ΣΙΝΕ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

H πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου, κα Κρητικού Διαμάντω με αφορμή τη διεθνή ημέρα Ελληνίδας αγρότισσας δήλωσε τα εξής:

            Είναι αδιαμφισβήτητη πλέον σε όλους η σημαντική θέση της Ελληνίδας αγρότισσας στην ανάπτυξη της υπαίθρου από τον προηγούμενο αιώνα και όταν το ελληνικό κράτος έψαχνε τον βηματισμό του και την οργάνωση του σε κεντρικό επίπεδο, η Ελληνίδα αγρότισσα ήταν αυτή που οργάνωνε το νοικοκυριό του ελληνικού σπιτιού σε όλη την περιφέρεια και κατ’ επέκταση έδινε ζωή και πνοή στο χωριό της. Η απασχόληση και η εργασία της ξεκινάει από το σπίτι και τα παιδιά της, στην αγροτική αυλή που θέλει φροντίδα αλλά και τα ζώα που υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα σε κάθε σπίτι είτε για να ενισχύσουν την αγροτική οικονομία του νοικοκυριού είτε για να φέρουν σε πολλές περιπτώσεις το κύριο εισόδημα.
            Στο πέρασμα του χρόνου δόθηκαν δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις από την ελληνική πολιτεία. Υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν από την αγρότισσα με ευχαρίστηση και ενθουσιασμό και δικαιώματα που είναι λίγα ακόμα και σήμερα. Η ζωή στην ύπαιθρο είναι δύσκολη, ειδικά των ανθρώπων του πρωτογενή τομέα.
            Η τεχνολογία φτάνει δύσκολα στα απομακρυσμένα χωριά της χώρας ακόμα και όταν αφορά την δουλειά μας. Η πρόσβαση στην υγεία και στην εκπαίδευση κοστίζει και είναι δύσκολη. Η Ελληνίδα αγρότισσα έχει παραπάνω υποχρέωση για τα παιδιά της παράλληλα με την ενασχόλησή της με την αγροτική παραγωγή. Είναι η γυναίκα που συνδέει τις γενιές μεταξύ τους στα αγροτικά σπίτια που συνήθως μένουν τρεις και τέσσερεις γενιές μαζί, είναι αυτή που σέβεται και φροντίζει την προηγούμενη γενιά και δίνει το παράδειγμα στην επόμενη.  Είναι αυτή που κρατά άσβεστα τα ήθη και τις αξίες του τόπου μας. Είναι ο κύριος εργάτης παραγωγής της δουλειάς της, Είναι η ραχοκοκαλιά της ανάπτυξης που δεν πρέπει να σταματήσει ποτέ να διεκδικεί ότι της αρμόζει για να βελτιωθεί η ζωή της σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
            Η προσφορά της Ελληνίδας αγρότισσας είναι μεγάλη και αναγνωρίζεται διεθνώς πλέον αλλά και η πολιτεία δεν πρέπει να μένει στα λόγια και να θεσπίσει δικαιώματα και απολαβές που θα προσεγγίζουν έστω και στο ελάχιστο την μεγάλη προσφορά της.

Γραφείου Τύπου  
Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Αμυνταίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: