ΣΙΝΕ

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Πέθανε ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευβοίας Β. Κεδίκογλου

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Ευβοίας Βασίλης Κεδίκογλου. Η κηδεία του θα τελεστεί την...
ερχόμενη Παρασκευή στις 11 πμ, στον ΙΝ Αγίας Παρασκευής Χαλκίδας.

Τα συλλυπητήρια του για την απώλεια του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και υπουργού Εμπορίου (1984) και ΠΕΧΩΔΕ 1988/89, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης: «Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια του πρώην βουλευτή και υπουργού Βασιλείου Κεδίκογλου και τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στον γιό του, βουλευτή της ΝΔ, Σίμο Κεδίκογλου και στους οικείους του».

Συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Β. Κεδίκογλου

Τη θλίψη του για την απώλεια του Βασίλη Κεδίκογλου, επί σειρά ετών βουλευτή Ευβοίας και πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνών κόμμα εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του στον γιο του, βουλευτή της ΝΔ, Σίμο Κεδίκογλου, στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Βιογραφικό
Ο Βασίλης Κεδίκογλου γεννήθηκε το 1932 στην Ιστιαία, Ευβοίας. Ήταν έγγαμος με την Βενετσιάνα Διαμαντοπούλου, και είχαν δύο γιούς και μία κόρη. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το επάγγελμά του ήταν πολιτικός μηχανικός.

Το 1966, προσχώρησε στους «Δημοκρατικούς Συνδέσμους», οργάνωση που αποτελείτο από στελέχη της Ένωσης Κέντρου στα οποία ασκούσε επηρροή ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το 1974, εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ, υπήρξε μέλος της Συνδικαλιστικής Παράταξης Πολιτικών Μηχανικών και εξελέγη μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Το 1977, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Εύβοιας με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, ενώ την ίδια χρονιά εξελέγη μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου από την Πανελλήνια Συνδιάσκεψη του Κινήματος.

Το 1984, ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 21 Ιουλίου 1989, ορίστηκε μέλος της 30μελούς Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που είχε επιφορτιστεί με τη διερεύνηση των προμηθειών στις Ενοπλες Δυνάμεις από το 1974 έως το 1989. Στις 30 Ιουλίου του ιδίου έτους η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε γραμματέα στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας για θέματα σχετικά με το υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 1989, εξελέγη μέλος (γραμματέας) του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και επανεξελέγη στις 29 Νοεμβρίου στη νέα ψηφοφορία που έγινε μετά από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ως μέλος του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, έχει διατελέσει επικεφαλής του τομέα Υποθέσεων Παραγωγής με αρμοδιότητα τα υπουργεία Γεωργίας, Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εμπορικής Ναυτιλίας.

Τον Δεκέμβριο του 1989, είχε οριστεί μέλος της Διαρκούς 15μελούς Επιτροπής, η οποία κρίνει και εισηγείται την καταλληλότητα των διοικητών και των ανώτερων στελεχών των Δημόσιων Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 1990, στο 2ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 25 Νοεμβρίου του ιδίου έτους σε σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη γραμματέας του τομέα Ποιοτητας Ζωής.

Στις 22 Φεβρουαρίου 1992, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α.Παπανδρέου τον διέγραψε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μαζί με τους βουλευτές Ηλία Παπαδόπουλο και Χάρη Καστανίδη, επειδή εκρίθη ότι οι δηλώσεις του υπονόμευαν την ενότητα και την πολιτική γραμμή του κόμματος. Ο ίδιος αμφισβήτησε την εγκυρότητα της διαγραφής του και δήλωσε ότι αντιπαρέρχεται με περιφρόνηση τα «περί κεντροδεξιών σεναρίων». Την επομένη το ΕΓ του ΠΑΣΟΚ επικύρωσε τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δέχτηκε να παραμείνει στα άλλα όργανα του κόμματος.

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1993, παρά την προηγούμενη διαγραφή του από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο του κόμματος και εξελέγη στην εκλογική περιφέρεια Ευβοίας. Στις 17 Απριλίου 1994, στο 3ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, επανεξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ενώ εξελέγη εκ νέου και στις 30 Ιουνίου 1996, στο 4ο Συνέδριο του Κινήματος.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1997, με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, επειδή κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού καταψήφισε τα κονδύλια που αφορούσαν στην Εθνική Αμυνα, στη Γεωργία και στις Δημόσιες Επενδύσεις, αλλά μετά περίπου ένα χρόνο στις 3 Νοεμβρίου 1998 επανεντάχθηκε.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2000, με απόφαση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη διεγράφη εκ νέου από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα παρεπέμφθη στα πειθαρχικά όργανα με το αίτημα της διαγραφής και από μέλος του κόμματος. Αφορμή για την τρίτη κατά σειρά διαγραφή του αποτέλεσε η σφοδρή αντιπαράθεσή του και οι διαπληκτισμοί με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο χαρακτηρισμός «Σαλώμη» για τον βουλευτή Επικρατείας Παρασκευά Αυγερινό. Για τη διαγραφή του από το ΠΑΣΟΚ, δεν χρειάστηκε να συνέλθουν τα πειθαρχικά όργανα, αφού την επομένη της παραπομπής του, υπέβαλλε ο ίδιος την παραίτησή του από μέλος του κόμματος με επιστολή του στο Εκτελεστικό Γραφείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: