ΣΙΝΕ

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Anadolu: Αυτό είναι το εστιατόριο του Σελίμ από το Master Chef

Ο Σελίμ Σελτζούκ ήταν ένας από τους πιο δυνατούς παίκτες του φετινού Master Chef. 

Την Τετάρτη, όμως, 21/2, επιλέχθηκε από τους κριτές για αποχώρηση. H Ελένη Ψυχούλη είχε...
επισκεφτεί το τούρκικο εστιατόριο του 39χρονου παίκτη και ιδού η εμπειρία της…
Στον κρυφό παράλληλο της Αλεξάνδρας και με θέα στο Πεδίο του Άρεως, εκεί που παλιά άκμαζαν οι μπυραρίες της δεκαετίας του ’80, μια παρέα Κούρδων με κοινωνικές ανησυχίες έχει φέρει τα τελευταία χρόνια ένα άρωμα πολίτικης κουζίνας, στη γειτονιά με την παλιά αίγλη από κλασικό ελληνικό κινηματογράφο.

Ο Σελίμ, Κούρδος που μεγάλωσε στη Σερβία, αποσχίστηκε από την ομάδα του γειτονικού Λεϊλιμλέι και άνοιξε τη δική του, πιο ευρύχωρη, πιο αεράτη κουζίνα. Στο πατάρι, προβολές ταινιών και μαθήματα τούρκικων, κάτω η σάλα γεμίζει ασφυκτικά από το διανοούμενο κοινό του ευρύτερου αριστερού χώρου, που στήριξε και το Λεϊλιμλέι. Ο Σελίμ δεν μιλάει πολύ, ό,τι έχει να σου πει θα στο μαγειρέψει νοστιμότατο και ολόφρεσκο στην κουζίνα του, θα στο σερβίρει ο ίδιος με ένα διακριτικό χαμόγελο.

Κι ενώ την αυθεντική κουζίνα της Τουρκίας την είχαμε ταυτίσει με τα νότια προάστια, τώρα ευτυχείς οι θιασώτες της του κέντρου, μπορούμε να γευτούμε την πιο φρέσκια και δροσερή εσμέ με πουλ πιμπέρ και ψιλοκομμένα τα λαχανικά της, ένα λεπτό σαν δαντέλα λαχματζούν με αρωματικό κιμά, ένα από τα νοστιμότερα ισλί κεφτέ, με λευκή σάλτσα από γιαούρτι και μια σταλιά ντομάτα ή μια υπέροχη κασίκ σαλατάσι με ψιλοκομμένα λαχανικά, μπόλικο κουκουνάρι, καρύδι και σιρόπι ροδιού.



Ο τεράστιος κατάλογος, όσο τεράστια και η τούρκικη γεύση, όταν μάλιστα αγκαλιάζει και την κούρδικη παράδοση, θέλει πολλές επισκέψεις για να τον ξεκοκαλίσεις-κυριολεκτικά. Στο πρώτο βήμα να πάτε μεγάλη παρέα, για να μη χάσετε το τραγανό και ζουμερό αρναούτ συκώτι με τα καραμελώμενα κρεμμύδια, το ταλάς μπορεγί με αρνάκι και φέτα μέσα σε τραγανό φύλλο, τα εξαιρετικά, ανάλαφρα και αρωματικά κεμπάπ, το εντυπωσιακό τεστί μοσχαράκι με λαχανικά που ψήνεται για 4 ώρες σε στάμνα σφραγισμένη με ζύμη. Και, βέβαια, από το τούρκικο τραπέζι δεν σηκώνεσαι χωρίς βουτυράτο μπακλαβά, κιουνεφέ και καζάν ντιμπί.

πηγη
info: Μπούσγου 2, Πεδίον του Άρεως, τηλ. 210 6431990.

Δεν υπάρχουν σχόλια: