ΣΙΝΕ

Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Γνωρίζετε τι είναι το ΟΣΔΕ και πόσο κοστίζει στον αγρότη και στην ασφάλιση;

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) είναι ένα σύστημα αποτύπωσης και καταγραφής των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή των παραγόμενων προϊόντων από αυτές, ώστε η διανομή των ενισχύσεων...
στους αγρότες να είναι διαφανής και δίκαιη. Πρόκειται για μία τεράστια ηλεκτρονική βάση δεδομένων για την αναγνώριση και την καταγραφή των αγροτεμαχίων, των ζώων και των δικαιωμάτων ενίσχυσης, και την καταγραφή της ταυτότητας κάθε γεωργού που υποβάλει αίτηση ενίσχυσης. Είναι κάτι ανάλογο με το taxisnet, με την διαφορά ότι για να «μπει» ο αγρότης, ο γεωργός, ο κτηνοτρόφος στο ΟΣΔΕ και να υποβάλλει μία δήλωση ενισχύσεων θα πρέπει να το κάνει μέσω κάποιου πιστοποιημένου φορέα και αφού του καταβάλει το αντίστοιχο αντίτιμο.

Μα άλλα λόγια, σκεφτείτε για κάθε «πράξη» που έκανε μέσα στο taxis ο Έλληνας φορολογούμενος να κατέβαλε και ένα τίμημα σε κάποιον φορέα!

Καλύτερα δεν θα μπορούσε να περιγραφεί το «σύστημα» αυτό, από ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 14ης Ιουλίου 2014:

«Μειώνονται, με παρέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα τιμολόγια με τα ποσά που καταβάλλουν οι αγρότες για τη διεκπεραίωση των φετινών τους δηλώσεων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) κοινοτικών ενισχύσεων και επιδοτήσεων. Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Καρασμάνη και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Πάρι Κουκουλόπουλου, μετά και τις αντιδράσεις από μερίδα αγροτών για την υψηλή τιμολόγηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ, που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του φετινού ΟΣΔΕ και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς. Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι, η νέα διαδικασία πιστοποίησης των φορέων για την υποβοήθηση των αγροτών στην υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣΔΕ εξελίχθηκε ομαλά σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα. Για την αντιμετώπιση του θέματος του υψηλού κόστους που επιβάρυνε τους αγρότες αποφασίστηκε να γίνουν οι ακόλουθες μειώσεις στα τιμολόγια της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΑΕ:

-Στα 20 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση ορίζεται το ανώτατο κόστος για τους αγρότες των μικρών νησιών του Αιγαίου με δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης μέχρι 200 ευρώ.

-Στα 13,21 ευρώ μειώνεται το κόστος ανά αίτηση-δήλωση για τους αγρότες που δεν έχουν καμία μεταβολή στις φετινές τους δηλώσεις ΟΣΔΕ, σε σχέση με πέρσι.

-Στα 30 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση ορίζεται το κόστος για τους αγρότες με ατομικά δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης μέχρι 400 ευρώ.

-Σε 35 περιοχές της χώρας με ιδιαιτερότητες (π.χ. μεγάλο αριθμό αγροτεμαχίων και μικρό αριθμό ατομικών δικαιωμάτων ενίσχυσης) ορίζονται ειδικά τιμολόγια (π.χ. μέχρι 50 στρέμματα ανεξαρτήτου του αριθμού των αγροτεμαχίων το κόστος είναι 45 ευρώ, μέχρι 100 στρέμματα ανεξαρτήτου του αριθμού των αγροτεμαχίων το κόστος είναι 65 ευρώ).

-Θεσπίζονται πολύ χαμηλά τιμολόγια σε ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως για παράδειγμα ο κρόκος Κοζάνης (12 ευρώ ανά αίτηση-δήλωση).

-Με τις αλλαγές αυτές στα τιμολόγια ΟΣΔΕ ο μέσος όρος του κόστους ανά αίτηση-δήλωση μειώνεται στα 52 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται το σύνολο της διαδικασίας που θα απαιτηθεί για την υποβολή, τυχόν διόρθωση, επεξεργασία της αίτησης-δήλωσης και την καταβολή της κοινοτικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες. Με τα νέα τιμολόγια ένας στους τρεις αγρότες που υπέβαλλαν φέτος αίτηση-δήλωση ΟΣΔΕ, συμπεριλαμβανομένων και των νέων αγροτών που δεν έχουν δικαιώματα ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης την τρέχουσα περίοδο, θα πληρώσουν τελικά μόνο 31 ευρώ, όπως φαίνεται από τον πίνακα που ακολουθεί…».

Η νυν κυβέρνηση ήταν αντίθετη (όσο ήταν αντιπολίτευση) με το «περίεργο» αυτό σύστημα. Ωστόσο δεν το κατήργησε αλλά προανήγγειλε ορισμένες μεταβολές τον προηγούμενο Μάρτιο. Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στις 2 Μαρτίου 2017, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλου ανακοινώθηκαν οι αλλαγές που σκοπεύει να εφαρμόσει άμεσα το υπουργείο σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και συγκεκριμένα:

-Εκσυγχρονίζεται και απλοποιείται η ηλεκτρονική εφαρμογή για τη online υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τους ίδιους τους δικαιούχους.

-Επεκτείνεται η χρήση της online εφαρμογής σε όλες τις κατηγορίες των δικαιούχων συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν τη δυνατότητα της δωρεάν υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης.

-Οι αιτήσεις των παραγωγών που δεν παρουσιάζουν καμία απολύτως μεταβολή σε σχέση με το προηγούμενο έτος θα υποβάλλονται ΔΩΡΕΑΝ, με διαδικασία που θα ορίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

-Καταργούνται οι πιστοποιημένοι φορείς Β’ βαθμού. Όλοι πλέον οι φορείς έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις και μετονομάζονται σε «Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων» .

-Συστήνεται και λειτουργεί εντός του ΟΠΕΚΕΠΕ Επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη της εποπτείας και του ελέγχου των Φορέων καθώς και της αξιολόγησης του έργου τους.

-Το κόστος για την υποβολή της κάθε Αίτησης θα αναγράφεται στην Αίτηση, (ανεξάρτητα από τον τρόπο πληρωμής του παραγωγού).

Όλα τα παραπάνω έχουν μία σημασία για την ασφαλιστική αγορά γιατί υποκρύπτουν «κόστη» που επιβαρύνουν τον αγρότη, ο οποίος από την άλλη πλευρά δεν είναι σωστά ασφαλισμένος. Να σημειώσουμε ότι το ετήσιο κόστος υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ υπολογίζεται σε περισσότερα από 35 εκατ. ευρώ, τα οποία εάν ήταν ασφάλιστρα θα κάλυπταν ασφαλιζόμενα κεφάλαια ύψους 25 δις. ευρώ (1,5 0/00)! Επίσης μέσω του ΟΣΔΕ διοχετεύονται κάθε χρόνο πάνω από δύο δις ευρώ άμεσες ενισχύσεις στους Έλληνες αγρότες, γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον και των τραπεζών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: