ΣΙΝΕ

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Γιορτές με μελαγχολία και άγχος; 5 συμβουλές για να τα αποβάλλεις άμεσα

Ψυχολογικά tips για να μπεις απερίσπαστη στο χριστουγεννιάτικο κλίμα, από νωρίς.

Πες μου αν θέλεις, τι φοβάσαι στις γιορτές;

γιατί, ενώ οι περισσότεροι τις περιμένουν πώς και πώς, εσύ, αντί να χαίρεσαι που θα έχεις λίγο ή πολύ ελεύθερο χρόνο παραπάνω, να αγχώνεσαι ή να μελαγχολείς; Αν δεν απολαμβάνεις αυτό το mood της χριστουγεννιάτικης σύγχυσης/κατάθλας/στρες και θες να το αλλάξεις, για να έχουν και λίγο νόημα οι μέρες άδειας που πήρες από το γραφείο, δώσε βάση στις παρακάτω συμβουλές. Όχι ότι ξαφνικά θ ακούς «Χριστούγεννα» και θα κάνεις 2 τούμπες στον αέρα από ενθουσιασμό, αλλά τουλάχιστον θα δε θα σε πιάνει στρες ή μαυρίλα:

>Κάνε πλάνο. Εντάξει, χωρίς υπερβολές, μην βγάλεις οργανόγραμμα. Απλά βάλε σε μία σειρά όσα ευχάριστα έχεις σκοπό να κάνεις αυτές τις γιορτές. Από επίσκεψη στο βαφτιστήρι, μέχρι βόλτα στο κέντρο ή μία παράσταση που θες να δεις. Το πρόγραμμα δεν υπάρχει για να σε αγχώσει, ίσα ίσα, θα σε γεμίσει με προσμονή για τα όσα ευχάριστα θα έχεις να περιμένεις αυτές τις μέρες. Ό,τι δεν χωράει, το αφήνεις εκτός.

>Άσε ελεύθερο χρόνο. Ένας από τους λόγους που αγχωνόμαστε στις γιορτές, είναι πως θέλουμε να κάνουμε ό,τι δεν έχουμε προλάβει τις προηγούμενες μέρες. Ανθρώπινο, ωστόσο δεν είναι αυτό το point. Για να έχει νόημα η αργία, πρέπει υπάρχει χρόνος που δεν θα κάνεις απολύτως τίποτα. Προτεραιότητά σου δεν είναι να κάνεις ό,τι πρέπει, αλλά ό,τι έχεις ανάγκη. Ξεκούραση και διασκέδαση προέχουν, αν μου επιτρέπεις να μαντέψω. Κι ό,τι προκύψει, άσε τίποτα και στην τύχη.

>Έχε ρεαλιστικές προσδοκίες. Είσαι άνθρωπος, όχι ρομπότ. Δε λειτουργείς με κουμπάκια, ούτε με διακόπτη έχεις συναισθήματα και διάθεση, η οποία δε μπορεί να αλλάξει επειδή «πρέπει». Γι αυτό μην είσαι ψυχαναγκαστική και μην έχεις ενοχές που έφτασε Παραμονή Χριστουγέννων κι εσύ είσαι ακόμα στο mood της προηγούμενης εβδομάδας. Δώσε χρόνο στον ευατό σου και μην ψάχνεις να βρεις «τι φταίει». Με τόση κίνηση στους δρόμους λογικό είναι να είσαι στην τσίτα. Πήγαινε για έναν καφέ κάπου ήρεμα, ακόμα και στο σπίτι μιας φίλης σου, κι όλα θα γίνουν.

>Κάνε αυτό που πραγματικά θες. Θα κανες τα πάντα για να αποφύγεις το οικογενειακό τραπέζι στη θεία σου τη Νίτσα; μην πας. Σε στρεσάρει πραγματικά το να βγεις έξω την Παραμονή το βράδυ γιατί θα γίνεται χαμός παντού; μην το κάνεις. Οι γιορτές είναι πάνω απ όλα για σένα και όσους αγαπάς, όσο πιο γρήγορα το καταλάβεις αυτό στη ζωή σου, τόσο το καλύτερο.

>Ξεπέρασε τις κακές εμπειρίες του παρελθόντος. Δε σ αρέσουν τα Χριστούγεννα; συνειδητά ή υποσυνείδητα, κάτι σε «πονάει» από εκείνες τις μέρες. Κάτι έχεις ζήσει στο παρελθόν που σε κάνει να μην τα νοσταλγείς. Για να σε χαλαρώσω, έχει συμβεί σε όλους. Όλοι κουβαλάμε μια και δυο και τρεις «τραυματικές» εμπειρίες από τις μέρες αυτές. Έναν χωρισμό, μία απώλεια, έναν τσακωμό γύρω από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Αν δεν αφήσεις πίσω σου στ αλήθεια αυτό που σ έχει πληγώσει και το ταύτισες με τη συγκεκριμένη εποχή του χρόνου, θα περάσουν οι μέρες κι εσύ δε θα χεις απολαύσει τίποτα. Ό,τι έγινε, έγινε.

ladylike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: