ΣΙΝΕ

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

«Τρέχει» ο διαγωνισμός για τις φρεγάτες ΜΕΚΟ που διαθέτει το ΠΝ

Προβάδισμα έχει αποκτήσει ο βρετανικός κολοσσός ΒΑΕ Systems
Έχει ανοίξει για τα καλά ο φάκελος του εκσυγχρονισμού των τεσσάρων ελληνικών φρεγατών κλάσης ΜΕΚΟ που διαθέτει στον στόλο του το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες...

ο βρετανικός κολοσσός ΒΑΕ Systems φαίνεται να βρίσκεται πιο μπροστά στη διαγωνιστική διαδικασία που «τρέχει».

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί οι επαφές για το ζω­τικής σημασίας πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που αφορά τις τέσσερις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, τις Φ/Τ ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΨΑΡΑ και ΣΑΛΑΜΙΣ, καθώς από τον ναύσταθμο έχουν παρελάσει οι κολοσσοί της παγκόσμιας αμυντικής βιομηχανίας (ΒΑΕ Systems, Thales, LM και Naval Group), οι οποίοι ενδιαφέρονται για το εν λόγω πρόγραμμα. Σύμφωνα και με δη­μοσιεύματα στον εξειδικευμένο Τύπο, η πρόταση της ΒΑΕ Systems συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία που έχουν θέσει στον σχεδιασμό τους οι επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού για το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα της αναβάθμισης και των τεσ­σάρων φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ του Ελληνικού Στόλου.

Στο οικονομικό σκέλος η πρόταση της ΒΑΕ ανέρχεται στα 140 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που υπερβαίνει μεν τον προ­ϋπολογισμό του ΠΝ, όμως εκτιμάται ότι μέσα από διαπραγ­ματεύσεις που πάντα λαμβάνουν χώρα σε τέτοιες περιπτώ­σεις, το ποσό μπορεί να μειωθεί. Επίσης, θεωρείται ότι η πρόταση της ΒΑΕ για την αναβάθμιση των τεσσάρων ΜΕΚΟ καλύπτει και τις επιχειρησιακές ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, τόσο για το ραντάρ όσο για το σύστημα διαχείρι­σης μάχης, όσο και για τα ηλεκτροοπτικά συστήματα των φρεγατών, με δεδομένη και την επιτυχημένη αναβάθμιση που πραγματοποίησε η βρετανική εταιρεία στις φρεγάτες ιδίου τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας. Η βρετανική εταιρεία δηλώνει έτοιμη να ολοκληρώσει το πρόγραμμα του εκσυγχρονισμού των φρεγατών εντός 36 μηνών από την ανάθεσή του.

Για την ώρα αποτελεί γρίφο, η οδός που θα επιλεγεί για την ολοκλήρωση μιας ενδεχόμενης συμφωνίας, με το ενδε­χόμενο μιας απευθείας ανάθεσης να είναι υπαρκτό, αλλά ταυτόχρονα συγκεντρώνει και κάποιες αρνητικές παραμέ­τρους που ίσως να μην καθιστούν εφικτή την ολοκλήρωσή της.

Η συζήτηση για νέα σκάφη

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι τόσο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και στο Πολεμικό Ναυτικό «τρέχουν» τις διαδι­κασίες και για την απόκτηση νέων σκαφών και πιο συγκεκρι­μένα των γαλλικών φρεγατών Belharra, που -όπως όλα δεί­χνουν- θα αποτελέσουν το σπουδαίο απόκτημα του ΠΝ, σε βάθος χρόνου όμως. Ελλάδα και Γαλλία βρίσκονται σε συζη­τήσεις μηνών, με τις δυο πλευρές να έχουν επιδείξει ξεκάθα­ρα την πρόθεση να συνεργαστούν. Όμως η χρηματοδότηση με δεδομένες τις γερμανικές αντιρρήσεις, όπως αυτές εκ­φράστηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρω-Ομάδας των υπουργών Οικονομικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην ελληνική πλευρά, με δεδομένο το δημοσιονομικό ταβάνι στον προϋπολογισμό του ΓΕΝ.

Υπό αυτό το πρίσμα, η προσφορά του 1,3 δισ. ευρώ που δόθηκε και αφορούσε στη ναυπήγηση δυο πλοίων καθίστα­ται απλησίαστη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η βούληση συνεργασίας είναι ισχυρή.

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-24/11/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: