ΣΙΝΕ

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Φωτιά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης: Αμεσα τα μέτρα αποκατάστασης λέει ο Υπ. Παιδείας

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, στο Ηράκλειο, προκειμένου να γίνει μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης που διαμορφώθηκε μετά τη...
μεγάλη φωτιά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, στην περιοχή της Λεωφόρου Κνωσού.

Μια φωτιά που απομάκρυνε 69 φοιτητές από την Εστία και προκάλεσε αναστάτωση σε όλη την πόλη, η οποία καλύφθηκε από πυκνούς μαύρους καπνούς.

Κατά τη σύσκεψη, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου κ. Ο. Ζώρας υπογράμμισε πως ήταν εντυπωσιακό το ενδιαφέρον από όλη την Ελλάδα. "Δεχθήκαμε τηλεφωνήματα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Παιδείας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έγινε μια φανταστική δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Για αυτό κι όλοι οι φοιτητές και οι 69 είναι σώοι.", ανέφερε ο ίδιος ενώ τόνισε πως δεν σημειώθηκε κανένας τραυματισμός.

O Πρύτανης σημείωσε πως Βρίσκονται ψυχολόγοι κοντά στους φοιτητές ενώ όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται. Ο ίδιος έκανε λόγο για άψογο σχεδιασμό.

" Η πυροσβεστική μας διαβεβαίωσε πως όταν καταστεί δυνατόν θα ψάξει τους χώρους για να δει αν υπάρχει κάποιος μέσα λ.χ κάποιος άστεγος. Μας απασχολεί πολύ η τοξικότητα του περιβάλλοντος. Κάναμε γρήγορες κινήσεις. Αντικαταστήσαμε την εφημερία. Τα δυο σχολεία που βρίσκονται στον προαύλιο χώρο θα μείνουν κλειστά ενώ έχουν παρθεί προληπτικά μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες. Για μια ή δυο βραδιές αν βρεθούν κρεβάτια οι φοιτητές μπορεί να μείνουν στο γυμναστήριο στις Βούτες ενώ αναζητείται παράλληλα στέγη."

Από την Αθήνα ήρθε ο υπαρχηγός επιχειρήσεων αντιστράτηγος της Πυροσβεστικής, Κωνσταντίνος Γιόβας, για το τελικό στάδιο της κατάσβεσης.

Ο χώρος της φωτιάς πρόκειται να καθαριστεί ενώ δυσκολία εμφανίζεται λόγω της παρουσίας μεταλλικών κατασκευών.

"Θα συνεχίσουμε τις έρευνες μέχρι τη νύχτα για να δούμε αν τυχόν βρεθεί κάποιος συνάνθρωπος μας στον χώρο.",είπε ο ίδιος ενώ τόνισε πως πριν λίγο έσβησε και η τελευταία εστία.

Όλοι οι φορείς μαζί συντεταγμένα μπορούμε να φέρουμε εις πέρας τέτοιες αποστολές, τόνισε ενώ αναφορά έγινε στην έλευση των υπεύθυνων των εστιών με πρωτοβουλία του Γαβρόγλου.

Από την πλευρά του ο κ. Κουκιαδάκης συμπλήρωσε πως ο συντονισμός για την κατάσβεση ήταν εκπληκτικός.

"Πρώτος από όλους ήταν ο μάχιμος πυροσβέστης. Πρέπει να τους τιμάμε. Ήμασταν αποτελεσματικοί και τυχεροί. Ήρωες οι πυροσβέστες και οι εθελοντές.", υπογράμμισε ενώ έκανε αναφορά στη σημαντική συνεισφορά ιδιωτών με υδροφόρες.

Ο κ. Κουκιαδάκης ανέφερε πως οι πυροσβέστες παραμένουν στο σημείο ενώ με αφορμή τα σημερινά γεγονότα τόνισε την ανάγκη να σταθμεύει εδώ ένα έρικσον.

"Αυτό μας έλειπε από την αρχή. Το λέω οκτώ χρόνια. Αν δεν υπήρχαν τα ελικόπτερα και ειδικά το ερικσον, θα είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Η φωτιά θα είχε επεκταθεί εκεί που ήταν τα οινοπνεύματα. Όταν λειτουργούμε σοβαρά και συντονισμένα, μπορούμε.", πρόσθεσε.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Cretalive, η έγκαιρη κινητοποίηση όλων των αρμοδίων απέτρεψε τα χειρότερα, ενώ στο Ηράκλειο αναμένονται για το θέμα ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, εκπρόσωπος της Γ.Γ. Πολιτικής προστασίας αλλά και ειδικό κλιμάκιο από τον Δημόκριτο, προκειμένου να εξεταστεί τυχόν επικινδυνότητα του καπνού για τους πολίτες.

Ο κ. Γαβρόγλου, σύμφωνα με πληροφόρηση από το υπουργείο, αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του πανεπιστημίου, την άμεση βοήθεια στους φοιτητές που επλήγησαν, για τη στέγασή τους και την αποκατάσταση των καταστροφών στις εστίες.

Επίσης, θα συναντηθεί με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο, εκπροσώπους της Ένωσης Ξενοδόχων και άλλους φορείς της πόλης.

Υπενθυμίζεται ότι για προληπτικούς λόγους δεν θα λειτουργήσουν αύριο 2 Δημοτικά σχολεία και τρία νηπιαγωγεία που βρίσκονται στην περιοχή.

cretalive

Δεν υπάρχουν σχόλια: