ΣΙΝΕ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Γιώργος Δακής: Δίνουν συγχαρητήρια στους εαυτούς τους

Τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας με αντικείμενο τον απολογισμό πεπραγμένων της...
περιφερειακής αρχής, καταγγέλλει ο συνδυασμός “Συμμαχία των Πολιτών για τη Δυτική Μακεδονία” του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Π.Σ., Γιώργου Δακή, με ανακοίνωσή της:

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
Με έκπληξη διαβάσαμε την «Ανοιχτή Επιστολή» του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργου Κωτσίδη, αναφορικά με την Ειδική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 31 Ιανουαρίου 2016 και τον απολογισμό της Περιφερειακής Αρχής.

Είναι προφανές ότι ο κ. Πρόεδρος, αφού εκτέλεσε τις εντολές της Περιφερειακής Αρχής για φίμωση της αντιπολίτευσης, επιχειρεί τώρα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Οφείλουμε στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, για να έχουν γνώση αλλά και για να κρίνουν, να αποκαταστήσουμε τα γεγονότα στην ορθή τους βάση παραθέτοντας τις απόψεις μας, όπως αυτές απορρέουν από το νόμο και τον εσωτερικό κανονισμό, τις οποίες μάλιστα αναπτύξαμε κατά την διάρκεια της συζήτησης επί των διαδικασιών.

Κατ’ αρχήν η παρουσίαση απολογισμού πεπραγμένων είναι υποχρέωση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, του νόμου 3852/2010 (ΦΕΚ 87/2010, Α) που διέπει την λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Α’ και Β’ Βαθμού, δηλαδή των Δήμων και των Περιφερειών. Το σχετικό άρθρο είναι το 185, το οποίο στην παράγραφο 3 συγκεκριμένα αναφέρει: «3. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής από τον περιφερειάρχη τοποθετούνται οι μετέχοντες.»

Επίσης το άρθρο 179 του ίδιου νόμου που αφορά τον Περιφερειακό Συμπαραστάτη του Πολίτη και της Επιχείρησης αναφέρει στην παράγραφο 4: «Ο περιφερειακός συμπαραστάτης συντάσσει ετήσια έκθεση. Η ετήσια έκθεση παρουσιάζεται από τον ίδιο και συζητείται στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τον απολογισμό πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής κατά τις διατάξεις του άρθρου 185 του παρόντος. …»

Στον κανονισμό λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου, που είναι σε ισχύ, στο άρθρο 21, που αναφέρεται στην Ειδική δημόσια συνεδρίαση για τον απολογισμό πεπραγμένων του περιφερειάρχη και της εκτελεστικής επιτροπής, στην παράγραφο 3, επί λέξει αναφέρεται:

«3. Κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου μετά την παρουσίαση των πεπραγμένων της περιφερειακής αρχής από τον περιφερειάρχη τοποθετούνται οι μετέχοντες. Ο χρόνος ομιλίας κάθε μετέχοντα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα πέντε (5) λεπτά. Οι επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων έχουν δικαίωμα ομιλίας διάρκειας έως δέκα (10) λεπτών και το ίδιο δικαίωμα έχουν και οι αντιπεριφερειάρχες, λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η μέγιστη χρονική διάρκεια της ειδικής δημόσιας συνεδρίασης είναι τρείς (3) ώρες.»

Και στην παράγραφο 4 του ιδίου άρθρου αναφέρεται: «4. Στην ειδική δημόσια συνεδρίαση του παρόντος άρθρου, αμέσως μετά την έκθεση πεπραγμένων που παρουσιάζει ο περιφερειάρχης, ο λόγος δίνεται στον περιφερειακό συμπαραστάτη του πολίτη και της επιχείρησης ο οποίος παρουσιάζει την προβλεπόμενη στο άρθρο 179 παρ. 4 ετήσια έκθεση του….»

Η παράταξη μας ζήτησε την τήρηση της προβλεπόμενης διαδικασίας. Δηλαδή, μετά τις παρουσιάσεις των εκθέσεων πεπραγμένων από τον περιφερειάρχη και την συμπαραστάτη του πολίτη, να τοποθετηθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, δεδομένου του χρονικού περιορισμού της συνεδρίασης, και να ακολουθήσουν οι μετέχοντες.

Η περιφερειακή αρχή επιλέγοντας τον μονόλογο προχώρησε στην ειδική συνεδρίαση χωρίς διάλογο και σε παρωδία παρουσίασης πεπραγμένων.

Είναι προφανέστατο ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός λειτουργίας του περιφερειακού συμβουλίου και δεν επιτράπηκε να ακουστεί η φωνή της αντιπολίτευσης.

Η όλη διαδικασία μας δικαίωσε.

Στην πολύωρη διαδικασία του μονολόγου, καθ’ υπέρβαση του κανονισμού όπως ρητά το αναφέρει, κανένα μέλος της αντιπολίτευσης δεν τοποθετήθηκε.

Ο Περιφερειάρχης, κ. Καρυπίδης τοποθετήθηκε σαράντα λεπτά (40΄), οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες Σημανδράκος δεκαοκτώ λεπτά (18΄), Αδαμόπουλος δεκαπέντε λεπτά (15΄), Πλακεντάς δεκαέξη λεπτά (16΄) και Μπίρος είκοσι πέντε λεπτά (25΄), οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κεχαγιάς είκοσι λεπτά (20΄), Γιαννακίδης είκοσι λεπτά (20΄), Καναβός δέκα λεπτά (10΄), Κούσκουρα δέκα λεπτά (10΄), Παναγιωτίδου δεκατρία λεπτά (13΄) και Τσώτσος είκοσι τρία λεπτά (23΄), ενώ ο εκτελεστικός δεκατέσσερα λεπτά (14΄) και η συμπαραστάτης κα Σιώμου δέκα λεπτά (10΄). Σύνολο, 234 λεπτά καθαρού χρόνου ομιλιών.

Δηλαδή, αν υπολογίσουμε απλά και μόνο την εναλλαγή των ομιλητών στο βήμα, αυτή ξεπέρασε τις τέσσερις (4) ώρες, και βέβαια χωρίς τις τοποθετήσεις των επικεφαλείς των παρατάξεων. Γιατί αυτή ήταν η επιδίωξη της περιφερειακής αρχής, να μη υπάρξει χρόνος για αντίλογο.

Επίσης, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η δυνατότητα του περιφερειακού συμβουλίου να αποφασίζει αντίθετα με τον κανονισμό, πολύ περισσότερο με το νόμο.

Τέλος (δε), δέκα ημέρες μετά την ειδική συνεδρίαση ακόμα περιμένουμε να αναρτηθούν οι εκθέσεις των πεπραγμένων, όπως είναι υποχρέωση της περιφερειακής αρχής και του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου.

Οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας κρίνουν συμπεριφορές και πρακτικές αλλά και αποτιμούν καθημερινά το ανύπαρκτο έργο της περιφερειακής αρχής.