ΣΙΝΕ

Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2017

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όταν θυμώνουμε με το σύντροφό μας

Φάση ντόμινο. Εκνευρίζεσαι μαζί του για κάτι που μόλις έκανε και ο τσακωμός επεκτείνεται. Κι αρχίζεις να απαριθμείς κατηγορίες. Αρχίζεις να θυμάσαι και να προσθέτεις στη λίστα ακόμα και πράγματα που...
έγιναν πέρισυ. 
Λάθος. 

Μόλις έχασες το point του συγκεκριμένου πράγματος που μόλις έκανε… και το πιο πιθανό είναι να μην βγει άκρη.

Η Μάρεα Λαουτάρη, Life & Relationship Coach, μας βοηθάει να αποφύγουμε τις κατηγόριες που στοιβάζονται η μία πάνω στην άλλη. 


Ο λόγος σε εκείνη…
Μην στοιβάζετε τις κατηγόριες σαν τα βρώμικα πιάτα στην κουζίνα…
Οταν συμβαίνει κάτι που μας θυμώνει σε σχέση με το σύντροφό μας, συχνά οι άνθρωποι έχουμε την τάση να ανοίγουμε το «Κουτί της Πανδώρας» και να ξεκινάμε την ολομέτωπη επίθεση κατηγορώντας τον για ένα σωρό πράγματα που δεν έχουν να κάνουν με το θέμα που προέκυψε.

Ας πούμε ότι θυμώσαμε γιατί πάλι άφησε τα χρησιμοποιημένα ρούχα του στον καναπέ και όχι στο καλάθι με τα άπλυτα όπως κάνουν ΟΛΟΙ οι πολιτισμένοι άνθρωποι. Εντάξει, καταλαβαίνω ότι είναι ενοχλητικό ειδικά εάν έχει ξανασυμβεί.

Πώς γίνεται όμως στη συνέχεια η κουβέντα να φεύγει από τα άπλυτα και να εστιάζεται στο ότι έτσι τον έμαθε η μάνα του, να είναι ανοικοκύρευτος και τεμπέλης, και σε έχει για δούλα για το σπίτι, ποτέ δεν σε νοιάζεται, προφανώς και δεν εκτιμάει ούτε εσένα ούτε τον κόπο σου, που εσύ είσαι επαγγελματίας και απίστευτα κουρασμένη, να μεγαλώνεις τα παιδιά και να έχεις γίνει λάστιχο να τα προλάβεις όλα, σουπερμάρκετ, μαγείρεμα, πλύσιμο, σιδέρωμα, δουλειά, αγγλικά, ποδόσφαιρα όλα εσύ αλλά έτσι έχει μάθει αυτός να τον νταντεύουν και να τρέχουν πίσω του λες κι είναι μωρό παρόλο που είναι 40 χρονών άνθρωπος, και έχεις βαρεθεί μια ζωή να μαζεύεις τις βρώμικες κάλτσες, τέλος θα τις αφήνεις εκεί που τις βρήκες κι ας μην έχει κάλτσες να φορέσει, άσε που γενικά τσαπατσούλης είναι σε όλα, ακόμα και στα οικονομικά του και να, εκείνο το δάνειο που είχε πάρει ακόμα δεν το έχει ξεπληρώσει, και με τους κουμπάρους σας που δεν μιλάει γιατί του ξίνισε ο τρόπος τους, μήπως αυτός έχει καλύτερους τρόπους;

Καταλάβατε το νόημα.
Αυτός ο τρόπος μοιάζει με το να στοιβάζουμε τα άπλυτα πιάτα το ένα πάνω στο άλλο και δεν μπορώ να πλύνω κανένα έτσι. Κάνουμε το σύντροφό μας να αισθάνεται ότι είναι το τελευταίο βρώμικο πιάτο της ντάνας.

ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΑΣΤΕ;
Το να ανοίγουμε θέματα επί θεμάτων επειδή κάτι μας εκνεύρισε είναι εντελώς αναποτελεσματικό. Σαν να έχετε ανοίξει 50 παράθυρα στο WORD -σε ποιο θα εργαστείτε; Θα σας πιάσει πονοκέφαλος και απελπισία.

Εστιάσου σε αυτό που συμβαίνει. Είναι σημαντικό να κάνουμε focus μόνο στο συγκεκριμένο θέμα που έχει προκύψει και να μην αφήσουμε το μυαλό μας να μας παρασύρει σε άλλα θέματα που μας έχουν ενοχλήσει στο παρελθόν.

Πες στο σύντροφό σου ότι αυτή η συμπεριφορά σε στεναχωρεί. Δεν κατηγορώ τον άνθρωπο συνολικά ούτε το χαρακτήρα του. Εξηγώ ότι η συμπεριφορά του με ενοχλεί και αυτό που κάνει, όχι το ποιος είναι ο ίδιος. Οι άνθρωποι κάνουμε (δεν είμαστε) καλά και άσχημα πράγματα. Αν καταλήξουμε ότι η συμπεριφορά του είναι ο χαρακτήρας του, το μόνο που θα πετύχουμε είναι ο άλλος να αμυνθεί και να μας υπενθυμίσει την τελευταία φορά που έβαλε π.χ. τα άπλυτα στη σωστή θέση, μόνο και μόνο για να μας δείξει ότι δεν ισχύει αυτό που λέμε.

Μίλησε για τα δικά σου συναισθήματα. Εξηγήστε του ότι όταν έχει αυτήν τη συμπεριφορά, σας κάνει να αισθάνεσθε ότι δεν σας νοιάζεται. Πείτε του ότι πιθανόν το θέμα είναι δικό σας (εσείς ενοχλείστε άλλωστε) και θέλετε να του πείτε πως νιώθετε όταν συμβαίνει αυτό το γεγονός. Οπότε ξεκινήστε κάθε φράση με το: “Νιώθω οτι…”, “Με κάνει να αισθάνομαι ότι…”


Σκέψου και τα καλά του χαρακτηριστικά, όλες εκείνες τις φορές που έκανε όμορφα πράγματα για εσάς, τότε που είχατε πληγωθεί από τη συμπεριφορά του συναδέλφου σας και εκείνος κάθισε υπομονετικά μαζί μας να το συζητήσει μέχρι που βρήκατε την κατάλληλη λύση στο πρόβλημα. Ή τότε που ήσασταν άρρωστη και σας έφτιαχνε σούπες και σας τάιζε στο κρεβάτι με στοργή. Ή εκείνη τη φορά που αγόρασε εισιτήρια για μια παράσταση που είχατε πει ότι θέλατε τόσο να παρακολουθήσετε και σας το έκανε έκπληξη… Σίγουρα αν το σκεφτείτε θα βρείτε ένα σωρό όμορφες συμπεριφορές και αποδείξεις του πόσο πολύ σας νοιάζεται και σας αγαπάει. Αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί πρέπει να έχουμε μπροστά μας ολόκληρη την εικόνα, όχι μόνο ένα αρνητικό γεγονός το οποίο μεγενθύνουμε με ζήλο και υπερβολή.

Δεν υπόσχομαι ότι αυτή η τακτική θα δουλέψει σε κάθε περίπτωση. Αυτό που γνωρίζω όμως είναι ότι το «στοίβαγμα με τα βρώμικα πιάτα» δεν δουλεύει σε καμία περίπτωση. Ας δοκιμάσουμε λοιπόν έναν άλλον καινούριο τρόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις