ΣΙΝΕ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

Eurobasket: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Γαλλία!!! Γαλλία - Λιθουανία 80-66 [videos]

Το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας κατέκτησε η Γαλλία που επιβλήθηκε της Λιθουανίας στον τελικό με 80-66. Οι νικητές δυσκολεύτηκαν μόλις για ένα...
δεκάλεπτο, καθώς από τη δεύτερη περίοδο και έπειτα επέβαλαν τον ρυθμό τους και έφτασαν στην τελική επικράτηση. Και μπορεί ο Πάρκερ να έμεινε χαμηλά (τα έκανε όλα κόντρα στους Ισπανούς), αλλά αυτή τη φορά ήταν η σειρά των Μπατούμ (17 πόντους) και Ντιαό (15 πόντους) να οδηγήσουν τους «τρικολόρ» στη νίκη!

Από την άλλη, ο Γιόνας Καζλάουσκας είδε τον Λίνας Κλέιζα να ξεκινάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το παιχνίδι, αλλά στο δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρχε πουθενά με τον Καλνιέτις να παλεύει μόνος του. Αξίζει να αναφέρουμε πάντως πως ο Νικολά Μπατούμ κυνήγησε τον Λιθουανό γκαρντ σε όλο το γήπεδο με αποτέλεσμα να του κάνει τη ζωή δύσκολη. Το κακό για τους Λιθουανούς ήταν και το γεγονός πως ο Γιόνας Βαλαντσιούνας (ένας ακόμα ΝΒΑερ) έμεινε για πολλή ώρα στον πάγκο με αποτέλεσμα να μην έχει βοήθειες στην ρακέτα.

Οι Γάλλοι ξεκίνησαν με κακή επίθεση και οι Λιθουανοί πέτυχαν το πρώτο καλάθι του αγώνα, αλλά οι παίκτες του Κολέ δεν άργησαν να βρουν τον δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι. Ο Νικολά Μπατούμ κράτησε τον λόγο (μετά τον ημιτελικό με την Ισπανία είπε δηλώσει πως χρωστούσε ένα μεγάλο ματς) του από την αρχή και έδειξε πως θα είναι από τους πρωταγωνιστές του τελικού, καθώς γρήγορα – γρήγορα πέτυχε 7 πόντους με 3/3 σουτ εντός παιδιάς. Ο Λίνας Κλέιζα από την πλευρά του… απάντησε με 4/4 και 11 πόντους συνολικά στο πρώτο δεκάλεπτο την ίδια ώρα που Πάρκερ και Ντιαό ήταν άστοχοι. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η Λιθουανία πήρε το προβάδισμα στο πρώτο δεκάλεπτο με 22-19.

Όσο έμεινε ο Λίνας Κλέιζα στο παρκέ και στο δεύτερο δεκάλεπτο, το παιχνίδι ήταν ισορροπημένο. Ο άλλοτε παίκτης του Ολυμπιακού έφτασε τους 16 πόντους γρήγορα, αλλά έπρεπε να πάρει και κάποιες «ανάσες», τις οποίες είχε πάρει προηγουμένως ο Μπατούμ που άρχισε να κάνει… πάρτι. Ο Γάλλος φόργουορντ στο ημίχρονο είχε 17 πόντους (ξεπέρασε τον Κλέιζα), καλύπτοντας την κακή μέρα του Τόνι Πάρκερ, ο οποίος τον «θαύμαζε» από τον πάγκο. Η απουσία των Κλέιζα και Καλνιέτις στο δεύτερο δεκάλεπτο έδωσε την ευκαιρία στη Γαλλία να «τρέξει» ένα σερί 21-3 και να πάρει μία διαφορά 16 πόντων (50-34) στο τέλος του ημιχρόνου, καθώς στην εκπνοή ο Ντιό πέτυχε τρίποντο από το… σπίτι του.

Μπατούμ και Πάρκερ έμειναν μακριά από το αντίπαλο καλάθι στα πρώτα λεπτά του τρίτου δεκαλέπτου. Όχι όμως και ο Ντιαό, ο οποίος με 7 από τους συνολικά 9 πόντους της Γαλλίας μέχρι το 25ο λεπτό, πήγε τη διαφορά για πρώτη φορά στους 19 πόντους (60-41), με αποτέλεσμα ο Καζλάουσκας να καλέσει τάιμ άουτ. Σε αυτό το διάστημα, ο Κλέιζα ήταν κακός τόσο επιθετικά, όσο και αμυντικά, ενώ και ο Καλνιέτις δεν βρήκε λύσεις. Οι «δίδυμοι πύργοι» με τους Λαβρίνοβιτς και Γιαβτόκας δεν απέδωσαν για τη Λιθουανία, καθώς οι Γάλλοι ήταν κυρίαρχη στα ριμπάουντ. Ο Ντιαό συνέχισε τα δικά του και η διαφορά έφτασε ακόμα και στους 22 πόντους (64-42), αλλά το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου βρήκε τους τυπικά γηπεδούχους στο +18 (68-50).

Η τελευταία περίοδος έμοιαζε διαδικαστική, παρά το γεγονός πως ο αγώνας ήταν ο τελικός του Ευρωμπάσκετ. Οι Γάλλοι είχαν αποκτήσει μία μεγάλη διαφορά απέναντι στην ομάδα του Γιόνας Καζλάουσκας που δεν μπορούσε να βρει λύσεις στη σκληρή άμυνα των νικητών. Η διαφορά έφτασε και πάλι στους 20 πόντους (74-54), με τον Ντιαό να παίρνει το… όπλο του Μπατούμ από το πρώτο ημίχρονο. Οι Λιθουανοί είχαν αποδεχτεί τη μοίρα τους και δεν αντέδρασαν στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ενώ ο Τόνι Πάρκερ άρχισε να παίρνει προσπάθειες στην επίθεση και πέτυχε κάποια καλάθια. Το τελικό 80-66 χάρισε το χρυσό μετάλλιο στη Γαλλία που κατακτά για πρώτη φορά την κορυφή της Ευρώπης!

Τα δεκάλεπτα: 19-22, 50-34, 68-50, 80-66.
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Λοβέρν 2, Μπατούμ 17 (3), Ντιό 5 (1), Πετρό 8, Καχουντί, Πάρκερ 12, Ερτέλ, Πιετρούς 6, Ντε Κολό 4, Ντιαό 15 (1), Αζινκά 4, Ζελαμπάλ 7.


ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ (Καζλάουσκας): Μοτιεγιούνας, Καλνιέτις 19 (2), Κουζμίνσκας, Λαβρίνοβιτς Ντ. 7 (1), Ματσιούλις 7 (1), Σεϊμπούτις 10, Κλέιζα 20 (3), Πότσιους 3, Βαλαντσιούνας, Γιαβτόκας.


http://basketblog.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: