ΣΙΝΕ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Πασχαλινά Μυρωδάτα Τσουρέκια - Συνταγή

Μοσχομυριστά, αφράτα και πεντανόστιμα πασχαλινά τσουρέκια!
Συστατικά

4 Κιλά αλεύρι
200 γρ. Μαγιά φρέσκια
1.500 γρ. γάλα (χλιαρό)
2 φλυτζάνια νερό (χλιαρό)
10 αυγά
1 κιλό ζάχαρη
2 πορτοκάλια χυμό και ξύσμα
2 σακουλάκια σακουλέ
2 σακουλάκια μαχλεπι
500 γρ βούτυρο
1 κούπα Ηλιέλαιο
1 κ.σ. αλάτι
Μια λεκάνη τον 10 Λίτρων

Οδηγίες
Βάζω το αλεύρι στην λεκάνη, κάνω λακουβιτσα και θρουλαω την μαγιά, με το χλιαρό νερό , βάζω 3 με 4 κουταλιές ζάχαρη και παίρνω από τις άκρες λίγο αλεύρι και ανακατεύω να λιώσει η μαγιά. 
Το πασπαλίζω λίγο με αλεύρι από πάνω και το σκεπάζω με μια πετσέτα και το βάζω σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για περίπου 20 λεπτά.
Τώρα μας έχει φουσκώσει και βάζουμε το χλιαρό γάλα, βούτυρο , τα αυγά, τα μπαχαρικά, τον χυμό, το ξύσμα, το λάδι, το αλάτι (στο αλεύρι ανακάτωμα) και ανακατεύουμε με μια κουτάλα,να ενωθούν όλα καλά. Μετά συνεχίζω με το χέρι να ανακατεύω από κάτω επάνω, δηλαδή ανασηκώνω έτσι κατά τις Ίνες στην ζύμη μου.
Λαδώστε λίγο το χέρι σας για να μην κολλάει η ζύμη, αν χρειαστεί βάλτε λίγο αλεύρι ακόμα, αλλά πάντα σιγά σιγά, όχι μονομιάς.
Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει στη λεκάνη περίπου μια ώρα. Μετά πλάθουμε τσουρέκια, τα βάζουμε σε φόρμες για να μην απλώσουν, τα αφήνουμε να ανέβουν , αλείφουμε με αραιωμένο αυγό με γάλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 β. στον αέρα, 30 λεπτά περίπου.

Λίγα μυστικά ακόμα
Εγώ έκανα ένα γεμιστό με παπαρουνόσπορο, επιθυμία του συζύγου, με σταφίδες και ξυστό μάρτσιπαν (αμυγδαλόπαστα). Το τσουρέκι με τον παπαρουνόσπορο το άνοιξα με το ξύλο κουζίνας, περίπου 1 πόντο. 
Έβαλα το παπαρουνόσπορο, με σταφίδες και μάρτσιπαν τριμμένη και το τύλιξα και το έκοψα στους 3 πόντους φέτες. Και το έβαλα στην φόρμα και ακολούθησα τη διαδικασία όπως τα τσουρέκια τα άλλα.

mageirikesdiadromes.gr

ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ; ΚΑΝΕ LIKE... ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ


ΚΑΝΕ LIKE στη Νέα μας σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/pages/Vatolakkiotis-Grevena
Στείλτε μας τις απόψεις σας, τα άρθρα σας, τις καταγγελίες σας και οτιδήποτε θέλετε στο email: kostasdigos@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: