ΣΙΝΕ

Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Στο 6ο Ελληνικό Φόρουμ Εξαγωγών, συμμετείχε ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Μπγιάλας

Στο 6ο Ελληνικό Φόρουμ Εξαγωγών, που έλαβε χώρα στις 10 Μαΐου, συμμετείχε ο Βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μπγιάλας.

Το θέμα της ενότητας, στην οποία ήταν προσκεκλημένος ο Βουλευτής, ήταν...

«Η θέση των εξαγωγών στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».

Ο κ. Μπγιάλας αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών, που σημειώθηκε τόσο το 2017, όσο και το πρώτο διάστημα του 2018 (σχεδόν 13%), και στην ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών και του εμπορικού ελλείμματος.

Πέραν της οργάνωσης των εξαγωγών, ο κ. Μπγιάλας έβαλε και μια άλλη διάσταση στο θέμα, αναφερόμενος στην καλύτερη οργάνωση και το συντονισμό των εμπορικών ακολούθων των Πρεσβειών. Πρότεινε τη δημιουργία ενός δικτύου όλων των Πρεσβειών της χώρας, που θα είναι υπεύθυνο για τον κεντρικό σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διάχυση της πληροφόρησης άμεσα στις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, αφού, στη δεδομένη χρονική συγκυρία, οι αρμοδιότητες για την οργάνωση της εξαγωγικής δραστηριότητας είναι κατακερματισμένες στο Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών, στο Enterprise Greece, κ.τ.λ..

Σύμφωνα με το Βουλευτή, πρέπει να ληφθούν επιπλέον υπόψη και τα προϊόντα που απευθύνονται και καταναλώνονται από τους επισκέπτες της χώρας. Πολλά εκατομμύρια τουριστών επισκέπτονται κάθε χρόνο την Ελλάδα και αγοράζουν με συνάλλαγμα. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ποσού αυτού βγαίνει εκτός χώρας, καθώς αφορά στην αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Πρέπει λοιπόν η παραγωγική διαδικασία να αυξηθεί, να υπάρξει αναπαραγωγική ανασυγκρότηση σε όλα τα επίπεδα και να ενισχυθεί το brand name των ελληνικών προϊόντων, ενώ οι επιχειρήσεις να προωθούν στους τουρίστες τα ελληνικά προϊόντα, που, συν τοις άλλοις, εγγυώνται υψηλή ποιότητα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι τουρίστες που φεύγουν από την Ελλάδα είναι η καλύτερη διαφήμιση της κουζίνας μας και των προϊόντων μας στις εκάστοτε χώρες και συνιστούν ένα εν δυνάμει καταναλωτικό κοινό των ελληνικών προϊόντων όταν τα δουν στα ράφια των αγορών τους.

Ο κ. Μπγιάλας επεσήμανε ακόμα ότι η ποιότητα δεν πρέπει να υποτιμάται και να γίνεται έκπτωσή της ένεκα της κάλυψης των αναγκών για παραγωγή όσο το δυνατό μεγαλύτερης ποσότητας. Όσον αφορά στα αγροδιατροφικά προϊόντα, και όχι μόνο, χρειάζεται να εφαρμόζονται οι απαιτούμενες πιστοποιήσεις, η σωστή τυποποίηση, η κάλυψη των προδιαγραφών που αφορούν στη διαλογή, την επεξεργασία, τη συσκευασία και την προώθησή τους.

Στο πάνελ, που συμμετείχε ο Βουλευτής, συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Χρήστος Κώνστας, ενώ συμμετείχαν και οι κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Φραγκίσκος Βέρρος, Πρέσβης, Λεωνίδας Παπακωνσταντινίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’ και Δημήτριος Χαλεπίδης, Σύμβουλος ΟΕΥ Α’.

Δεν υπάρχουν σχόλια: