ΣΙΝΕ

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018

Ληστεία - μαμούθ: Χάκερς έκλεψαν κρυπτονομίσματα αξίας 200 εκατ. δολαρίων από μια εταιρεία

Ληστεία «μαμούθ» αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων σημειώθηκε στους σέρβερ ιταλικής εταιρεία κρυπτονομισμάτων...
BitGrail, με τους επενδυτές όμως να παραμένουν καχύποπτοι ως προς τι πραγματικά συνέβη.

Η ιταλική εταιρεία ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε την κλοπή αξίας 200 εκατομμυρίων δολαρίων από τους σέρβερ της από χάκερς. Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία, 17 εκατομμύρια νομίσματα με την ονομασία Nano, κλάπηκαν μέσω συναλλαγών για τις οποίες δεν είχε δοθεί καμία εξουσιοδότηση. Όπως γράφει το «RT» με την αξία του κάθε κέρματος στα 11 δολάρια το ποσό της κλοπής έφτασε τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα είναι 24ο σε αξία στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

«Ζητούμε συγγνώμη από τους πελάτες μας και όλους όσοι έπαθαν οικονομική ζημιά από την παράνομη μεταφορά του nano στην πλατφόρμα μας», ανακοίνωσε η BitGrail.

Μάλιστα ενημέρωσαν ότι έχει γίνει ήδη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές προκειμένου να γίνει αστυνομική έρευνα.

Η καχυποψία με την οποία όμως αντιμετώπισαν την ανακοίνωση οι επενδυτές ίσως και να έχει βάση. Και αυτό προκύπτει από τις πρόσφατες κινήσεις της εταιρείας.

Τον Ιανουάριο η BitGrail διέκοψε απότομα όλες τις αναλήψεις αλλά και τις καταθέσεις του συγκεκριμένου κρυπτονομίσματος, του nano.

Η εταιρεία, μάλιστα ενημέρωσε τους πελάτες της ότι θα επιβάλλει την υποχρεωτική ταυτοποίηση στοιχείων αλλά και πρωτόκολλα κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος παρά το γεγονός ότι διαφήμιζε πως δεν συνεργάζεται με τράπεζες και κυβερνήσεις.

Κάποιοι κατηγόρησαν την εταιρεία ότι ετοιμάζει το έδαφος για «έξοδο». Η τιμή του nano είχε πέσει τότε κατά 20%.

Δεν είναι η μόνη ληστεία κρυπτονομισμάτων τα τελευταία χρόνια:

COINCHECK: Τον περασμένο μήνα έκαναν φτερά πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια από το ιαπωνικό κρυπτονόμισμα NEM

BITFINEX: Η εταιρεία που είναι στο Χονγκ Κονγκ ισχυρίστηκε ότι κλάπηκαν bitcoin αξίας 72 εκατομμυρίων δολαρίων

MT. GOX: Η έδρα της συγκεκριμένης εταιρείας είναι στο Τόκιο και χρεοκόπησε το 2014 όταν της έκλεψαν πάλι bitcoin αξίας μισού δις δολαρίων

CRYPTSY: Τον περασμένο Ιούλιο ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ διέταξε την αποζημίωση επενδυτών ύψους 8.2 εκατομμυρίων δολαρίων αφού κλάπηκαν 11.325 bitcoin και ο κλέφτης δεν βρέθηκε ποτε…

Europol: Εγκληματίες κρύβουν δισεκατομμύρια σε κρυπτονομίσματα

Μεταξύ 3,4 και 4,5 δισ. ευρώ «μαύρου» χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη «ξεπλένονται» μέσω κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με τη Europol.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας, Ρομπ Γουεϊνράιτ, είπε στο BBC ότι οι αρμόδιες αρχές και οι ηγέτες της βιομηχανίας πρέπει να συνεργαστούν για να επιλύσουν το πρόβλημα. Σημειώνεται πως η προειδοποίηση αυτή λαμβάνει χώρα ενώ η αξία του Bitcoin έχει πέσει στο μισό από το ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο.

Ο Γουεϊνράιτ είπε πως η Europol εκτιμά ότι το 3-4% των 113 δισ. ευρώ από παράνομες δραστηριότητες στην Ευρώπη «ξεπλένονται» μέσω κρυπτονομισμάτων. «Αυξάνεται αρκετά γρήγορα και προβληματιζόμαστε» σημείωσε.

Υπάρχουν πολλά είδη κρυπτονομισμάτων, αλλά το πιο γνωστό είναι το Bitcoin, που προορίζεται ως ψηφιακή εναλλακτική στις λίρες, τα δολάρια ή τα ευρώ. Ωστόσο, αντίθετα με τα «κανονικά» νομίσματα, δεν εκτυπώνεται από κυβερνήσεις και συμβατικές τράπεζες, ούτε υπόκειται στον έλεγχό τους. Αντ’αυτού, δημιουργούνται από υπολογιστές που πραγματοποιούν πολύπλοκες μαθηματικές διεργασίες, μια διαδικασία γνωστή ως «mining» (εξόρυξη). Ένα δίκτυο υπολογιστών ανά τον κόσμο παρακολουθεί τις συναλλαγές χρησιμοποιώντας virtual διευθύνσεις, αποκρύπτοντας τις πραγματικές ταυτότητες αυτών που επιδίδονται στις συναλλαγές. Η ανώνυμη φύση τους προσελκύει τους εγκληματίες, καθιστώντας δύσκολο τον εντοπισμό τους από την αστυνομία.

«Δεν είναι τράπεζες και δεν ελέγχονται από μια κεντρική αρχή, οπότε η αστυνομία δεν μπορεί να παρακολουθεί αυτές τις συναλλαγές. Και αν τις ταυτοποιήσουν ως εγκληματικές, δεν έχουν τρόπο να παγώσουν τους λογαριασμούς, όπως σε ένα κανονικό τραπεζικό σύστημα» είπε ο Γουεϊνράιτ.

«Κατρακύλα» για το Bitcoin - Επεσε κάτω από τα 14.000 δολάρια
Ένα άλλο πρόβλημα που εντόπισε η Europol έχει να κάνει με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να ξεπλένουν χρήματα. Τα κέρδη από εγκληματικές δραστηριότητες μετατρέπονται σε bitcoins, χωρίζονται σε μικρότερα ποσά και δίνονται σε ανθρώπους που φαινομενικά δεν σχετίζονται με τους εγκληματίες, αλλά λειτουργούν ως «βαποράκια χρημάτων». Αυτοί μετατρέπουν τα bitcoins σε «κανονικά» χρήματα πριν τα επιστρέψουν στους εγκληματίες. «Είναι πολύ δύσκολο για την αστυνομία στις περισσότερες περιπτώσεις να βρει ποιος ρευστοποιεί» σημείωσε ο Γουεϊνράιτ, προσθέτοντας πως η αστυνομία βλέπει επίσης μια τάση χρηματικά ποσά «ύψους δισεκατομμυρίων» που έχουν προκύψει από πωλήσεις ναρκωτικών ανά την Ευρώπη να μετατρέπονται σε bitcoins.

eleftherostypos

Δεν υπάρχουν σχόλια: