ΣΙΝΕ

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Ομιλία βουλευτή Γρεβενών για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού (VIDEO)

Δείτε την ομιλία του βουλευτή Γρεβενών κ. Τιμολέοντα Κοψαχείλη στη βουλή, για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού με τίτλο "Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και
τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις".


το κείμενο της ομιλίας
Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι

Θα μου επιτρέψει ο συνάδελφος κ. Γιοβανόπουλος να σχολιάσω κάποια από αυτά που είπε.
Όντως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό που απευθύνεται σε μαζικό τουρισμό. Μα και οι Έλληνες τον ίδιο τουρισμό δεν κάνουν; Όταν φεύγουν μπουλούκια στο Μπλαγκόεβραντ στην γειτονική Βουλγαρία και δεν προτιμούν το Σέλι και δεν προτιμούν την Βασιλίτσα, ποιος φταίει; Ο ένας παράγοντας δεν είναι το οικονομικό κίνητρο; Ο δεύτερος παράγοντας: όταν σε περίοδο κρίσης επιτρέπουμε στα σχολεία και στα παιδιά μας να πηγαίνουν στο εξωτερικό, πως θέλετε να αναπτυχθεί ο τουρισμός;

Η Ελλάδα είναι η χώρα των πέντε ηπείρων. Το Ιόνιο είναι Δυτική Ευρώπη, η Μακεδονία και η Ήπειρος είναι μια άλλη χώρα, η Θράκη μια άλλη χώρα. Πόσοι αλήθεια από εμάς τους Έλληνες έχουμε γνωρίσει αυτή την υπέροχη χώρα; Δυστυχώς ελάχιστοι.

Και θα μου επιτρέψετε να κάνω μια αναφορά στο Σέλι, γιατί έχουμε ένα κοινό πρόβλημα με τα Γρεβενά. Αναφερθήκατε στην πολιτεία. Μα, ποιος επιτέλους είναι η πολιτεία; Διαχειριστήκατε –είπατε- σαν μέλος διοικητικού συμβουλίου, ήσασταν Πρόεδρος της διοίκησης στο Σέλι. Τι προγραμματισμό και τι προτάσεις υποβάλαμε; Υπάρχει business plan για το Σέλι; Υπάρχει τεχνητή χιονόπτωση; Δεν μπορεί να τα περιμένουμε όλα. Το ΕΣΠΑ είναι το εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε ευρωπαϊκούς πόρους. Γιατί δεν το αξιοποιήσαμε; Εκεί είναι ένα μεγάλο μας μειονέκτημα. Αναφερόμαστε όλοι στην πολιτεία λες και εμείς δεν είμαστε κομμάτι από την πολιτεία. Αυτά σαν σχολιασμό.

Κύριοι συνάδελφοι, με το παρόν σχέδιο νόμου του Υπουργείου Τουρισμού ρυθμίζονται ζητήματα που απασχολούν την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, απλοποιώντας, μεταξύ άλλων, διαδικασίες της λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, δημιουργώντας, δομές και προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου. Ασφαλώς, είναι γνωστή η σπουδαιότητα του κλάδου στην εθνική μας οικονομία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο τουρισμός αποτελεί το 15% του ΑΕΠ και ότι το 2013 ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων έφτασε τα 15.000.000. Το μέγεθος αυτό αναμένεται να φτάσει φέτος στα 20.000.000, επηρεάζοντας θετικά το ΑΕΠ.

Από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από την παρούσα κυβέρνηση διακηρύχθηκε σε όλους τους τόνους η σημασία που δίδεται σε αυτόν τον κλάδο της οικονομίας μας και το πόσο σημαντικός είναι για την υλοποίηση του αναπτυξιακού της στόχου. Οπότε, πολύ σωστά η Υπουργός Τουρισμού και οι συναρμόδιοι Υπουργοί ήρθαν με αυτόν τον νόμο να ρυθμίσουν ζητήματα που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της ομαλής αναπτυξιακής πορείας του κλάδου.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου αποτελείται από τρία μέρη. Στο πρώτο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων και υποδομών. Το δεύτερο μέρος αφορά τις ειδικές μορφές τουρισμού. Το τρίτο μέρος αφορά τις χορηγίες για την τουριστική προβολή της Ελλάδος και θέματα σχετικά με τον ΕΟΤ.

Στο πρώτο μέρος εισάγονται διατάξεις που κατηγοριοποιούν και οριοθετούν τους διάφορους τύπους τουριστικών επιχειρήσεων. Δημιουργείται έτσι ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον μέσα στο πλαίσιο του οποίου μπορεί να αναπτυχτεί το νέο τουριστικό προϊόν που θέλουμε να δημιουργήσουμε.

Συγκεκριμένα οι τουριστικές επιχειρήσεις χωρίζονται σε 7 κατηγορίες έχοντας έτσι μια σαφή και εύκολα ορατή διάκριση των τύπων των τουριστικών επιχειρήσεων.
Επίσης προβλέπεται η χορήγηση και η διαδικασία χορήγησης Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ.) για Ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις και ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια.

Για να θεωρηθεί λοιπόν νόμιμη η λειτουργία όλων των τουριστικών καταλυμάτων θα πρέπει αυτά να διαθέτουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, για την χορήγηση του οποίου καθώς και για τον τύπο της έντυπης αίτησης αρμόδιο είναι το Υπουργείο Τουρισμού. Με αυτό τον τρόπο καθίσταται ευκολότερο για τον καταναλωτή να διακρίνει εάν το τουριστικό κατάλυμα που έχει επιλέξει πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις που έχει θέσει το αρμόδιο υπουργείο.

Σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας, μια σημαντική διάσταση είναι η απλοποίηση της διαδικασίας, πράγμα που επιτυγχάνεται με την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου. Η ουσιαστική αλλαγή έγκειται στην κατάργηση της προηγούμενης έγκρισης της αρχιτεκτονικής μελέτης και της καταλληλότητας οικοπέδου ή γηπέδου, η οποία πλέον έχει ενσωματωθεί στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων.

Σε επόμενα άρθρα καθορίζεται η κατάταξη και η διαδικασία κατάταξης των τουριστικών καταλυμάτων καθώς και η ελεγκτική διαδικασία για την εφαρμογή της τουριστικής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, τα ξενοδοχεία κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες αστέρων.Τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια-διαμερίσματα κατατάσσονται σε κατηγορίες κλειδιών, όπου ο αριθμός, οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, ο τρόπος και η διαδικασία κατάταξης, τα βαθμολογούμενα κριτήρια και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις ειδικές τουριστικές υποδομές.Αρχικά, δίδεται ο ορισμός του καταφυγίου και ορίζεται ως ανώτατο όριο εμβαδού τα 250τ.μ. για τις κτιριακές υποδομές. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφής διάκριση μεταξύ καταφυγίου και μαρίνας, δίνοντας λύση στο υπάρχον πρόβλημα της δυσδιάκριτης διαφοροποίησης της τάξης μεγέθους κλίμακας μεταξύ τους.

Ακολούθως, αντιμετωπίζονται θέματα που αφορούν τις θαλάσσιες ζώνες εξυπηρέτησης υδροπλάνων και τις θαλάσσιες ζώνες ναυδέτων και δίνεται η δυνατότητα σε υφιστάμενους λιμένες να δημιουργήσουν ζώνες εξυπηρέτησης υδροπλάνων γεγονός το οποίο, αν λάβουμε υπόψη την αυξημένη ζήτηση για τέτοιου είδους υπηρεσίες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργεί νέα οικονομικά οφέλη και ενισχύει το τουριστικό προϊόν.

Εισάγονται ρυθμίσεις για νέο τουριστικό προϊόν των σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, συμπληρώνονται οι διατάξεις που ρυθμίζουν τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας και προωθείται η οριστική διευθέτηση ζητημάτων των υφιστάμενων χιονοδρομικών κέντρων και των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων.

Επίσης ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την κατάρτιση στον τουρισμό.

Στο δεύτερο μέρος του Σχεδίου Νόμου γίνεται αναφορά στις ειδικές μορθές τουρισμού όπως ο οινοτουρισμός, ο ιαματικός και ιατρικός τουρισμός. Τέτοιες μορφές τουρισμού αντιμετωπίζουν συχνά τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα, τα οποία επιλύονται. Όσον αφορά το ιαματικό-ιατρικό τουρισμό τροποποιούνται και συμπληρώνονται οι διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας ενώ ρυθμίζεται και η σύσταση Μητρώου Παρόχων Ιατρικού Τουρισμού.

Οφείλουμε κυρία Υπουργέ να επικεντρώσουμε όντος το ενδιαφέρον μας στον ποιοτικό τουρισμό. Μπορεί για παράδειγμα να ακούστηκε ως υπερβολή όταν ο Δήμαρχος της Ρόδου είπε ότι «πρέπει να πληρώνω για την Ρόδο εισιτήριο». Προφανώς εννοούσε ότι προσδοκώμενο είναι ο υψηλού επιπέδου τουρίστας να επισκεφθεί την πατρίδα μας. Σε αυτό όμως πρέπει να συμβάλουμε όλοι μας με ένα καθαρό περιβάλλον και με συγκεκριμένες δράσεις. Πρέπει τα καταλύματα να πληρούν συγκεκριμένους όρους αν θέλουμε να προσελκύσουμε ποιοτικό τουρισμό.

Πρέπει κυρία Υπουργέ να δοθεί βαρύτητα στον ορεινό τουρισμό. Στην Ευρώπη ένα πολύ σημαντικό ποσοστό τουριστών επισκέπτεται τις Άλπεις και τα υπόλοιπα βουνά. Δυστυχώς αγνοούν ότι η πατρίδα μας έχει μοναδικά και πανέμορφα βουνά. Όσοι επισκέπτονται την Ήπειρο, την Μακεδονία, την Πίνδο, τον Εθνικό Δρυμό Πίνδου Αώου μένουν έκπληκτοι.

Τον Σεπτέμβριο κυρία Υπουργέ θα υποβάλουμε μια πρόταση στην Unesco για την δημιουργία του πρώτου Γεωπάρκου. Παντρεύουμε την πανίδα, την χλωρίδα, τον τουρισμό, με ένα μοναδικό πλεονέκτημα. Στην πατρίδα μας, τα Γρεβενά υπάρχει ένα παγκόσμιο γεωλογικό φαινόμενο, το Γεωπάρκο. Εφτακοσίων εκατομμυρίων χρόνων γεωλογικά πετρώματα, πυρήνες της γης και μανδύες έρχονται στην επιφάνεια. Θέλουμε την συνδρομή σας γι’αυτό.

Κλείνοντας, αναφέρθηκε ότι η κρίση στις γειτονικές χώρες επηρέασε τον τουρισμό και είχαμε όντος περισσότερο τουρισμό. Εν μέρει είναι σωστό, αλλά επιβεβαιώνει και έναν άλλο κανόνα: ότι τουρισμός χωρίς κοινωνική συνοχή και πολιτική σταθερότητα δεν υπάρχει.

Αυτήν την βασική προϋπόθεση εγγυάται η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς.

Σας ευχαριστώ.


ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: