ΣΙΝΕ

Κυριακή 17 Ιουνίου 2018

Πρέσπες: Δειτε ζωντανα την τελετη υπογραφης της συμφωνιας για το Σκοπιανό

Σε μια τελετή γεμάτη συμβολισμούς στη Μεγάλη Πρέσπα, τη λίμνη που ενώνει την Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία, υπογράφεται σήμερα η συμφωνία για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.


Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα μεταβεί σήμερα στις Πρέσπες, όπου, παρουσία των πρωθυπουργών της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, θα υπογράψει με τον ομόλογό του, Νίκολα Ντιμιτρόφ, την Τελική Συμφωνία για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση της Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας για το Σκοπιανό θα παρευρεθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν.






Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα παραστούν η Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρωτής γενική γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Μάθιου Νίμιτς, προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό. Υπενθυμίζεται πως οι δύο χώρες κατέληξαν στο όνομα της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Στην τελετή υπογραφής θα παρευρεθούν από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής και Υψηλή Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας και Διαπραγματεύσεων Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Από πλευράς Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα παραστούν η Ρόουζμαρι ΝτιΚάρλο, Αναπληρωτής Γενική Γραμματέας των ΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις καθώς και ο Μάθιου Νίμιτς, Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για το ονοματολογικό.

Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να βρίσκονται από νωρίς στο Δημαρχείο Πρεσπών, στο χωριό Λαιμός, καθώς το τελευταίο πούλμαν θα αναχωρήσει για τον χώρο πραγματοποίησης της εκδήλωσης στις 9.00πμ. Ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί την τελευταία στιγμή και αφού όλοι βρίσκονται στις θέσεις τους, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Νίκο Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ και τον Ειδικό Διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.


Κινητικότητα υπάρχει και στη γείτονα χώρα. Η αυριανή ημέρα είναι «μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά και για την Ευρώπη», σημειώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στα Σκόπια, Μίλε Μποζνιακόφσκι. Υπογραμμίζει ότι επιλύεται ένα πρόβλημα που κρατούσε πίσω όλη την περιοχή για 25 χρόνια και δηλώνει αισιόδοξος ότι όλα θα προχωρήσουν ομαλά στην υλοποίηση των βημάτων που προβλέπονται στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών.

«Οι νέες μέρες είναι ήδη εδώ», ξεκίνησαν μαζί με τις διαπραγματεύσεις, όταν πολύ λίγοι άνθρωποι, όπως οι πρωθυπουργοί Τσίπρας και Ζάεφ, ήταν αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει λύση. Σημειώνει ότι η συμφωνία μπορεί να μην είναι αποδεκτή από όλους στις δύο χώρες, ωστόσο «είναι απόλυτα αποδεκτή από τις προοδευτικές δυνάμεις που αυτή τη στιγμή οδηγούν την περιοχή των Βαλκανίων προς την οικονομική πρόοδο».

Δειτε ζωντανα απο την ΕΡΤ την τελετη υπογραφης της συμφωνιας για το Σκοπιανό:


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: