ΣΙΝΕ

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

«Δικαιώνονται» τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά

Κόντρα στην κοινή αντίληψη αλλά και στις συστάσεις εθνικών και διεθνών οργανισμών υγείας, η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά φαίνεται ότι...
όχι μόνο δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, αλλά αντίθετα μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στο εν λόγω ζήτημα.

Το παραπάνω αποτελεί βασικό αποτέλεσμα μιας πρόσφατης επιστημονικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε με επικεφαλής τον Δρ Dariush Mozaffarian, από το Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης, και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition.

Σημειώνεται ότι και παλαιότερες έρευνες έχουν αμφισβητήσει προηγούμενες εκτιμήσεις ότι τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα, με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που περιέχουν, αποτελούν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι (παγκοσμίως γνωστοί) φορείς και οργανισμοί, όπως τα υπουργεία Γεωργίας και Υγείας στις ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει στις συστάσεις τους, την αποφυγή κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά, εξαιτίας της -θεωρητικά αρνητικής- επίδρασής τους στα επίπεδα χοληστερόλης.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας (USDA), τα κορεσμένα λιπαρά οξέα που απαντώνται στα γαλακτοκομικά, αυξάνουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η αθηροσκλήρωση ή η στεφανιαία νόσος.

Σε αυτή τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες μελέτησαν δεδομένα από 2.907 ανθρώπους στις ΗΠΑ, ηλικίας πάνω από 65 ετών. Κατέγραψαν τα επίπεδα των λιπαρών οξέων που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο αίμα των συμμετεχόντων, από την έναρξη της έρευνας, το 1992, καθώς και 6 χρόνια αλλά και 13 χρόνια αργότερα.

Εντός μίας χρονικής περιόδου 22 ετών, 2.428 από τους συμμετέχοντες απεβίωσαν, με 833 από αυτούς τους θανάτους να οφείλονταν σε καρδιακές παθήσεις.

Ωστόσο, κανένα από τα εξετασθέντα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών προϊόντων δεν συσχετίστηκε με τον κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας. Αντίθετα, όπως καταγράφηκε στην έρευνα, οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων είχαν σε ποσοστό 42% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι θα πρέπει να τροποποιηθούν οι τρέχουσες κατευθυντήριες διατροφικές οδηγίες και συστάσεις που συνιστούν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (1%).

Διαβάστε ΕΔΩ την επιστημονική έρευνα.
πηγη:ΕΦ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: