ΣΙΝΕ

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017

Μια μελλοντική πριγκίπισσα που προέρχεται από σκλάβους

Η βρετανική βασιλική οικογένεια ετοιμάζεται να υποδεχτεί την Μέγκαν Μαρκλ, της οποίας το γενεαλογικό δέντρο γοητεύει.

Ο μελλοντικός σύζυγός της, ο Πρίγκιπας Χάρι, μπορεί να...

ανιχνεύσει το γενεαλογικό του δέντρο και από τις δύο πλευρές μέχρι τον Μεσαίωνα. Οι Βρετανοί πρόγονοι της Μέγκαν Μαρκλ μπορούν να ανιχνευθούν μέχρι το 1400 από την πλευρά του πατέρα της, όμως το γενεαλογικό δέντρο της μητέρας της και η καταγωγή της από σκλάβους του αμερικανικού νότου είναι που γοητεύει, καθώς η βρετανική βασιλική οικογένεια προετοιμάζεται να καλωσορίσει το πρώτο μη λευκό μέλος στις ανώτερες τάξεις της.

Η Μαρκλ, η οποία χαρακτήρισε τον εαυτό της ως «μια ισχυρή, σίγουρη γυναίκα μικτής φυλής», έχει αναφερθεί εκτενώς στη μαύρη καταγωγή της, τόσο στο blog της όσο και σε ένα κομμάτι που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Elle.

Στο άρθρο του Elle που δημοσιεύτηκε το 2015, ο Μαρκλ έγραψε για την καταγωγή της από σκλάβους, λέγοντας: «Δημιουργείτε την ταυτότητα που θέλετε για τον εαυτό σας, όπως ακριβώς οι πρόγονοί μου έκαναν όταν τους δόθηκε η ελευθερία. Επειδή, το 1865 - που είναι τόσο θλιβερά πρόσφατο - όταν καταργήθηκε η δουλεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι πρώην δούλοι έπρεπε να επιλέξουν ένα όνομα. Ένα επώνυμο για να είμαι ακριβής.

Ίσως το πιο κοντινό πράγμα που με συνδέει με το ιδιαίτερα σύνθετο οικογενειακό μου δέντρο, τη λαχτάρα μου να μάθω από πού έρχομαι είναι η επιλογή που έκανε ο προ-προ-προ-προ παππούς μου να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Επέλεξε το επώνυμο "Σοφία" (Winsdom)».

Δεν υπάρχουν έγγραφα ή αντικείμενα που να αναφέρονται σε πρόγονο της Μάρκλ με το όνομα "Winsdom (σοφία)" ή τουλάχιστον που να έχουν εντοπιστεί από τους πολυάριθμους γενεολόγους, ερευνητές που προσπάθησαν να ... ξεσκονίσουν το γενεαλογικό δέντρο της Μαρκλ. Δεν αποκλείεται μάλιστα η ιστορία της "σοφίας" να αποδειχθεί απλά ένας οικογενειακός θρύλος, καθώς τα χαρτιά που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι τώρα αποκαλύπτουν ότι ο προ-παππούς της Μέγκαν ήταν ο Steve Ragland και το όνομα της συζύγου του ήταν Τέξας.

Το μόνο γραπτό ιστορικό της ύπαρξής τους μέχρι στιγμής ανακαλύφθηκε σε μια σύντομη καταχώρηση στο πιστοποιητικό θανάτου του γιου τους, Jeremiah Ragland.

Γενεαλογίτες που ήρθαν σε επαφή με την Daily Beast δήλωσαν ότι οι οικογενειακές ιστορίες που προσπαθούν να διερευνήσουν και κυρίως για την προέλευση της από σκλάβους συχνά καταλήγουν σε παρόμοια κενά, καθώς η τήρηση αρχείων ήταν συχνά φτωχή ή δεν συντηρήθηκε.

Φαίνεται ότι ο γάμος της Τέξας και του Steve ήταν διαφυλετικός, καθώς η καταγραφή της Απογραφής περιγράφει τον Jeremiah, ο οποίος ζούσε στο Chattanooga του Tennessee ως «mulatto» - σε μια αντανάκλαση των ρατσιστικών νόμων της εποχής.

Μεγάλο μέρος της πιο συναρπαστικής έρευνας διεξήχθη από τη γενεαλιστή της Μασαχουσέτης, Elizabeth Banas, στην οποία ανατέθηκε από την Dailymail.com η έρευνα για την οικογενειακή ιστορία της Μέγκαν.

Ο παππούς της ήταν ο Alvin A. Ragland, ο οποίος πέθανε το 2011 σε ηλικία 81 ετών.

Ο πατέρας του (ο προπάππος της Μέγκαν) ήταν ο Steve R. Ragland, ο οποίος γεννήθηκε το 1908 και πέθανε στο Λος Άντζελες το 1983 και εργάστηκε σε πλυντήριο στο Chattanooga. Ο προ-προ-παππούς του Ιερεμία γεννήθηκε το 1881 στο Clayton της Γεωργίας και πέθανε το 1944 στο Chattanooga.

Είναι το πιστοποιητικό του θανάτου, το οποίο δημοσιεύεται επίσης από το dailymail.com, το οποίο δηλώνει ότι ο πατέρας του ήταν ο Steve Ragland και το όνομα της μητέρας του ήταν "Τέξας".

Το πιστοποιητικό θανάτου του λέει ότι ήταν ράφτης, και πολλοί από τους Raglands φαίνεται να έχουν εργαστεί σε πολυκαταστήματα και πλυντήρια.

Η Μαρκλ απευθύνθηκε συχνά στο γενεαλογικό της ιστορικό, γράφοντας σε ένα άλλο άρθρο: «Ήμουν στο σπίτι μου στο Λ.Α. σε ένα διάλειμμα από το κολέγιο όταν άκουσα να αποκαλείται η μητέρα μου με τη λέξη «Ν». Φεύγαμε από μια συναυλία και δεν βγήκε από έναν χώρο στάθμευσης όσο γρήγορα επιθυμούσε ένας άλλος οδηγός»

Γράφοντας για το Elle, πρόσθεσε: «Βρίσκομαι στη μέση μιας θολής γραμμής που χωρίζει ίσα μέρη καταπληκτικά και φωτεινά.

Ενώ η μικτή κληρονομιά μου μπορεί να έχει δημιουργήσει μια γκρίζα περιοχή που περιβάλλει τον αυτοπροσδιορισμό μου, κρατώντας ένα πόδι και στις δύο πλευρές του φράχτη, εγώ θέλω να την αγκαλιάσω. Για να πω ποια είμαι, να μοιραστώ από πού είμαι, για να εκφράσω την υπερηφάνεια μου, για να είμαι μια ισχυρή, σίγουρη γυναίκα μικτής φυλής»

Την περασμένη χρονιά στην ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, η Μαρκλ δημοσίευσε ένα κινούμενο κομμάτι στο blog της The Tig, το οποίο εξέταζε τον ανοιχτό και συγκαλυμμένο ρατσισμό που αυτή και η οικογένειά της έχουν βιώσει στη ζωή τους.

Η καταγωγή του πατέρα της είναι απλούστερη στην ανίχνευση και, όπως και πολλές βρετανικές οικογένειες, υπάρχουν αρκετοί σύνδεσμοι εξ αγχιστείας με τη βρετανική βασιλική οικογένεια.

Πράγματι, η Μαρκλ συνδέεται πιθανότατα μέσω του πατέρα της με την Martha Sykes, που προέρχεται από το βόρειο νομό του Γιορκσάιρ, όπου η οικογένεια των Sykes έχει έδρα από το 1067.

Η 36χρονη έχει προγόνους από την περιοχή, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ του καναλιού 4 «Όταν ο Χάρι γνώρισε την Μέγκαν: Ένας βασιλικός έρωτας».

Η εκπομπή παρακολούθησε την οικογενειακή ιστορία του πατέρα της Μέγκαν φτάνοντας πίσω στην προ-γιαγιά της, τη Martha Sykes, που γεννήθηκε στο Γιορκσάιρ και έφυγε όταν ήταν ενός έτους με τους γονείς της, τον Thomas και τη Mary, κατά τη βασιλεία της Βασίλισσας Βικτωρίας, για να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ, στη δεκαετία του 1860.

Ένα αντίγραφο της απογραφής του 1870 από την κομητεία Mahanoy στην κομητεία Schuylkill, δείχνει την οικογένεια που ζει με την 3χρονη Martha.

Τη Δευτέρα, ο Χάρι και η Μέγκαν εμφανίστηκαν μαζί στο Sunken Garden στο παλάτι του Kensington, το οποίο αγαπούσε πολύ η μητέρα του, η πριγκίπισσα Ντιάνα.

Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους πότε κατάλαβε ότι η Μέγκαν ήταν «η μοναδική», απάντησε: «Από την πρώτη φορά που συναντηθήκαμε», προσθέτοντας ότι ήταν «ενθουσιασμένος, πετούσε στο φεγγάρι» για τον αρραβώνα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: