ΣΙΝΕ

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Δράσεις για τη βελτίωση και ενίσχυση των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών των κρατουμένων

Ο πολιτισμός μιας χώρας, έλεγε ο Φ. Ντοστογιέφσκι, φαίνεται από το επίπεδο διαβίωσης των φυλακισμένων της.
Μια ξεχωριστή μέρα για τους ...

κρατουμένους του σωφρονιστικού καταστήματος των Γρεβενών αφού από σήμερα ο κάθε κρατούμενος έχει τη δυνατότητα να απολαμβάνει ακόμη περισσότερο τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα που έχει, όπως το δικαίωμα στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, το δικαίωμα στην επικοινωνία καθώς και το δικαίωμα στην παιδεία. 

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη βελτίωση και ενίσχυση των οικογενειακών και κοινωνικών δεσμών των κρατουμένων, εγκαινιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Νίκο Παρασκευόπουλο, μια σειρά δομών στο σωφρονιστικό κατάστημα των Γρεβενών. Αυτές οι δομές συνίστανται από χώρους στους οποίους οι κρατούμενοι μπορούν να απολαύσουν πληρέστερα τα ανωτέρω αναφερόμενα δικαιώματά τους.
Με σεβασμό στο δικαίωμα της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας αλλά και της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, λειτουργεί πλέον εντός του καταστήματος μια Αίθουσα Τέχνης με στόχο να συμβάλει στην δημιουργική απασχόληση των κρατουμένων. Στο πλαίσιο αυτοί οι κρατούμενοι δύναται να αναπτύσσουν καλλιτεχνικές δεξιότητες και να αξιοποιούν καλύτερα τον ελεύθερο χρόνο τους. 

Μια πολύ σημαντική παράμετρος στο ζήτημα του εγκλεισμού, είναι η επαφή των κρατουμένων με την οικογένειά τους. Στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί από σήμερα ειδική αίθουσα, ειδικά διαμορφωμένη ως παιδότοπος, με σκοπό την ενίσχυση του γονεϊκού ρόλου του κρατουμένου και την ομαλότερη έκτιση της ποινής του. Αυτό που επιδιώκεται είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη επαφή του κρατουμένου με την οικογένεια και τα παιδιά του. Η εν λόγω αίθουσα είναι διακοσμημένη με παιδικά παιχνίδια και παραστάσεις κινουμένων σχεδίων, τις οποίες μάλιστα ζωγράφισε με εξαιρετική ακρίβεια ένας νεαρός κρατούμενος ο οποίος βραβεύτηκε για το έργο του από το Διευθυντή του καταστήματος. 

Αναφορικά με το δικαίωμα στην επικοινωνία, δίνεται πια η δυνατότητα στους άπορους κρατούμενους, καθώς και σε όσους άλλους δεν έχουν τη δυνατότητα επισκεπτηρίου, να επικοινωνούν ψηφιακά με τους οικείους τους. Ακόμη στο πλαίσιο αυτό παρέχεται και η δυνατότητα για εξ’ αποστάσεως διδασκαλία των μαθητών και φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κι εδώ είναι που ολοκληρώνεται ο κύκλος των παρεχόμενων δικαιωμάτων με τη δημιουργία αναγνωστηρίου που συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του δικαιώματος των κρατουμένων στη μόρφωση και την εκπαίδευση, πλαισιώνοντας τη δομή του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας που λειτουργεί ήδη εντός του καταστήματος. Η εν λόγω δυνατότητα είναι ίσως και η πιο σημαντική, αφού όπως αναφέρει και ο Β. Ουγκώ, εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή.




Ευάγγελος Σημανδράκος

Δεν υπάρχουν σχόλια: