ΣΙΝΕ

Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Λάρισα: Έπαιρνε τη σύνταξη του πεθαμένου πατέρα του

Ένας 52χρονος Λαρισαίος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης γιατί έπαιρνε τη σύνταξη του πατέρα του παρά το γεγονός πως εκείνος είχε φύγει από τη ζωή. Πρόκειται για μια από τις...
πάμπολλες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα, και μια από τις δεκάδες που εξετάστηκαν από δικαστήριο της Λάρισας τα τελευταία χρόνια.

Οι περισσότερες εξ αυτών παρουσιάζουν πολλές ομοιότητες. Η συγκεκριμένη υπόθεση έχει ως ακολούθως, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά κατά τη ακροαματική διαδικασία. Ο πατέρας του κατηγορούμενου απεβίωσε το 2008. Όφειλε να αναγγείλει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τον θάνατό του στους αρμόδιους υπαλλήλους του ΙΚΑ ώστε να επέλθει η διακοπή της σύνταξης. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και έτσι για τρία χρόνια πιστώθηκε το ποσό των 55 περίπου χιλιάδων ευρώ. Με τους ελέγχους που ακολούθησαν, έγινε γνωστό το περιστατικό.

Το 2012 δεσμεύτηκε το ποσό που είχε ο τραπεζικός λογαριασμός που ανερχόταν στο ποσό των 15 χιλιάδων ευρώ. Άρα απέμενε ένα ποσό 42 χιλιάδων ευρώ, σύμφωνα με όσα κατηγορείτο.

Ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της απολογίας του ισχυρίστηκε πως είχε να αντιμετωπίσει πολλά προσωπικά ζητήματα που σχετίζονται με θέματα υγείας και οικονομικής κατάστασης. Εξέφρασε την πρόθεσή του να τακτοποιήσει τις όποιες οφειλές του. Στην υπόθεση εμπλεκόταν και η κόρη του για τυπικούς λόγους που όμως αθωώθηκε.

Ο Λαρισαίος κρίθηκε ένοχος για την πράξη της απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια, συνολικού οφέλους και αντίστοιχης ζημίας άνω των 30.000 ευρώ. Τιμωρήθηκε με ποινή φυλάκισης πέντε ετών μετατραπείσα προς πέντε ευρώ ημερησίως όμως άσκησε έφεση.

Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια: