ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

«Με το νέο Κανονισμό οι εσωκομματικές εκλογές το Μάϊο»

Του Χρίστου Βλαχοκώστα*

Με το νέο κανονισμό οι εσωκομματικές εκλογές το Μάιο! Ο πολιτικός μας οργανισμός οδεύει προς εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις...

Νομαρχιακές Διοικούσες Επιτροπές (ΝΟ.Δ.Ε) και στις Δημοτικές Τοπικές Επιτροπές (ΔΗΜ.Τ.Ε.) το Μάιο.

Δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι θα έχουν όλα τα μέλη μας που κατέχουν την κάρτα μέλους της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στη βάση του νέου Κανονισμού Πανελλαδικής Οργάνωσης που εγκρίθηκε πρόσφατα από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

«Απαραίτητη η κάρτα μέλους της Νέας Δημοκρατίας»

Ως Αν. Γραμματέας Αξιολόγησης και Επιμόρφωσης στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, υπό το συντονισμό του Γραμματέα Οργανωτικού κ. Στέλιου Κονταδάκη, ανέλαβα τη σύνταξη πρότυπου ερωτηματολογίου για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, την ανάλυση των αποτελεσμάτων και την τελική έκθεση συμπερασμάτων από αυτά. Στη βάση της έκθεσης αξιολόγησης οργανωτικών δομών εξήχθησαν και σημαντικές προτεινόμενες κινήσεις που, μετά και από διαβούλευση στα αρμόδια όργανα της ΝΔ, επικαιροποίησαν και βελτίωσαν τον Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης.

Ο Κανονισμός απλοποιεί εκλογικές διαδικασίες και επιλύει προβλήματα του παρελθόντος με αποτελεσματικό τρόπο. Ισχυροποιεί τα μέλη μας και δίνει περισσότερες αρμοδιότητες στις Διοικούσες Επιτροπές. Δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και στη διαφάνεια, ενώ κινείται στη βάση του τρίπτυχου Επικοινωνία – Πρωτοβουλία – Αποτελεσματικότητα.

Αυτό που είναι σημαντικό να τονιστεί, είναι ότι ο νέος Κανονισμός Πανελλαδικής Οργάνωσης βασίστηκε στην αρχή της συμμετοχικότητας των στελεχών μας. Πάνω από 2.000 εκλεγμένα στελέχη Οργανώσεων «έλαβαν το λόγο», συμμετείχαν στη διαβούλευση και μεταλαμπαδεύσανε τη συσσωρευμένη εμπειρία τους μέσω του ερωτηματολόγιου, είτε ηλεκτρονικά, είτε γραπτά.

Δε θυμάμαι να έχει πραγματοποιηθεί κάτι παρόμοιο στον πολιτικό μας οργανισμό. Παράλληλα σε όλες τις περιοδείες της Γραμματείας Οργανωτικού σε ολόκληρη τη χώρα υπήρξε διάλογος και στενή αλληλεπίδραση με τα στελέχη μας για τα σημεία του Κανονισμού που έπρεπε να βελτιωθούν.

Στις συνεδριάσεις ακούσαμε προσεκτικά και καταγράψαμε προτάσεις για τη συνεχή βελτίωση της οργανωτικής μας λειτουργίας. Αυτό ανεβάζει και το επίπεδο της εκλογικής μας ετοιμότητας. Αξίζει να σημειώσω ότι η συνεχής ώσμωση με την εμπειρία των στελεχών μας υπήρξε και είναι υπερπολύτιμη για τη συνέχεια.
«Η αξιολόγηση και η απολογιστική ανάδραση έχει ως στόχο μόνο τη βελτίωση»

Η αξιολόγηση που έγινε και θα συνεχίσει να γίνεται στις Οργανώσεις, μας αποτελεί τη βάση για να ενισχυθεί περαιτέρω ο πολιτικός οργανισμός και να προσαρμοστεί στα σύγχρονα κοινωνικά δεδομένα. Στις παρουσιάσεις μου σε Οργανώσεις της χώρας, πάντα τόνιζα ότι η αξιολόγηση και η απολογιστική ανάδραση έχουν ως στόχο μόνο τη βελτίωση. Από την απολογιστική ανάδραση αποδεικνύεται πόσο κοντά ή μακριά είμαστε από τους στόχους που έχουν τεθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν τρόποι επίλυσης των όποιων προβλημάτων οργανωτικής λειτουργίας ενός συστήματος που δεν έχει στατικό, αλλά δυναμικό χαρακτήρα. Η θεσμοθέτηση υποχρέωσης για προγραμματισμό και απολογισμό δράσεων και ενδιάμεση περιοδική αξιολόγηση των Οργανώσεων προβλέπονται πλέον και από τον νέο Πανελλαδικό Κανονισμό Οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας.

«Έξυπνες οργανώσεις αυξημένης προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία»

Δεν είναι λίγες οι φορές που αναφέρομαι σε «έξυπνες» οργανώσεις αυξημένης προστιθέμενης αξίας για την κοινωνία. Ένα μοντέλο που επιδιώκουμε να το εφαρμόσουμε, να το κάνουμε πράξη δίνοντας έμφαση στην εμπέδωση μιας τεχνοκρατικής αντίληψης στις Οργανώσεις μας. Η προσπάθεια που γίνεται είναι μεθοδική και συστηματική. Στην εργαλειοθήκη της Γραμματείας Οργανωτικού διαθέτουμε «έξυπνα» εργαλεία Ευαισθητοποίησης, Ενδυνάμωσης, Συμμετοχικότητας και Αλληλεπίδρασης στελεχών των Οργανώσεων και των συμπολιτών μας. Εργαλεία καταγραφής δράσεων και ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια από το οποία λαμβάνουμε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο. Με τον τρόπο αυτό εντοπίζονται ανάγκες και προτείνονται άμεσα τρόποι για την κάλυψη των εν λόγω αναγκών.

Εν κατακλείδι, σημειώνω ότι πιστεύω ακράδαντα στις ανοιχτές διαδικασίες έντονης συμμετοχικότητας, με διευρυμένη συμμετοχή συμπολιτών μας. Ενεργών πολιτών, ευαισθητοποιημένων, που έχουν κέφι και τεχνογνωσία να συνεισφέρουν στον εθνικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας. Στο σχεδιασμό επιστροφής στην κανονικότητα. Σε ένα σχεδιασμό που βασίζεται σε μια «Συμφωνία Αλήθειας», όχι μόνο για να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να βγούμε από την κρίση, αλλά και να μπούμε σε έντονη αναπτυξιακή πορεία μετά από αυτή.

Η αναπτυξιακή πορεία δεν πρόκειται ποτέ να έρθει με μια κυβέρνηση χωρίς τεχνογνωσία και πολλαπλών σουρεαλιστικών -και όχι μόνο- καταστάσεων, όπως αυτή που έχουμε σήμερα. Ευτυχώς δεν είναι όλοι ίδιοι…Βαθιά πεποίθησή μου αποτελεί ότι θα πορευτούμε προς αυτήν την κατεύθυνση μόνο με έναν πολιτικό οργανισμό, τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενός, κατά την άποψή μου, πραγματικά «έξυπνου» πολιτικού.

*Ο Δρ. Χρίστος Βλαχοκώστας είναι Μηχανολόγος Μηχανικός, Αν. Γραμματέας Οργανωτικού Αξιολόγησης & Επιμόρφωσης στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: