ΣΙΝΕ

Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018

Το «νούμερο τρία» της γαλλικής κυβέρνησης κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Το περιοδικό Εbdo δημοσιεύει σήμερα άρθρο που αμαυρώνει τη εικόνα του...
Νικολά Ιλό - Εγγονή του Μιτεράν τον είχε μηνύσει για βιασμό το 1997
Είχε τη φήμη του "γυναικά" χρόνια ολόκληρα, τώρα όμως που ανέλαβε το τρίτο σημαντικότερο χαρτοφυλάκιο στην γαλλική κυβέρνηση, ο Νικολά Ιλό, ο δημοφιλέστερος υπουργός στη Γαλλία, βρέθηκε σε δεινή θέση.

Ο 62χρονος Ιλό βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εν μέσω φημών για σεξουαλική παρενόχληση από μία πρώην συνεργάτη του, στο ίδρυμα που είχε δημιουργήσει για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αλλά και το 2008 ο ίδιος είχε παραδεχτεί ότι τον είχε μηνύσει μία γυναίκα για βιασμό, με το περιοδικό «Le Point» να αποκαλύπτει πως επρόκειτο για μία εγγονή του Φρανσουά Μιτεράν.
Από το γραφείο της γαλλικής προεδρίας ανακοινώθηκε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του υπερυπουργού Οικολογίας, o οποίος διαδέχτηκε την πρώην σύντροφο του Φρανσουά Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

Τον στηρίζει το Ελιζέ
«Δεν υπάρχει απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Νικολά Ιλό»,ήταν η ανακοίνωση του Ελιζέ.
«Υπάρχει μια θέση που έχει διατυπωθεί σαφώς από τον πρωθυπουργό προς το σύνολο της κυβέρνησής του, σε συμφωνία με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, πως, εφόσον δεν υπάρχει απαγγελία κατηγορίας, δεν υπάρχει λόγος να γίνεται λόγος για παραίτησή του», διευκρινίσθηκε στους δημοσιογράφους από το περιβάλλον του Μακρόν.

Η διάψευση άρθρου που τον ενοχοποιεί για σεξουαλική κακοποίηση
Το «νούμερο τρία» της γαλλικής κυβέρνησης είναι ένας από τους δημοφιλέστερους υπουργούς της κυβέρνησης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο ίδιος έσπευσε σήμερα να διαψεύσει μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV τις «επαίσχυντες» φήμες σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση.

Στη συνέχεια δέχθηκε «ένα μήνυμα υποστήριξης» από την πλευρά του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, σύμφωνα με τον οποίο, δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλει κανείς για τον λόγο του».

Γνωρίζοντας τις φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και μερικά 24ωρα στους δημοσιογραφικούς κύκλους ότι αύριο δημοσιεύεται ένα άρθρο σε βάρος του από το περιοδικό Εbdo, ο Νικολά Ιλό ήθελε να προλάβει τις «κακοήθειες». Για το λόγο αυτό διέψευσε στο γαλλικό δίκτυο «BFMTV» πως είχε οποιαδήποτε ανάρμοστη συμπεριφορά αναφορικά με «δύο υποθέσεις που δεν υφίστανται».

Κατηγορήθηκε άραγε για σεξουαλική παρενόχληση από μια πρώην συνεργάτη του; «Η απάντηση είναι «όχι» και το λέω με τόση δύναμη με όση θα σας πει ακριβώς το ίδιο και το εν λόγω πρόσωπο, που είναι απολύτως ταυτοποιημένο, με το οποίο βρίσκομαι σε επαφή», δήλωσε αρνούμενος μάλιστα κι ότι έβαλε το χέρι στην τσέπη για να εξαγοράσει τη σιωπή του.

Αντίθετα παραδέχθηκε την ύπαρξη μιας μήνυσης το 2008, η οποία μπήκε στο αρχείο «χωρίς συνέχεια». Η μήνυση έγινε από μία εγγονή του Φρανσουά Μιτεράν, μια «ενήλικη» νέα γυναίκα, σύμφωνα με ισχυρισμούς που ανάγονται στο 1997», όπως γράφει το γαλλικό περιοδικό Le Point.

«Η μήνυση αυτή μπήκε στο αρχείο χωρίς να δοθεί συνέχεια επειδή όχι μόνο έχει παραγραφεί η υπόθεση, αλλά έδωσα και κατάθεση στη Χωροφυλακή έπειτα από αίτημά μου και οι ερευνητές πολύ γρήγορα θεώρησαν ότι δεν υπάρχει τίποτε που να επιτρέπει να συνεχιστεί αυτή η υπόθεση», διαβεβαίωσε ο Ιλό.
«Πονάει όταν είναι άδικο, όταν είναι αβάσιμο», τόνισε προσθέτοντας πως για τον ίδιο είναι «ένας εφιάλτης».

Ο Νικολά Ιλό διαβεβαίωσε πως δεν σκέφτηκε την παραίτηση ούτε μετά τις φήμες αυτές, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο.
«Πρώτη έρχεται η οικογένειά μου (έχει τρία παιδιά), αυτό είναι που θα καθοδηγήσει την απόφασή μου», πρόσθεσε. Πρόσφατα, πάντως, είχε δηλώσει πως η υπουργική θέση του θα είναι η «ύστατη δημόσια εμπειρία του».

«Θα το απολαύσω απέραντα, το να επιστρέψω στη σκιά», είχε τονίσει στα τέλη Ιανουαρίου.

Νικολά Ιλό: Οικολόγος, πρώην τηλεπαρουσιαστής και ιδιαίτερα δημοφιλής
Πρώην παρουσιαστής μιας δημοφιλέστατης εκπομπής στη γαλλική τηλεόραση με τον τίτλο «Ushuaia», ο Νικολά Ιλό έχει εργασθεί επί σχεδόν 30 χρόνια με το ίδρυμά του (Nicolas Hulot Foundation- FNH) για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος.

Ενώ του το είχαν ζητήσει επανειλημμένως Γάλλοι πρόεδροι τα τελευταία χρόνια, λόγω της υψηλής δημοτικότητάς του, ο Ιλό δέχθηκε για πρώτη φορά να ενταχθεί σε μια κυβέρνηση. Προτίμησε την κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν τον Μάιο του 2017.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Odoxa που δημοσιεύτηκε στο τέλος Ιανουαρίου,ο Ιλό διατηρεί την πρώτη θέση μεταξύ των προσωπικοτήτων «που προκαλούν την περισσότερη υποστήριξη ή συμπάθεια» (το ποσοστό του φθάνει το 34%).

Ο δεύτερος υπουργός του Μακρόν που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση
Ο Νικολά Ιλό είναι ο δεύτερος υπουργός της κυβέρνησης Μακρόν που δέχεται πυρά γυναικών για σεξουαλική κακοποίηση.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Γαλλίας, ύστερα από μήνυση που κατατέθηκε εναντίον του υπουργού Προυπολογισμού, Ζεράρ Νταρμαμέν, στις 22 Ιανουαρίου ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον βιασμό μιας 46χρονης.

Η Σοφί Σπατζ, η καταγγέλλουσα, υποστηρίζει ότι συνάντησε τον Νταρμαμέν όταν ήταν δήμαρχος στην πόλη Τουκουάν το 2009 και του ζήτησε να την βοηθήσει σε δικαστική της υπόθεση. Η συνάντηση τους έγινε σε ξενοδοχείο. Ο πρώην δήμαρχος ως αντάλλαγμα φέρεται να ζήτησε να κοιμηθεί μαζί του. Η γυναίκα υποστηρίζει πως ο Νταρμαμέν μετά το δείπνο την οδήγησε στο δωμάτιο του και την ανάγκασε να κάνει σεξ μαζί του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: