ΣΙΝΕ

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Τεράστια πτώση του τζίρου με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου καταγγέλλουν οι μαγαζάτορες της Κοζάνης

ΠΕΦΤΟΥΝ «ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ – ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ

Τεράστια πτώση του τζίρου, ως απόρροια εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου στην Κοζάνη, μετά τους ελέγχους που γίνονται την τελευταία εβδομάδα και τα πρώτα πρόστιμα που έχουν ήδη βεβαιωθεί, καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες των καφετεριών της πόλης. Σε γενική συνέλευση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στην Κοζάνη, μετά από αίτημα των μελών του Σωματείου Καφετεριών μετά τα πρόστιμα που πέφτουν βροχή στην περιοχή, τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα, με τους επαγγελματίες να ζητούν αλλαγή του νόμου!

Ειδικότερα, μιλώντας στον «Π.Λ.» ο πρόεδρος του σωματείου Καφετεριών Λεωνίδας Ρηγάκης, τόνισε πως τα μέλη του μετά από αλλεπάλληλα μηνύματα έκαναν γενική συνέλευση, με στόχο να τεθούν επί τάπητος οι διαπιστώσεις εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου και τα πρόστιμα που μπαίνουν βροχή. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι παραβάσεις βεβαιώνονται κανονικά, μόλις χθες βεβαιώθηκε παράβαση σε γνωστό καφέ στον έξοδο της πόλης , ενώ κλιμάκια βγαίνουν συνεχώς για ελέγχους όλες της ώρες της ημέρας, πρωί, απόγευμα αλλά και βράδια! Τα πρόστιμα που πέφτουν σαν καμπάνες στα καταστήματα, αφορούν 50 ευρώ στον καπνιστή και 500 στον επιχειρηματία, με τους τελευταίους να ζητούν αυτό να αλλάξει!

«Ο νόμος εφαρμόζεται, δεν έχουμε τασάκια στα μαγαζιά μας αλλά οι συνάδελφοί μας είναι εξαγριωμένοι. Καταγράψαμε τις απόψεις τους, όπου ζητούν να αλλάξει ο νόμος», σημείωσε ο κ. Ρηγάκης. Προσέθεσε πως υπάρχει αδυναμία στην εφαρμογή του, γιατί οι καταστηματάρχες πολλές φορές τσακώνονται με τους πελάτες που ανάβουν τσιγάρο στο καφέ!

Από την άλλη, ο κόσμος διαμαρτύρεται, σημειώνει ο ίδιος, λέγοντας πως κάποιες φορές η εφαρμογή του νόμου είναι εύκολη και κάποιες άλλες δύσκολη λόγω της άρνησης που συναντούν από πελάτες που θέλουν να καπνίζουν. Παρόλα αυτά τα κλιμάκια κάνουν ελέγχουν και ήδη έχουν βεβαιώσει παραβάσεις. Οι καφετεριούχοι λένε πως αντιμετωπίζονται σαν «εγκληματίες», σημειώνοντας πως παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και με την εφαρμογή του μέτρου, δεν θα μπορέσουν ούτε για ένα μήνα, όπως καταγγέλλουν.

Συμπεράσματα από τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Καφετεριών Κοζάνης
«Είμαστε ο μεγαλύτερος κλάδος της πόλης ,απασχολούμε 100αδες εργαζόμενους και έχουμε 10αδες συνδεδεμένες επιχειρήσεις που ζουν από εμάς .
Μια εβδομάδα μετά τη λήξη της Αποκριάς και το ¨κυνήγι¨ από Δημοτική Αστυνομία – Εφορία- Επιθ. Εργασίας και Υγειονομικό, δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τα τελευταία 10 χρόνια.
Αντιμετωπίζουμε μια συμπεριφορά, σαν είμαστε εγκληματίες !
Θέλουμε να τονίσουμε ότι όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις μας παλεύουν να κρατηθούν ζωντανές , και δίνουμε μια καθημερνή μάχη να μπορέσουμε να πληρώσουμε προσωπικό , ΔΕΚΟ, προμηθευτές και ενοίκια.
Στη σημερινή συνέλευση, με ρεκόρ συμμετοχής ,παρευρέθησαν περίπου 80 μαγαζάτορες- κάθε μαγαζί έχει από 1 εως 4 τουλάχιστον ιδιοκτήτες και απασχολεί από 10 εως 40 άτομα προσωπικό.
– Συνολικά μιλάμε για 10αδες οικογένειες και 100αδες άτομα.
Αναφερόμενοι στο φλέγον θέμα των ημερών – Αντικαπνιστικός Νόμος.
Κλείσαμε ήδη μια εβδομάδα καθολικής εφαρμογής και τα συμπεράσματα:
Τεράστια πτώση τζίρου!
Όχι με τη δικαιολογία ότι είναι περίοδος μετά την Αποκριά, αλλά γιατί κόσμος έμπαινε και έφευγε από τα μαγαζιά.
Μείωση του αριθμού μεροκάματων των εργαζομένων και αναγκαστικές απολύσεις.


Δεν είδαμε τους ΜΗ καπνιστές να γεμίζουν τα μαγαζιά.
Σάββατο και τη Κυριακή γεμίσαμε κόσμο την Πτολεμαΐδα ….
Έντονη απουσία κόσμου τις βραδινές ώρες .
Όχι έλεγχοι σε περιφερειακές καφετέριες – καφενεία – και χωριά.
Δεν θα αντέξουν αρκετοί συνάδελφοι να κρατήσουν τα μαγαζιά ούτε ένα μήνα.
Θα υπάρξει πάλι αθέμιτος ανταγωνισμός , από κάποιους που δεν θα αντέξουν το μέτρο, και ο Δήμος θα πρέπει να κάνει το διαιτητή.
Προς όσους σπεύσουν να σχολιάσουν αρνητικά τα παραπάνω, να θυμίσουμε πως είναι διαπιστώσεις που έγιναν μέχρι τώρα και ότι το μέτρο τηρείται.
Επίσης ας φέρουν τον εαυτό του στη θέση κάποιου που χάνει τη δουλειά του ή μένει άνεργος.
Το κείμενο συνυπογράφεται από όλα τα μαγαζιά της πόλης».

Β.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: