ΣΙΝΕ

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

Τζόγος: Τα σημάδια που δείχνουν πρόβλημα εθισμού – Απεξάρτηση και πώς να βοηθήσετε κάποιον δικό σας

Οι τελευταίες μέρες κάθε έτους είναι παραδοσιακά συνδεδεμένες με αύξηση στην συμμετοχή των πολιτών σε τυχερά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες που...
συνδέονται με τον τζόγο.

Αλλά ο τζόγος μπορεί να αποτελέσει σοβαρό πρόβλημα εθισμού και εξάρτησης για κάποιον, πολλές φορές χωρίς να το αντιλαμβάνεται εγκαίρως. Οι συνέπειες στην ζωή ενός ατόμου εθισμένου στον τζόγο μπορεί να είναι καταστροφικές. Γι' αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι εκείνα τα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος έχει πρόβλημα με τον τζόγο.

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τις σχετικές πληροφορίες και συμβουλές από το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) που αφορούν τις περιπτώσεις ατόμων με συμπτώματα εθισμού στον τζόγο.

Τζόγος: Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος είναι εξαρτημένος;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ψυχικές παθήσεις, τα σημάδια εθισμού στον τζόγο εμφανίζονται όταν η συμπεριφορά του παίκτη επηρεάζει την καθημερινότητα και τις σχέσεις του. Δεδομένου ότι ο παθολογικός τζόγος δεν είναι μια σωματική ασθένεια, τα συμπτώματα του εθισμού είναι μερικές φορές πιο δύσκολο να ανιχνευθούν.

Συγκεκριμένα, ο παίκτης παρουσιάζει συμπεριφορές όπως:
Έντονη ενασχόληση με τον τζόγο

Ανησυχία και ευερεθιστικότητα όταν επιχειρεί να διακόψει ή να ελαττώσει τον τζόγο

Τάση δανεισμού χρημάτων για να αντιμετωπίσει προσωρινά τα οικονομικά του προβλήματα

Επανειλημμένες ανεπιτυχείς προσπάθειες να ελέγξει, να ελαττώσει ή να διακόψει τον τζόγο

Πολύωρα ή αδικαιολόγητα διαστήματα απουσίας από το σπίτι και τη δουλειά

Αλλεπάλληλα δάνεια, υπερφορτωμένες πιστωτικές κάρτες, ακάλυπτους λογαριασμούς και αδικαιολόγητη έλλειψη χρημάτων από το οικογενειακό εισόδημα

Εντατική μελέτη των προγραμμάτων, προγνωστικών από ΤV, εφημερίδες και ραδιόφωνο

Απομόνωση προκειμένου να σκεφτεί τρόπους με τους οποίους θα παίξει ένα παιχνίδι

Άρνηση σε υποδείξεις ή αναφορές των άλλων για τον τρόπο που ασχολείται με τον τζόγο

Μείωση της αποδοτικότητας στην εργασία

Δυσφορία, θυμός και κλιμακούμενη ένταση αν κάτι τον εμποδίσει να παίξει

Χαρούμενη διάθεση, διογκωμένος εγωισμός, ανακούφιση σε περίπτωση κέρδους

Τζόγος: Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον δικό μου που έχει πρόβλημα;

Στις περισσότερες περιπτώσεις το στενό περιβάλλον συνειδητοποιεί πολύ πιο νωρίς από τον ίδιο εξαρτημένο ότι υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, ώστε να πάρετε συμβουλές για το πώς να χειρίζεστε τους εξαρτημένους από τον τζόγο.

Ένα πρώτο βήμα είναι να σταματήσετε να βοηθάτε τον εξαρτημένο να επιλύει τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούνται από τον τζόγο, δανείζοντάς του χρήματα, καθώς και να θέσετε συγκεκριμένους κανόνες και όρια.

Συζητήστε μαζί του τις επιπτώσεις που έχει ο τζόγος στην οικογένεια, στους φίλους του και στην ίδια του τη ζωή, δείχνοντας κατανόηση και δηλώνοντας διαθέσιμοι να τον υποστηρίξετε στην προσπάθειά του να απεξαρτηθεί.

Η συμμετοχή των συγγενικών προσώπων στη θεραπεία για την απεξάρτηση κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν ατομική και ομαδική συμβουλευτική για τον εξαρτημένο, γίνεται και θεραπεία οικογένειας ή ζεύγους με στόχο την αποκατάσταση των οικογενειακών σχέσεων, τηρουμένου του απορρήτου και της ανωνυμίας.

Σε κάθε περίπτωση, το περιβάλλον του εξαρτημένου θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αντιμετώπιση της εξάρτησης από τον τζόγο είναι πολυεπίπεδη και μακροχρόνια.

Τζόγος: Πώς γίνεται η απεξάρτηση;

Η απεξάρτηση από τον τζόγο απαιτεί μεγάλη αυτοπειθαρχία και κίνητρο από την πλευρά του εξαρτημένου. Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι υποστήριξης ατόμων που έχουν εθιστεί στα τυχερά παιχνίδια. Για όλες τις θεραπείες απαραίτητη προϋπόθεση είναι το ίδιο το άτομο να παραδεχθεί ότι έχει πρόβλημα. Το επόμενο βήμα είναι να απευθυνθεί σε εγκεκριμένες και εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχουν θεραπεία, υποστηρίζοντας παράλληλα τα άτομα του στενού περιβάλλοντος τους εξαρτημένου.

Στο ΚΕΘΕΑ ΑΛΦΑ, το πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ για τον τζόγο, διαμορφώνεται ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας ανάλογα με τις ανάγκες του ενδιαφερόμενου και με το σκεπτικό να μην αποκοπεί από το περιβάλλον του και τις δραστηριότητές του.

Συγκεκριμένα, η ψυχολογική θεραπεία που προσφέρεται περιλαμβάνει:

Ατομική συμβουλευτική-υποστήριξη

Καταγραφή, επεξεργασία και κατανόηση της πορείας που έχει οδηγήσει στην προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια

Στρατηγική και μεθόδους για τη μείωση της ενασχόλησης με τον τζόγο

Ανάπτυξη κινήτρων για την αποχή

Εκπαίδευση για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού ρίσκου

Εκμάθηση μεθόδων επίλυσης προβλημάτων και διαχείρισης διαπροσωπικών σχέσεων

Ομάδες ανωνύμων αυτοθεραπευόμενων τζογαδόρων

Θεραπεία οικογένειας και θεραπείας ζεύγους

Το πρόγραμμα στελεχώνεται από διεπιστημονική ομάδα που αποτελείται από ψυχολόγους, ψυχίατρους, κοινωνικούς λειτουργούς, οικογενειακούς θεραπευτές.

iatropedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: