ΣΙΝΕ

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018

10ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΜΕΛΙΟΥ & ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΕΛΙΣΣΑΣ 7| 8| 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018

ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ & ΦΙΛΙΑΣ 

Το φεστιβάλ που θα σας κάνει… να κολλήσετε!!!


Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη εκδήλωση του μελισσοκομικού τομέα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη,...
το Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια επιτυχημένης λειτουργίας και μας προσκαλεί να το γιορτάσουμε με πολλές γλυκές εκπλήξεις!

Το 10ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας θα ανοίξει τις πύλες του την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, όπου 250 και πλέον μικροί παραγωγοί (πολλοί από τους οποίους είναι νέοι και γυναίκες μελισσοκόμοι) θα προσκαλούν το κοινό να απολαύσει το αγνό και ποιοτικό μέλι από όλες τις περιοχές της χώρας μας, όπως Χάλκη, Ψαρά, Κάλυμνο, Ρόδο, Χαλκιδική, Μάνη, Σφακιά,  Σούλι, Γύθειο, Αμοργό, Τζια, Κομοτηνή, Δωδώνη, Κάρπαθο, Πάρο, Τήνο, Άνδρο, Ικαρία, Καρπενήσι, Ιωάννινα, Δωδώνη, Βόρεια Τζουμέρκα, Ζάρακα Λακωνίας, Δολιανά Αρκαδίας, Βυτίνα, Μονεμβασιά, Ροδόπη, Θάσος κ.α.

Για πρώτη φορά θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό εξαιρετικά σπάνια προϊόντα με βάση το μέλι, (φουντουκόμελο, μέλι με χαρούπι και ταχίνι, βιολογικές ποικιλίες κ.α)  ποτά με βάση το μέλι (Υδρόμελι,  ελληνική Τεκίλα με Μέλι, ρακόμελο κ.α) καθώς και το ιδιαίτερο παστέλι από τη Μάνη με ιστορία 115 χρόνων.

Στο Φεστιβάλ οι επισκέπτες θα βρουν:  Μέλι (Θυμαρίσιο, Πευκοθυμαρόμελο, Ελάτης, Πεύκου, Πορτοκαλιάς, Καστανιάς, Ρείκι, Βελανιδιάς, Κουμαριάς, Ανθέων, Ευκαλύπτου, Φασκομηλιάς),  Βασιλικό Πολτό, Κηρήθρα, Πρόπολη, Γύρη, εξαιρετικής ποιότητας παστέλια και παραδοσιακά προϊόντα και χειροποίητα φυσικά καλλυντικά με βάση το μέλι.

Επίσης, θα απολαύσουν πολλά κεράσματα, εκπλήξεις για την επέτειο των 10 χρόνων λειτουργίας του και παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων ενώ τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απασχοληθούν δημιουργικά και να παρακολουθήσουν τον αγαπημένο τους ήρωα στην παράσταση «ο Καραγκιόζης Μελισσοκόμος» (Σάββατο 18.00 & Κυριακή 12.00).

Στον Τομέα Μελισσοκομικού Εξοπλισμού εκτός από τις ελληνικές επιχειρήσεις, στο φετινό Φεστιβάλ θα υπάρχουν ευρωπαϊκές και διεθνείς συμμετοχές (Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α) ενώ η αθρόα παρουσία του κόσμου θα αποτελέσει μεγάλη ενθάρρυνση για τους 30 χιλιάδες μελισσοκόμους της χώρας, από τους οποίους περίπου οι 20 χιλιάδες είναι νέοι άνθρωποι,  ηλικίας μέχρι 35 ετών.

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τιμώμενη Περιφέρεια φέτος θα είναι η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Παρασκευή 7/12 16:00 – 21:00| Σάββατο 8/12 10:00 – 21:00 | Κυριακή 9/12: 10:00 – 20:00

Είσοδος 2€, Δωρεάν είσοδος ΑΜΕΑ και παιδιά έως 12 ετών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ


ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π. Πρόεδρος ΕΦΕΤ
ΜΕΛΗ:
Β. Ντούρaς, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας
Ν. Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Η. Χαλακατεβάκης, Μέλος ΔΣ ΟΜΣΕ, Μέλος ΔΣ Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
Ε. Ψαχούλια, Οικονομολόγος, Υπεύθυνη Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Πρωινή Συνεδρία
Προεδρείο: Ν. Κατσαρός -  Β. Ντούρας – Ν. Εμμανουήλ
                                                                                                                         
10.00 - 10.15    Προσέλευση - Εγγραφές
10.15 – 10.30   Χαιρετισμοί

10.30 - 10.45    Η Ανωτερότητα του Μελιού σε Σύγκριση με Τεχνιτές Γλυκαντικές Ύλες.
                         Ν. Κατσαρός, Επιστ. Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, π. Πρόεδρος
                         ΕΦΕΤ, Διευθυντής Τμήματος Διατροφολογίας New York Collage

10.45 – 11.00   Στρατηγική Αντιμετώπισης του Βαρρόα. Εναλλακτικοί Τρόποι.
 Φ. Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Διευθύντρια   
 Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ"

11.00 – 11.15   Ελλάδα: Αποτελέσματα για Χειμερινές Απώλειες Mελισσοσμηνών 2017-2018.
                         S. Patalano, PhD, Marie Curie Fellow, Neuroscience Department, B.S.R.C
                         «Alexander Fleming» 

11.15 – 11.30  Aethina Tumida και Vespa Velutina: Δύο Δυνητικοί Εχθροί για την Ελληνική
                        Μελισσοκομία
                        Ν. Γ. Εμμανουήλ, Ομότιμος Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
                        Ε. Πάνου, ΕΙΔΙΠ Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
11.30 – 11.45  Συντονισμένη Καταπολέμηση Βαρροϊκής Ακαρίασης στην Περιφερειακή
                        Ενότητα Πέλλας
Α. Καλαϊτζίδου, Γεωπόνος, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πέλλας
11.45 – 12.00  Ερωτήσεις – Συζήτηση

12.00 – 12.15  Υπάρχει Μέλλον για την Ελληνική Μελισσοκομία και Ποιο Είναι Αυτό;
                        Β. Ντούρας, Πρόεδρος ΟΜΣΕ
12.15 – 12.30 Διαχείριση Μελισσοκομείου. Ορθή Μελισσοκομική Πρακτική.
                         Ν. Ασούτης Διδαράς, Κτηνίατρος, Επιθεωρητής ΕΦΕΤ
12.30 – 12.45  Μελισσοτροφικά Φυτά της Ελληνικής Χλωρίδας.
Δρ. Ν. Σαμαρίδης, Βοτανολόγος ΑΠΘ  
12.45 – 13.00  Η Μελισσοθεραπεία στον 21ο Αιώνα
                        Κ. Καρατάσου, Κτηνίατρος, Επόπτρια Μελισσοκομίας Κ.Μ. Λάρισας 
13.00 -13.15   Αξιοποίηση Μελισσοκομικών Προϊόντων για την Παρασκευή Υψηλής
Προστιθέμενης Αξίας Α’ Υλών Καλλυντικών
                        Κ. Γαρδίκης, MSc, PhD, Διευθυντής Επιστημονικών Υποθέσεων APIVITA  
13.15 -13.30   Πιστοποιημένη Εκπαίδευση στο Μελισσοκόμο
                        Α. Μ. Γιάντση, Πρόεδρος Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (ΙΓΕ)
13.30 -13.45   Ερωτήσεις – Συζήτηση
13.45 -14.00   Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Υπηρεσία του Έλληνα Παραγωγού και
                        Εξαγωγέα Μελιού
                        Δ. Χαλεπίδης, Σύμβουλος Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, Διεύθυνση
                        Στρατηγικού Σχεδιασμού
Ν-Α. Παππάκου, Γραμματέας Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων,
Διεύθυνση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης,
                       Υπουργείο Εξωτερικών
14.00 -14.15   Η Διακίνηση του Μελιού στα Καταστήματα Λιανικής το 2018 – Τάσεις στην
                        Ελληνική Αγορά.
                        Γ. Πίττας, Αντιπρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού και
                        Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
14.15 - 14.30  Μελισσοκομία και Επιχειρηματικότητα.
                        Ν. Κουτσιανάς, Πρόεδρος APIVITA
14.30 - 14.45  Αγροτική Επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες και Προκλήσεις.
                        Ε. Μαθιουδάκη, Εθνική Τράπεζα, Τομέας Τραπεζικής Επιχειρήσεων Λιανικής –
                        Business Banking, Διεύθυνση Τραπεζικής Επιχειρήσεων & Δανείων Λιανικής
14.45 - 15.00  Συμβολαιακή  Γεωργία και το Μέλι 
                        Ι. Ζαχαρής, Επικεφαλής της Συμβολαιακής Τραπεζικής Τράπεζας Πειραιώς
15.00 - 15.15  Enterprise Greece – Βασικός Πυλώνας Στήριξης της Εξωστρέφειας της
                        Εθνικής Οικονομίας
Α. Γραβάνης, MBA, Διευθυντής Διεθνών Εκθέσεων Αγροτικών Προϊόντων –
Τροφίμων & Ποτών Enterprise Greece


15.15 - 15.30  Εξαγωγική Διαδρομή Μελιού και Μελισσοκομικών Προϊόντων
Τζ. Σκοτίδη, Γενική Διευθύντρια Simply Exports
15.30 - 16.00  Ερωτήσεις - Συζήτηση
16.00              Διάλειμμα

Απογευματινή Συνεδρία
Προεδρείο: Φ. Χατζήνα, Δρ. Γ. Μπαλωτής, Κ. Λεονταράκης

17.00 – 17.15  Μελισσοκομία στο Αστικό Περιβάλλον και Μελισσοτουρισμός.
 Φ. Χατζήνα, Τακτική Ερευνήτρια, Τμήμα Μελισσοκομίας, Ινστιτούτο Επιστήμης  
 Ζωικής Παραγωγής, ΕΛΓΟ "ΔΗΜΗΤΡΑ" 
17.15 – 17.30  Αντιβακτηριακές και Αντιοξειδωτικές Ιδιότητες του Μελιού του Ολύμπου
Δ. Μόσιαλος, Επίκουρος Καθηγητής Βιοτεχνολογίας Μικροβίων
Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
17.30 – 17.45  Μελισσοκομική Εκπαίδευση και Ιστορία του Ινστιτούτου Γεωπονικών
                        Επιστημών
                        Δρ. Γ. Μπαλωτής, Προϊστάμενος Διεύθυνσης ΙΓΕ, Γεωπόνος
17.45 – 18.00 Φυλές Ελληνικών Μελισσών και Προβλήματα Επιβίωσης από
Νεονικοτινοειδή.
Η. Χαλακατεβάκης, Μέλος ΔΣ Συλλόγου Μελισσοπαραγωγών Ελληνικών
                        Βασιλισσών, Μέλος ΔΣ ΟΜΣΕ, Μέλος ΔΣ Εθνικής Διεπαγγελματικής
                        Οργάνωσης             Μελιού και Λοιπών Προϊόντων Κυψέλης
18.00 – 18.15 Επαγγελματική Βασιλοτροφία στην Ελλάδα - Τεχνογνωσία - Εξοπλισμός –
                        Προοπτικές και Προβλήματα.
                        Σ. Στεργάτος, Μελισσοκόμος, Βασιλοτρόφος
18.15 – 18.30  Ερωτήσεις - Συζήτηση
18.30 – 18.45  Η Τεχνολογία των Ενεργών Μικροοργανισμών στην Μελισσοκομία
Κ. Ζαφειροπούλου, Διευθύντρια ΕΜ HELLAS
18.45 – 19.00  Απομακρυσμένη Διαχείριση και Προστασία των Μελισσοκομείων –
Παρουσίαση της Συσκευής  και Πλατφόρμας  «Alertbee». Η Χρήση της
Μελισσοκομικής Ζυγαριάς στη Σύγχρονη Μελισσοκομία.
                        Ι. Αναστασίου, Μελισσοζυγαριά
19.00 – 19.15  Πρωτοβουλίες του Κλάδου των Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων για την
                        Προστασία των Επικονιαστών.
Μ. Πελεκάνος, Stewardship & e-comms manager, Ελληνικός Σύνδεσμος
Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ)
19.15 – 19.30 Προστασία της Μέλισσας από τα Φυτοφάρμακα και τους Ψεκασμούς
                        Π. Παναγιωτόπουλος, Μελισσοκόμος

19.30 – 19.45  Ευρύχωρη Κυψέλη. Ενιαία Υγεία- Βιοικονομία. Το Μέλλον της Μελισσοκομίας.
Α. Παππάς, Μελισσοκόμος
19.45 – 20.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση
* Θα παρουσιαστεί το Σάββατο 8/12 και την Κυριακή 9/12 από το Γενικό Χημείο του Κράτους – Α’ Χημική Υπηρεσία Αθηνών Poster με Επιμελητές: Στέλλα Ιωσηφίδου,  Χημικός  PhD και Κυριακή Μπεργελέ, Χημικός Msc  με θέμα :  Έργο της ΑΑΔΕ  Ε.5.2.7:  Χαρτογράφηση μελιού νησιωτικής Ελλάδας - Κυκλάδες και Β.Α. Αιγαίο. 2017-2020: Κέα, Σύρος, Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι

Πρόγραμμα 9ου Συνέδριου Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας 8 & 9 Δεκεμβρίου 2018 Αίθουσα Β΄- Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας
ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
Πρωινή Συνεδρία
Προεδρείο:  Φ. Γκουλιαδίτη, Η. Χαλακατεβάκης, Μ. Μαυρουπλάκης

10.15 – 10.30   Προσέλευση Συνέδρων
10.30 – 10.45  Προϊόντα Κυψέλης. Νέα Ερευνητικά Δεδομένα.
 Χ. Τανανάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Α.Π.Θ., Επικεφαλής Εργαστηρίου
 Μελισσοκομίας & Σηροτροφίας Α.Π.Θ. 
10.45 – 11.00  Θεσμικό Πλαίσιο για την Εγκατάσταση Μελισσοκομείων σε Εκτάσεις που
Προστατεύονται από τις Διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας.
Γ. Αγγέλη, Δασολόγος
Α. Αραμπατζή, Δασολόγος,
Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας 
11.00 – 11.15  Ανάπτυξη Καινοτόμων Εργαλείων για τον Προσδιορισμό της Αυθεντικότητας
                        του Ελληνικού Μελιού με Συνδυασμό Σύγχρονων Τεχνικών: Ευαισθητοποίηση
Επαγγελματία και Καταναλωτή.
Α. Λινού*, Π. Ταραντίλης**
*Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου
                        Αθηνών, Πρόεδρος Ινστιτούτου Προληπτικής
Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis
**Καθηγητής, Εργαστήριο Χημείας, Πρόεδρος Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου, Σχολή Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
11.15 – 11.30  Νέες Αναλυτικές Τεχνολογίες για την Τεκμηρίωση της Αυθεντικότητος του 
 Μελιού
 Ν. Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Πανεπιστημίου Αθηνών

11.30 – 11.45   Αμφίδρομες Δυναμικές Πληροφόρησης για το Επώνυμο Ελληνικό Μέλι.
 Φ. Γκουλιαδίτη, Γεωπόνος, MSc, Κέντρο Μελισσοκομίας Αττικής
11.45 – 12.00   Ερωτήσεις – Συζήτηση

12.00 – 12.15  Κλιματική Αλλαγή και Μέλισσα.
Μ. Μαυρουπλάκης, Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου, Γραμματέας Δ.Σ. ΟΜΣΕ     
12.15 – 12.30  Αποτελέσματα Ανάπτυξης Μελισσών με την Xρήση Πλαστικών Κυψελών σε
                        Σύγκριση με τις Ξύλινες Κυψέλες
                        Κ. Βουδούρης, Γεωπόνος, ΑΝΕL
12.30 – 12.45  H Επιρροή της Ξύλινης Κυψέλης στην Εξέλιξη της Μελισσοκομίας.
Β. Λαϊτσος, Υπεύθυνος Πωλήσεων BeeMyBox
12.45 - 13.00   Ερωτήσεις – Συζήτηση

° ΣΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥΣ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ


ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
ΕΟΣΣ · ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 2, 10679 ΑΘΗΝΑ • Τηλ. 2103610265 Fax: 2103610276 • Email: info@edpa.gr   www.greekhoneyfestival.gr  •  www.facebook.com/festivalmeliou

Δεν υπάρχουν σχόλια: