ΣΙΝΕ

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Ίλιγγος: Τι τον προκαλεί και τι μπορείτε να κάνετε

Ο ίλιγγος είναι η αίσθηση της περιστροφής, του έντονου λικνίσματος, ή της αίσθησης ότι “όλα γυρίζουν” γύρω σας, ακόμα και όταν είστε απόλυτα ακίνητοι.

Για να κατανοήσουμε από τι ακριβώς προκαλείται ο ίλιγγος, πρέπει πρώτα να δούμε τον περίπλοκο τρόπο που ο εγκέφαλος ισορροπεί το σώμα. Τα ηχητικά κύματα ταξιδεύουν μέσα από το εξωτερικό κανάλι του αυτιού μέχρι να φτάσουν στο τύμπανο του αυτιού. Από εκεί, ο ήχος μετατρέπεται σε δονήσεις, οι οποίες μεταδίδονται στο εσωτερικό αυτί μέσω τριών μικρά οστών (άκμονας, σφύρα και αναβολέας) στον κοχλία και τελικά προς το αιθουσαίο νεύρο, το οποίο μεταφέρει το σήμα στον εγκέφαλο μας

Ένα άλλο σημαντικό μέρος του εσωτερικού αυτιού είναι η τα ημικυκλικά κανάλια. Αυτά είναι κάθετα μεταξύ τους και είναι επενδεδυμένα με ευαίσθητα κύτταρα να ενεργούν σαν ένα γυροσκόπιο για το σώμα. Αυτή η διάταξη, σε συνδυασμό με την ευαισθησία των τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό των καναλιών, παρέχει άμεσες πληροφορίες στον εγκέφαλο σχετικά με τη θέση του σώματος στον χώρο.

Ίλλιγος: Τι τον προκαλεί
Υπάρχουν διάφορες αιτίες για τον ίλιγγο. Ο ίλιγγος μπορεί να οριστεί με βάση το αν η αιτία είναι περιφερική ή κεντρική. Οι κεντρική αιτίες του ιλίγγου προκύπτουν στον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό, ενώ ο περιφερικός ίλιγγος οφείλεται σε ένα πρόβλημα μέσα στο εσωτερικό αυτί. Στο εσωτερικό αυτί μπορεί να αναπτυχθεί φλεγμονή λόγω ασθένειας, ή κάποιοι μικροί κρύσταλλοι ή πέτρες που συνήθως βρίσκονται μέσα στο εσωτερικό αυτί μπορεί να μετατοπιστούν και να προκαλέσουν ερεθισμό στα μικρά τριχωτά κύτταρα μέσα στα ημικυκλικά κανάλια, οδηγώντας σε ίλιγγο. Αυτό είναι γνωστό ως καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης.

Η ασθένεια Meniere, που σχετίζονται με την απώλεια ακοής και τις εμβοές (βούισμα των αυτιών), και προκαλείται από συσσώρευση υγρού μέσα στο εσωτερικό αυτί, μπορεί επίσης να προκαλέσει ιλίγγους. Τραύματα στο κεφάλι μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβες στο εσωτερικό αυτί και να γίνει αιτία ιλίγγου. Πιο σπάνια, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας, ή κάποιοι όγκοι μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα ιλίγγου.
Τι μπορείτε να κάνετεΗ πιο γνωστή θεραπεία για τον περιφερικό ίλιγγο είναι οι ασκήσεις Epley. Κατά τη διάρκεια αυτής της μεθόδου, οι ειδικές κινήσεις της κεφαλής μετακινούν τους χαλαρούς κρυστάλλους (canaliths) μέσα στο εσωτερικό αυτί. Με την επανατοποθέτηση αυτών των κρυστάλλων, υπάρχει λιγότερος ερεθισμός στο εσωτερικό αυτί και τα συμπτώματα του ιλίγγου γίνονται πιο ήπια. Επειδή αυτές οι κινήσεις μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε επιδείνωση του ιλίγγου, θα πρέπει να γίνουν από έμπειρο γιατρό ή φυσιοθεραπευτή.

Μια δεύτερη μέθοδος είναι οι ασκήσεις Cawthorneεις. Πρόκειται για μια σειρά από κινήσεις των ματιών και του κεφαλιού, οι οποίες οδηγούν σε μειωμένη ευαισθησία των νεύρων μέσα στο εσωτερικό αυτί και έτσι μειώνονται τα συμπτώματα του ιλίγγου. Αυτές οι απλές κινήσεις πρέπει να γίνονται από τον ασθενή σε μια τακτική βάση για καλύτερα αποτελέσματα.

Τι μπορείτε να κάνετε στο σπίτι για να περιορίσετε τη ζαλάδα
Η σπιτική θεραπεία θα πρέπει να γίνεται μόνο αν έχετε ήδη διαγνωστεί με ίλιγγο και είστε σε γενικές γραμμές υπό την επίβλεψη ενός γιατρού. Εάν και εφόσον ο γιατρός σας τις εγκρίνει, υπάρχουν κάποιες φυσικές θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ιλίγγου σας.

Τροποποιημένες κινήσεις Epley: Είναι ένα είδος φυσικής θεραπείας που περιλαμβάνει συγκεκριμένες κινήσεις με το κεφάλι και το σώμα, ενώ το άτομο είναι σε καθιστή θέση σε ένα κρεβάτι. Κανονικά, αυτό γίνεται σε ένα γιατρό ή φυσιοθεραπευτή, αλλά μπορεί επίσης να γίνει και στο σπίτι. Μόλις ένας ασθενής έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση, αυτός ο τύπος κινήσεων μπορεί να επιλύσει τα συμπτώματα μέσα σε μια εβδομάδα για πολλούς ασθενείς. Ρωτήστε σχετικά το γιατρό σας, για να σας πει περισσότερα για την μέθοδο Epley.

Συμπληρώματα βιταμίνης D: Μπορεί να είναι επωφελή για τους ασθενείς που διαγιγνώσκονται με καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (μία από τις αιτίες που έχετε ιλίγγους). Ο γιατρός σας μπορεί να σας κάνει εξετάσεις για να δει εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης D.

Βοτανικές θεραπείες, όπως η ρίζα τζίντζερ και ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων του ιλίγγου σε μερικούς ανθρώπους.

Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση των συμπτωμάτων ορισμένων τύπων ιλίγγου.

Γενικά, αποφύγετε ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την κυκλοφορία του αίματος, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ.

Πίνετε άφθονα υγρά.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις