Μία πολύ νόστιμη και εύκολη συνταγή για τα γνωστά σε όλους μας μελομακάρονα.
Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
4 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. σούπας τριμμένα ανάμικτα μπαχαρικά (καννέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι)
9 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση
2½ φλιτζ. τσαγιού χοντραλεσμένα καρύδια
1 κουτ. ζάχαρη
1 κουτ. φρυγανιά
Λίγη καννέλα
Για το σιρόπι
1½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλας
5-6 γαρύφαλλα
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνει ένα μέτριο σιρόπι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά της μέσα σε μπολ.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέσα σε μια λεκανίτσα το λάδι μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το αλεύρι λίγο-λίγο ώσπου να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθουμε στην αρχή μικρές μπάλες.
Πιέζουμε με τις παλάμες μας και φτιάχνουμε στρογγυλά πιτάκια διαμέτρου 8 εκ. περίπου.
Τοποθετούμε στο κέντρο τους από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τη σκεπάζουμε διπλώνοντας τη ζύμη αριστερά-δεξιά πάνω από αυτή.
Πιέζουμε ελαφρά την πάνω και την κάτω άκρη του μελομακάρονου να κλείσει η γέμιση.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και τα ψήνουμε σε δόσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα σιροπιάζουμε κάθε φορά που βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί, ρίχνοντας το σιρόπι κρύο και λίγο-λίγο με κουτάλα μέσα στο ταψί.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να απορροφήσουν, γυρνώντας τα και από την άλλη πλευρά.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη γέμιση.briefingnews.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr
Υλικά
1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο
1/3 φλιτζ. ζάχαρη
1 φλιτζ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
4 κουτ. σούπας κονιάκ
1 κουτ. σούπας τριμμένα ανάμικτα μπαχαρικά (καννέλα, γαρύφαλλο, μπαχάρι)
9 φλιτζ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για τη γέμιση
2½ φλιτζ. τσαγιού χοντραλεσμένα καρύδια
1 κουτ. ζάχαρη
1 κουτ. φρυγανιά
Λίγη καννέλα
Για το σιρόπι
1½ φλιτζ. τσαγιού μέλι
2 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
1 ξύλο κανέλας
5-6 γαρύφαλλα
Φλούδα ενός πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι, βράζοντας όλα τα υλικά μαζί σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να γίνει ένα μέτριο σιρόπι.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση, αναμιγνύοντας όλα τα υλικά της μέσα σε μπολ.
Ανακατεύουμε με το χέρι μέσα σε μια λεκανίτσα το λάδι μαζί με το βούτυρο, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια το αλεύρι λίγο-λίγο ώσπου να πετύχουμε μια εύπλαστη ζύμη.
Παίρνουμε μικρές ποσότητες από τη ζύμη και πλάθουμε στην αρχή μικρές μπάλες.
Πιέζουμε με τις παλάμες μας και φτιάχνουμε στρογγυλά πιτάκια διαμέτρου 8 εκ. περίπου.
Τοποθετούμε στο κέντρο τους από 1 κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τη σκεπάζουμε διπλώνοντας τη ζύμη αριστερά-δεξιά πάνω από αυτή.
Πιέζουμε ελαφρά την πάνω και την κάτω άκρη του μελομακάρονου να κλείσει η γέμιση.
Αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε ταψί αλειμμένο με βούτυρο και τα ψήνουμε σε δόσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 °C για 30 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν.
Τα σιροπιάζουμε κάθε φορά που βγάζουμε από τον φούρνο το ταψί, ρίχνοντας το σιρόπι κρύο και λίγο-λίγο με κουτάλα μέσα στο ταψί.
Αφήνουμε τα μελομακάρονα να απορροφήσουν, γυρνώντας τα και από την άλλη πλευρά.
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε από πάνω με την υπόλοιπη γέμιση.briefingnews.gr
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου