ΣΙΝΕ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Πώς θα ήταν τα πράγματα αν δεν υπήρχε ο ευρωπαϊκός έλεγχος;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Σχεδόν μέσα στην απόλυτη σιωπή πέρασε προ δεκαημέρου η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, σχετικά με την πρόοδο διαχείρισης της μετανάστευσης και την...
απελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων.
Η Επιτροπή, αφού υπογραμμίζει την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης από την πλευρά της Τουρκίας σε θέματα διαχείρισης των συνόρων αλλά και στην αστυνομική και δικαστική συνεργασία, μπαίνει σε συγκεκριμένες λεπτομέρειες:
Όπως αναφέρεται, απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων προκειμένου να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του οδικού χάρτη, σε ζητήματα ασφάλειας επίσημων εγγράφων και πιστοποιητικών.
Η Τουρκία, καλείται να προχωρήσει στην έκδοση νέων διαβατηρίων με βιομετρικά στοιχεία σύμφωνα με τα κοινοτικά πρότυπα και να ενισχύσει τη συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ για τον εντοπισμό πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων.
Ειδικά στα θέματα διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών η Τουρκία θα πρέπει να υλοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο το νέο νόμο για τους αλλοδαπούς και τη διεθνή προστασία και θα πρέπει να ολοκληρώσει τη διαδικασία εγκαθίδρυσης της γενικής διεύθυνσης για τη διαχείριση της μετανάστευσης, τονίζει η Επιτροπή.
Παράλληλα, η Τουρκία θα πρέπει να λάβει μέτρα για την εφαρμογή ενός πιο σύγχρονου, αποτελεσματικού και ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης των συνόρων για τη βελτίωση του καθεστώτος θεωρήσεων και για την ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας με τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Μάλιστα, η Κομισιόν δεν παρέλειψε να στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι αναμένει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας η οποία τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου, επισημαίνοντας ότι κατά τη μεταβατική περίοδο υπάρχει ανάγκη για βελτίωση στην εφαρμογή των διμερών συμφωνιών που έχει συνάψει η Τουρκία με κράτη μέλη της ΕΕ.
Σε ότι αφορά τη δημόσια τάξη και την ασφάλεια οι τουρκικές αρχές θα πρέπει να υπογράψουν, να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις, να υιοθετήσουν μια εθνική νομοθεσία που να είναι συμβατή με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες και να συνεχίσουν τη μεταρρύθμιση του εθνικού δικαστικού συστήματος με στόχο την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητά του.
Κι’ αυτό, διότι, όπως υπογραμμίσθηκε, τα μέτρα αυτά θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα των τουρκικών αρχών στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας με τις αρμόδιες αρχές των κρατών μελών αλλά και με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην ΕΕ.
Αντιλαμβάνεται επομένως κανείς τι θα συνέβαινε αν η Τουρκία δεν βρισκόταν υπό τον διαρκή έλεγχο και τη στενή παρακολούθηση της ΕΕ…

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ

Γίνετε φίλοι μας, στη σελίδα μας στο facebook: http://www.facebook.com/vatolakkiotis 
 Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: