ΣΙΝΕ

Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Τιμητικό αφιέρωμα στον συμπατριώτη μας φιλόλογο, καθηγητή Δρόσο Χρήστο

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών διοργάνωσε τιμητική εκδήλωση για τον συμπατριώτη μας φιλόλογο, καθηγητή Δρόσο Χρήστο στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης στις 8:00 το βράδυ, την Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014.

Για το έργο και το μέγεθος της προσφοράς του μίλησαν οι: Δόρτσιος Κώστας καθηγητής και σχολικός σύμβουλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο Αντώνης Παπαβασιλείου εκδότης της εφημερίδος των Γρεβενών «Χρονικά Δυτικής Μακεδονίας» και ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης Σίμος Ζαγκανίκας
Στην κατάμεστη αίθουσα, πράγμα ενδεικτικό της αγάπης και της εκτίμησης του λαού των Γρεβενών στο πρόσωπο του τιμώμενου, ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης του απένειμε τιμητική αναμνηστική πλακέτα για την μεγάλη του προσφορά στην Ιστορία, τη Λαογραφία και την Παράδοσή του τόπου μας.
Ο Χρήστος Δρόσος γεννήθηκε το 1932 στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών. Δίδαξε Ιστορία στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας και Εκπαιδευτική Νομοθεσία στους νέους διοικητικούς υπαλλήλους του Δημοσίου. Διετέλεσε καθηγητής και γυμνασιάρχης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση αφήνοντας ανεξίτηλη μνήμη για το διδακτικό έργο του και την οργάνωση των σχολείων που υπηρέτησε.
Με την ενασχόληση του και τη γραφή του, σε επτά ιστορικά –λαογραφικά βιβλία, εξακόντισε την λησμοσύνη και εδραίωσε στο διαχρονικό της βάθρο την μνήμη, για την ιστορία και τον λαϊκό μας πολιτισμό. Τα έργα του, ως ακένωτοι κεροστάτες, θα μας φωτίζουν στα παρόντα δύσκολά χρόνια της πολιτισμικής αφαίμαξης και θα μας οδηγούν στον αυτοπροσδιορισμό της πολιτιστικής μας ταυτότητας.
Έργα του:
1. Το παιδί των αγροτικών περιοχών και η αναγκαιότητα προστασίας του.
2. Νεομάρτυς Γεώργιος. Ο εκ Τσουρχλίου Γρεβενών καταγόμενος και εν Ιωαννίνοις μαρτυρήσας.
3. Σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Τσουρχλίου Γρεβενών.
4. Το γεφύρι του Πασά στον Αλιάκμονα. Ιστορία και Παράδοση
5. Το επώνυμο της οικογένειας του Νεομάρτυρος Αγίου Γεωργίου και η σφραγίδα της ιστορικής ομωνύμου Αδελφότητας.
6. Το πέτρινο γεφύρι του Τσακνοχωρίου στον ποταμό Πραμόριστα
7. Η Διοικητική Θέση του Τσουρχλίου (Αγίου Γεωργίου) Γρεβενών κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Τουρκοκρατίας του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.- Η Απελευθέρωση του (17 Οκτωβρίου 1912).
Το βιογραφικό και αποσπάσματα από κείμενα του συγγραφέα ανάγνωσε η Έλλη Ζιώγα
Ο Χρήστος Δρόσος με βαθιά συγκίνηση έβαλε τον επίλογο απονέμοντας τα εύσημα στους διοργανωτές της τιμητικής εκδήλωσης.

Σίμος Ζαγκανίκας

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: