ΣΙΝΕ

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Northmeteo: Άστατος μπαίνει ο Μάιος: Τάση καιρού το πρώτο 10ήμερο (χάρτης)

Το northmeteo σας παρουσιάζει την τάση καιρού το πρώτο 10ήμερο του Μαϊου. Αντιστροφή του μοτίβου κυκλοφορίας πάνω από την Ευρώπη διαφαίνεται μέσα στο...
πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου. Οι θερμοκρασίες σε γενικές γραμμές επανέρχονται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα πάνω από το μεγαλύτερο κομμάτι της ηπείρου μας.

Η εκτίμηση αφορά το διάστημα 3-10/5/2018 και αποτελεί την αποτύπωση της τάσης των κύριων προγνωστικών μοντέλων.

Στα βορειοδυτικότερα τμήματα αναμένεται να αναπτυχθούν αντικυκλωνικές πιέσεις (οι οποίες συνδέονται γενικά με καλοκαιρία και ξηρότερο καιρό). Λόγω της πιθανής τοποθέτησης του συστήματος, τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας εδώ θα έπρεπε να τις περιμένουμε κατά διαστήματα σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και τμήματα βόρεια των Άλπεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται ξηρότερες συνθήκες σε γενικές γραμμές με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες. Επίσης οι ζώνες βροχοπτώσεων θα περιορίζονται κυρίως στα δυτικότερα τμήματα.

Η τοποθέτηση αυτού του αντικυκλωνικού κέντρου πάνω από τη βορειοδυτική Ευρώπη θα έχει ως αποτέλεσμα την εκτόπιση ψυχρών αερίων μαζών. Αυτή αναμένται στα πολύ βόρεια τμήματα της Σκανδιναβίας και την Ισλανδία. Εκεί δεν αποκλείονται χιονοπτώσεις και σε ημιορεινά ή και χαμηλότερα υψόμετρα. Επιπλέον, ο προαναφερόμενος αντικυκλώνας θα προκαλέσει την κάθοδο (σχετικά) ψυχρότερων αερίων μαζών στην κεντροανατολική Ευρώπη με τελικό προορισμό την κεντροανατολική Μεσόγειο. Σε αυτές τις περιοχές (αρχικά βόρεια Ιταλία, Άλπεις, Βαλκάνια έως κεντροβόρεια Ελλάδα και βόρεια Τουρκία), περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, αναμένεται κατά βάση έντονη θερμική δραστηριότητα με καταιγίδες καλοκαιρινού χαρακτήρα. Ωστόσο σε τμήματα ο καιρός ενδέχεται να καταστεί πιο άστατος. Ιδιαίτερη προσοχή ίσως χρειαστεί σε τμήματα της δυτικής Ιταλίας και νοτιοανατολικής Γαλλίας. Οι οποίες δεν αποκλείεται να επηρεαστούν από ισχυρές βροχές λόγω πιθανής κυκλογένεσης στην περιοχή.

Τα νοτιότερα τμήματα της Μεσογείου (έως και τη βόρεια παράκτια Αφρική) αναμένεται να επηρεαστούν με σημαντικές βροχές και καταιγίδες μετά τις 7-8/5/2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: