ΣΙΝΕ

Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Τα βιντεοπαιχνίδια και η νόσος του Αλτσχάιμερ

Η πλοήγηση σε κόσμους εικονικούς μπορεί να μειώσει τη φαιά ουσία

Η ενασχόληση με τα βιντεοπαιχνίδια θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο...

εμφάνισης Αλτσχάιμερ σε μετέπειτα στάδια της ζωής των ανθρώπων, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει μια νέα, αμφιλεγόμενη έρευνα.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι όσοι περνούν χρόνο παίζοντας με βιντεοπαιχνίδια, χρησιμοποιούν μια περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται κερκοφόρος πυρήνας, ο οποίος είναι γνωστό ότι οδηγεί σε απώλεια της φαιάς ουσίας στον ιππόκαμπο.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει, ότι η μείωση του όγκου αυτής της περιοχής του εγκεφάλου, η οποία ελέγχει τη μνήμη, τη μάθηση και τα συναισθήματα, σχετίζεται με νευρολογικές και ψυχολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και της κατάθλιψης.

Η έρευνα διεξήχθη από μια επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ στον Καναδά.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται, ότι αν οι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν λιγότερη φαιά ουσία, λόγω της εκτεταμένης χρήσης του κερκοφόρου πυρήνα, τότε μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ψυχικές ασθένειες.

Για τις ανάγκες της μελέτης τους –τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the Royal Society B- οι ερευνητές εξέτασαν 26 παίκτες και 33 άλλους (που δεν έπαιζαν ηλεκτρονικά), από τους οποίους ζητήθηκε να φορέσουν ένα ειδικό κράνος για την καταγραφή των εγκεφαλικών τους κυμάτων και των κινήσεων των ματιών τους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις κινήσεις αυτές καθώς οι παίκτες κινούνταν σε ένα εικονικό λαβύρινθο, διακοσμημένο με δέντρα και βουνά, από τα οποία έπρεπε να ανακτήσουν κάποια αντικείμενα.

Διαπίστωσαν πως οι παίκτες είναι διπλάσιες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν τον κερκοφόρο πυρήνα (81%) κατά τη διάρκεια της εικονικής πλοήγησης, σε σχέση με τους μη-παίκτες (42%), οι οποίοι έτειναν να βασίζονται στο χωρικό σύστημα μνήμης του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο.

Ο κερκοφόρος πυρήνας είναι το «σύστημα ανταμοιβής» του εγκεφάλου και έχει συνδεθεί με τον εθισμό στα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

«Για πάνω από μία δεκαετία τώρα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι παίζουν ηλεκτρονικά βιντεοπαιχνίδια δράσης εμφανίζουν πιο αποτελεσματικές ικανότητες οπτικής προσοχής» ανέφερε ο Dr Gregory West. «Η παρούσα μελέτη επιβεβαιώνει αυτήν την άποψη. Ωστόσο, εμείς βρήκαν ότι όσοι παίζουν βιντεοπαιχνίδια, χρησιμοποιούν στρατηγικές πλοήγησης που βασίζονται στον κερκοφόρο πυρήνα σε μεγαλύτερο βαθμό, απ’ ό,τι συμβαίνει σε όσους δεν παίζουν βιντεοπαιχνίδια».

«Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι όσοι βασίζονται σε στρατηγικές που χρησιμοποιούν αυτό το τμήμα του εγκεφάλου, έχουν λιγότερη φαιά ουσία και λειτουργική δραστηριότητα του εγκεφάλου στον ιππόκαμπο» είπε ακόμη και συνέχισε: «Αυτό σημαίνει, ότι οι άνθρωποι που παίζουν πολλά βιντεοπαιχνίδια, θα μπορούσαν να έχουν μειωμένη ακεραιότητα του ιππόκαμπου, που σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ».

Οι ερευνητές τόνισαν ακόμη, ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι άνθρωποι περνούν 3 δισ. ώρες την εβδομάδα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, ενώ εκτιμάται ότι κατά μέσο όρο ένας νέος άνθρωπος θα έχει περάσει 10.000 ώρες μπροστά από μια οθόνη μέχρι να γίνει 21 ετών.

Ωστόσο, οι επιδράσεις του έντονου gaming στον εγκέφαλο έχουν αρχίσει μόλις να εμφανίζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: