Πόσο δύσκολο είναι να φτιάξουμε μόνοι μας λαγάνες;
Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα δείτε πόσο εύκολα γίνονται.
Υλικά συνταγής
750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
1 κ.γλ. γλυκάνισο
2 κ.σ. σουσάμι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης.
750 γραμμ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
1 κ.σ. αλάτι
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 φλ. τσαγ. ελαιόλαδο
1 φλ. τσαγιού κρασί γλυκό (Σάμου ή Λήμνου)
1 κ.γλ. γλυκάνισο
2 κ.σ. σουσάμι
1 ποτήρι νερό χλιαρό
Εκτέλεση
Βράζουμε το γλυκάνισο με το νερό για 4΄-5΄, σουρώνουμε και αφήνουμε να γίνει χλιαρό. Πετάμε το γλυκάνισο. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε λεκάνη. Πασπαλίζουμε με τη μαγιά και τη ζάχαρη, κάνουμε λακκούβα στη μέση και προσθέτουμε το λάδι και το κρασί. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε και λίγο λίγο να προσθέτουμε το χλιαρό νερό τόσο όσο η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι και να ξεκολλάει απ’ τα τοιχώματα της λεκάνης.
Τέλος πασπαλίζουμε με το αλάτι. Τοποθετούμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας και τη ζυμώνουμε δυνατά για 5΄-6΄.
Τη βάζουμε στη λεκάνη.
Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε ν’ ανέβει και να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 45΄ με 1 ώρα.
Αφού διπλασιαστεί σε όγκο τη χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Δίνουμε στα δύο ζυμάρια σχήμα λαγάνας με πάχος όχι μεγαλύτερο από ένα δάχτυλο.
Τοποθετούμε τις λαγάνες σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και με τα δάχτυλα πατάμε λίγο να κάνει βαθουλώματα.
Ξανασκεπάζουμε τις λαγάνες και τις αφήνουμε να σταθούν για 20΄, ν’ ανέβουν λίγο.
Τέλος τις ραντίζουμε με λίγο νερό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C στις αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα για περίπου 45΄ μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτάargiro.gr
Λαγάνα λαχταριστή και σαρακοστιανή...Είναι μια συνταγή εύκολη, γρήγορη με νοστιμότατα αποτελέσματα και κυρίως δεν τρέχουμε πρωί-πρωί της Καθαράς Δευτέρας για τις λαγάνες!!!
Προσωπικά, τις φτιάχνω αποβραδίς και ή τις ψήνω αμέσως, οπότε τις βάζω στο ψυγείο και την άλλη μέρα τις ζεσταίνω στους 50 βαθμούς για λίγο ή τις ψήνω το πρωί για να είναι ζεστές.
ΥΛΙΚΑ
για 2 μικρές λαγάνες των 800 γρ
1 κιλό αλεύρι "Λήμνος" (1 πακέτο)
480 γρ (2 ποτήρια) νερό χλιαρό για το ζύμωμα
140 γρ νερό χλιαρό για να διαλύσουμε τη μαγιά
2 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 40 γρ νωπή μαγιά)
20 γρ αλάτι
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Σουσάμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι στα 140 γρ χλιαρό νερό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Σταδιακά προσθέτουμε και το νερό (2 ποτήρια) και ζυμώνουμε για 15 λεπτά, περίπου, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να είναι εύπλαστη.
Την βάζουμε. όπως είναι στην λεκανίτσα που τη ζυμώσαμε, σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, ώστε να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μετά, ξαναζυμώνουμε τη φουσκωμένη ζύμη για λίγο και πλάθουμε τις λαγάνες.
Φτιάχνουμε 2 λαγάνες των 800 γρ κάθε μια ή 4 των 400 γρ.
Βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου, αντικολλητικό χαρτί που το αλείφουμε με λάδι (ουσιαστικά για να πάρουν την γεύση οι λαγάνες και όχι για να μην κολλήσουν) και βάζουμε τις λαγάνες στο ταψί.
Μετά κάνουμε δαχτυλιές στην επιφάνειά τους (πιέζουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη).
Ραντίζουμε την επιφάνειά τους με λίγο χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε λιώσει 1 κ.γλ. μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και καλύπτουμε για λίγο με πετσέτα κουζίνας, ώστε να μην είναι πολύ σκληρή η κρούστα τους.
TIPS
* Προσέχουμε πάντα τον χρόνο ψησίματος γιατί εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο.
* Εάν θέλουμε, βάζουμε στον φούρνο καθ' όλη τη διάρκεια ψησίματος, κάτω από τις λαγάνες, ένα ταψάκι με νερό για να μην έχουν σκληρή κρούστα.
tantekiki
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr
Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτάargiro.gr
Λαγάνα λαχταριστή και σαρακοστιανή...Είναι μια συνταγή εύκολη, γρήγορη με νοστιμότατα αποτελέσματα και κυρίως δεν τρέχουμε πρωί-πρωί της Καθαράς Δευτέρας για τις λαγάνες!!!
Προσωπικά, τις φτιάχνω αποβραδίς και ή τις ψήνω αμέσως, οπότε τις βάζω στο ψυγείο και την άλλη μέρα τις ζεσταίνω στους 50 βαθμούς για λίγο ή τις ψήνω το πρωί για να είναι ζεστές.
ΥΛΙΚΑ
για 2 μικρές λαγάνες των 800 γρ
1 κιλό αλεύρι "Λήμνος" (1 πακέτο)
480 γρ (2 ποτήρια) νερό χλιαρό για το ζύμωμα
140 γρ νερό χλιαρό για να διαλύσουμε τη μαγιά
2 φακελάκια μαγιά ξηρή (ή 40 γρ νωπή μαγιά)
20 γρ αλάτι
1 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Σουσάμι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και κάνουμε μια λακούβα στη μέση.
Προσθέτουμε το αλάτι και το ελαιόλαδο.
Διαλύουμε τη μαγιά και το μέλι στα 140 γρ χλιαρό νερό και τα προσθέτουμε στο αλεύρι.
Σταδιακά προσθέτουμε και το νερό (2 ποτήρια) και ζυμώνουμε για 15 λεπτά, περίπου, μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια και να είναι εύπλαστη.
Την βάζουμε. όπως είναι στην λεκανίτσα που τη ζυμώσαμε, σε ζεστό μέρος για 30-40 λεπτά, ώστε να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Μετά, ξαναζυμώνουμε τη φουσκωμένη ζύμη για λίγο και πλάθουμε τις λαγάνες.
Φτιάχνουμε 2 λαγάνες των 800 γρ κάθε μια ή 4 των 400 γρ.
Βάζουμε σε λαμαρίνα φούρνου, αντικολλητικό χαρτί που το αλείφουμε με λάδι (ουσιαστικά για να πάρουν την γεύση οι λαγάνες και όχι για να μην κολλήσουν) και βάζουμε τις λαγάνες στο ταψί.
Μετά κάνουμε δαχτυλιές στην επιφάνειά τους (πιέζουμε με τα δάχτυλα τη ζύμη).
Ραντίζουμε την επιφάνειά τους με λίγο χλιαρό νερό στο οποίο έχουμε λιώσει 1 κ.γλ. μέλι και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους και καλύπτουμε για λίγο με πετσέτα κουζίνας, ώστε να μην είναι πολύ σκληρή η κρούστα τους.
TIPS
* Προσέχουμε πάντα τον χρόνο ψησίματος γιατί εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο.
* Εάν θέλουμε, βάζουμε στον φούρνο καθ' όλη τη διάρκεια ψησίματος, κάτω από τις λαγάνες, ένα ταψάκι με νερό για να μην έχουν σκληρή κρούστα.
tantekiki
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ
Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου