ΣΙΝΕ

Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Χαμός με κάμπιες… «Λεηλάτησαν» τα πάντα! (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Εφτασαν μέχρι τις αυλές των σπιτιών σε χωριά της Καβάλας

Πρωτοφανής επίθεση από κάμπιες δέχονται αυτή την περίοδο αρκετές περιοχές του νομού Καβάλας.

Από τα χωριά του δήμου Παγγαίου, όπως Γεωργιανή, Νικήσιανη, Αγιος Χριστόφορος, Παλαιοχώρι έως και χωριά του δήμου Καβάλας, όπως ο Αμυγδαλεώνας.

Το φαινόμενο, που είχε κάνει την εμφάνισή του και πέρυσι, φέτος είναι ακόμη πιο έντονο έως και ανησυχητικό, με τους κατοίκους να ανησυχούν καθώς έχουν φτάσει μέχρι τις αυλές των σπιτιών τους.

Αγαπημένη τους τροφή είναι τα πουρνάρια και όχι μόνο, αφού «επιτίθενται» σε ό,τι είναι πράσινο, όπως οπωροφόρα δέντρα (δαμασκηνιές, βερυκοκιές, μηλιές, κυδωνιές κτλ), κηπευτικά, θάμνους, αυτοφυή φυτά κτλ. Δασικές εκτάσεις έχουν αποκτήσει καφετί χρώμα, μιας και έχουν καταφάει το φύλλωμα των δέντρων ενώ το πιο ανησυχητικό είναι πως τα έντομα αυτά έχουν «εισβάλλει» και στα χωριά, με τους κατοίκους να φοβούνται να ανοίξουν πόρτες και παράθυρα, ανησυχώντας ακόμη και για την υγεία τη δική τους και των παιδιών τους.

Προβληματισμό έχει προκαλέσει και στους κτηνοτρόφους αφού έχουν… επισκεφθεί και τους στάβλους, όπως θα δείτε και στο βίντεο. Πιθανότατα, το είδος αυτό της κάμπιας είναι η λυμάντρια (Lymantria dispar), η οποία στη συνέχεια μεταμορφώνεται σε πεταλούδα.



Ποια είναι η λυμάντρια (Lymantria dispar)
Είναι έντομο της τάξης των λεπιδοπτέρων (πεταλούδες), με παγκόσμια εξάπλωση, το οποίο χρησιμοποιεί ως βασικό ξενιστή το πουρνάρι (Quercus coccifera), ωστόσο πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολυφάγο είδος το οποίο αναφέρεται ότι προσβάλει περίπου 600 είδη φυτών.

Το έντομο πραγματοποιεί μια γενιά ανά έτος, με τις προνύμφες να εκκολάπτονται την άνοιξη και να κάνουν την παρουσία τους αισθητή έως και τον Ιούνιο και έπειτα, αφού νυμφωθεί (παίρνει τη μορφή της πεταλούδας), δεν αποτελεί κίνδυνο. Τα αυγά που εναποθέτουν στους ξενιστές παραμένουν εκεί μέχρι να εκκολαφθούν την επόμενη άνοιξη.

Η φετινή υπερβολική εξάπλωσή τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες καθώς και στην έντονη υγρασία. Σε συνδυασμό με την απουσία προληπτικών ψεκασμών, όπως όλα δείχνουν, την προηγούμενη χρονιά, επιταχύνθηκε ο πολλαπλασιασμός του επιβλαβούς εντόμου.

Οι καλλιεργητές των οποίων οι εκτάσεις γειτνιάζουν με δασικές περιοχές θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειες τους για τυχόν προσβολή (π.χ. σε αμυγδαλιές, αμπέλι, ροδακινιές, κ.α.). Σε κάθε περίπτωση το έντομο αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά με τη χρήση εντομοκτόνου. Ο Νομός Καβάλας δεν είναι η μόνος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα καθώς και σε άλλα μέρη της χώρας μας κάνει την εμφάνισή της η ίδια επιδημία, όπως για παράδειγμα στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης.

Με πληροφορίες και από wi-fi-votaniki.net, kavalapost.gr
Βίντεο και φωτογραφίες: Μυλωθρίδης Δημήτρης (Εθελοντής Πολιτικής Προστασίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια: