ΣΙΝΕ

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Ένα νησί εξαφανίστηκε και κανείς δεν το πρόσεξε για δεκαετίες

Μέχρι το 2014 δεν είχε κάποια ονομασία αλλά το 2014 η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει όνομα στο νησί, όπως και σε άλλα...
157 στο πλαίσιο μιας πολύ συγκεκριμένης πολιτικής που ανέπτυξε το Τόκιο σε θέματα γεωστρατηγικής και οικονομικής σημασίας.

Το Esanbe Hanakita Kojima νοτιοανατολικά της Ιαπωνίας. 

Βέβαια όταν η κυβέρνηση έκανε την ονοματοδοσία ουδείς σκέφτηκε να ελέγξει εάν το νησί υπάρχει ακόμη. Για την ακρίβεια, ουδείς είχε σκεφτεί να ελέγξει εδώ και δεκαετίες.

Τώρα λοιπόν, φαίνεται πως το νησάκι εξαφανίστηκε. Για την ακρίβεια, όπως αναφέρει ο Guardian, μάλλον «χάθηκε» κάτω από τα κύματα χωρίς μάλιστα να το προσέξει κανείς από τους κατοίκους που ζουν στο χωριό Sarufutsu στο κυρίως νησί Hokkaido που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων.

Δεδομένου βέβαια ότι το νησί ήταν ακατοίκητο, θα μπορούσε να πει κανείς πως δεν πρόκειται και για κάποια μεγάλη καταστροφή.

Η σημασία του νησιού και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις

Η πραγματικότητα όμως είναι πως η εξαφάνιση του νησιού επηρεάζει το εύρος της ιαπωνικής επικράτειας.

Όταν το 2014 η κυβέρνηση προχώρησε στην ονοματοδοσία των 158 μικρών, ακατοίκητων νησιών, το έκανε στο πλαίσιο μια γενικότερης πολιτικής που ασκείται από το Τόκιο και αφορά τον σαφέστερο καθορισμό της επικράτειας της χώρας αφού τα νησιά έχουν αιγιαλίτιδα ζώνη. Φυσικά υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι αφού η ύπαρξη αυτών των νησιών εξασφαλίζει και την επέκταση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της χώρας.

Επίσης, τα απομακρυσμένα νησιά της Ιαπωνίας διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ Τόκιου και Πεκίνου σχετικά με τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων και την κυριότητα των νησιών Senkaku / Diaoyu στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας.

Επίσης νησάκι Esanbe Hanakita Kojima βρίσκεται, ή μάλλον βρισκόταν, δυτικά των αποκαλούμενων από την Ιαπωνία «Βόρειων Εδαφών« που είναι το επίκεντρο μιας μακρόχρονης διαμάχης μεταξύ Ιαπωνίας και Ρωσίας στην οποία είναι γνωστά ως Κουρίλες Νήσοι. Τα νησιά πέρασαν υπό ρωσική κατοχή επί ΕΣΣΔ μετά το τέλος του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου (και Πόλεμος του Ειρηνικού).

Πώς ανακάλυψαν πως το νησί εξαφανίστηκε
Οι ντόπιοι ενημερώθηκαν για την εξαφάνιση του νησιού τον Σεπτέμβριο, όταν ο συγγραφέας Hiroshi Shimizu επισκέφθηκε το χωριό Sarufutsu για να γράψει μια συνέχεια στο βιβλίο του σχετικά με τα «κρυμμένα» νησιά της Ιαπωνίας.

Ήταν εκείνους που έστειλε τους ντόπιους ψαράδες με τις βάρκες τους να δουν εάν το νησί συνεχίζει να...βρίσκεται στο σημείο που πρέπει. Οι ψαράδες βέβαια, επιβεβαίωσαν αυτό που τους είχε ήδη πει ο συγγραφέας, ότι δηλαδή το νησί έχει εξαφανιστεί.

Παλαιότεροι ψαράδες δήλωσαν στο Asahi ότι θυμούνται να έχουν δει το νησί πριν από δεκαετίες, αλλά έκτοτε αποφεύγουν να προσεγγίζουν την περιοχή επειδή τα συστήματα πλοήγησης το αναγνωρίζουν ως υποθαλάσσιο ύφαλο.

Στο μεταξύ η ακτοφυλακή της Ιαπωνίας είπε ότι μετέβησαν στο νησί για τελευταία φορά το 1987 και τότε βρισκόταν 1,4 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας γι αυτό και σήμερα οι ειδικοί εκτιμούν πως ίσως «χάθηκε» επειδή υπέστη διάβρωση από τον άνεμο και τον πάγο που σχηματίζεται στη θαλάσσια περιοχή τους χειμερινούς μήνες.

Η ακτοφυλακή πρόκειται να επισκεφθεί τώρα την περιοχή για να διαπιστώσει τι συνέβη τελικά με το νησί. Αν επιβεβαιωθεί η εξαφάνιση του νησιού τότε η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ιαπωνίας θα συρρικνωθεί.

Σημειώνεται βάσει του Διεθνούς Δικαίου ως νησί ορίζεται μια «φυσικά διαμορφωμένη περιοχή γης, που περιβάλλεται από νερό και βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια αυτού κατά την παλοίρροια».

Η Ιαπωνία δεν είναι η μόνη χώρα που έχει «έχασε» ένα νησί. Το ίδιο συνέβη και στις ΗΠΑ η οποία έχασε ένα μέρος των εδαφών της όταν εξαφανίστηκε το East Island κοντά στη Χαβάη, αφού το «έπνιξε» ο τυφώνας Walaka μόλις τον τον περασμένο μήνα.

The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: