ΣΙΝΕ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Ζεμπιλιάδου: Η Δεσκάτη θα είναι το αστικό κέντρο του Γεωπάρκου Γρεβενών και Κοζάνης

Μία εκπληκτική συνέντευξη έδωσε στο περιοδικό Des.kati news η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία μίλησε για τη Δεσκάτη και τις προοπτικές ενός νέου στον τόπο του.

Κυρία Ζεμπιλιάδου ζείτε μόνιμα στη Κοζάνη. Για ποιο λόγο πιστεύετε θα αποφάσιζε κάποιος να μετακομίσει από την Κοζάνη στη Δεσκάτη;

Οι μικροί τόποι έχουν μια δική τους δυναμική. Μπορεί πολλές φορές να νομίζουμε ότι η απόστασή τους από μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένα μειονέκτημα αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Με τις τεχνολογικές εξελίξεις σήμερα και με την κατάλληλη ηλεκτρονική δικτύωση με τον κόσμο μπορείς να εργάζεσαι σε κάθε γωνιά της γης και να ενημερώνεσαι παντού.

Σημασία έχει να έχει κανείς ένα συγκεκριμένο όραμα, να ξέρει τι θέλει και πως μπορεί να πετύχει συγκεκριμένα πράγματα.

Πάνω απ΄ όλα όμως, να έχει την θέληση να συνεισφέρει στον τόπο του, γιατί αυτή η συνεισφορά αργά ή γρήγορα θα επιστρέψει και για τον ίδιο του τον τόπο, αλλά θα επιστρέψει και για τον ίδιο

Άρα αν μου δινόταν η ευκαιρία να κατοικήσω σε ένα τόπο σαν την Δεσκάτη κατ αρχήν επειδή ξέρω ότι θα ξυπνούσα ποιο ήρεμη κάθε πρωί, το σίγουρο είναι ότι θα γινόμουν πολύ πιο δημιουργική με την έννοια ότι θα είχα αναγεννηθεί και θα μπορούσα να κάνω πολύ περισσότερα πράγματα από όσα κάνω σήμερα

Φυσικά έχει μεγάλη σημασία να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε ο κόσμος που κατοικεί σήμερα στη Δεσκάτη να παραμείνει εδώ.

Να του δώσουμε τη δυνατότητα να αναπτύξει τις δημιουργικές του ανησυχίες ώστε να μη φύγει ποτέ από τον τόπο του.

Να παραμείνει και να αναπτυχθεί εδώ όπως τους αξίζει και όπως πρέπει.

Είστε υποψήφια Περιφερειάρχης. Πολλές φορές οι απλοί άνθρωποι αναρωτιούνται. Είναι για την καρέκλα ή για την ουσία;

Είναι δικαιολογημένο το ερώτημα των πολιτών γιατί έχουν δει θητείες Περιφερειαρχών να περνούν χωρίς να έχουν ακουμπήσει καν τα πραγματικά τους προβλήματα, ή βλέπουν κάποιους άλλους να βλέπουν την Περιφέρεια απλά σαν ένα σκαλί για την προσωπική τους πολιτική καριέρα.

Προσωπικά έχω αφιερώσει πάνω από είκοσι χρόνια στον θεσμό της Περιφέρειας σαν υπάλληλος αρχικά, σαν στέλεχος μετά ως επικεφαλής της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ και σαν Ειδική Γραμματέας του ΕΣΠΑ.

Είναι ένας θεσμός που θέλω να τον υπηρετήσω γιατί πιστεύω στη δυνατότητα που μπορεί να έχει για την Ανάπτυξη ενός τόπου.

Αν ήθελα να είμαι περιφερειάρχης για την καρέκλα θα είχα επιλέξει ένα ποιο ασφαλές σχήμα όπου θα μπορούσα να ασκώ εξουσία και να παίρνω αποφάσεις,

Δεν θα έτρεχα τέσσερα χρόνια, ως Περιφερειακή Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης, από τόπο σε τόπο για να είμαι κοντά στα προβλήματα και για να φέρνω με τις ερωτήσεις μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα προβλήματα των πολιτών στο επίκεντρο.

Πρόσφατο παράδειγμα το πρόβλημα των κατοίκων των χωριών των ορεινών Γρεβενών που τους στερούσαν το δικαίωμα να κόβουν τα ξύλα τους μόνοι τους ή να τα προμηθεύονται φθηνά. Το φέραμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και οδεύει προς λύση.

Η καρέκλα δεν με απασχόλησε ποτέ. Εκείνο το οποίο με απασχολεί είναι πώς μπορώ να γίνω πραγματικά χρήσιμη και ωφέλιμη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους του τόπου μας, οι οποίοι αξίζουν σίγουρα μια καλύτερη τύχη την οποία δυστυχώς δεν είχαν μέχρι σήμερα επειδή πολύ απλά όλα αυτά τα οποία τους υποσχέθηκαν και τα οποία τους έταξαν κατά καιρούς ήταν απλώς κουβέντες στον αέρα.

Επειδή εμένα με ενδιαφέρει η ουσία δεν θέλω να υποσχεθώ και να πω τίποτε περισσότερο από την πολύ δουλειά την οποία είμαι διατεθειμένη να επενδύσω έτσι ώστε με την εμπειρία που έχω πάνω στα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και τις δυνατότητες που υπάρχουν να αντλήσουμε πόρους και να αρχίσουμε να λύνουμε από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο πρόβλημα και στο τέλος ο απολογισμός να είναι θετικός.

Με μια τέτοια λογική νομίζω ότι θα κερδίσουμε όλοι.

Αν υποθέσουμε ότι εκεί που τελειώνει η Δεσκάτη υπάρχει ένας νέος άνθρωπος ο οποίος κρατάει μια βαλίτσα γεμάτη με τα προσωπικά του αντικείμενα και ετοιμάζεται να φύγει. Τι θα μπορούσατε να πείτε για να τον μεταπείσετε;

Θα μπορούσα να του πω ότι έχει όλα τα δίκια και δεν θα τον κατηγορήσει κανένας γιατί αποφασίζει να φύγει.

Γιατί δυστυχώς όχι μόνο η Δεσκάτη, αλλά ολόκληρος ο Νομός Γρεβενών η Δυτική Μακεδονία και ολόκληρη η Ελλάδα, είναι αυτοί που ουσιαστικά διώχνουν τους νέους.


Το ερώτημα είναι λοιπόν πώς θα μπορέσουμε να αναστρέψουμε αυτήν την κατάσταση και να κάνουμε τους ανθρώπους να μείνουν εδώ.

Και οι νέοι επειδή ακριβώς πρόκειται για μια πολύ καλή γενιά η οποία έχει και μια μόρφωση που εμείς οι μεγαλύτεροι την ζηλεύουμε και την θαυμάζουμε δεν θέλουν πλέον ούτε λόγια ούτε υποσχέσεις. Θέλουν πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Εγώ λοιπόν θα τους πω, θα πω σε αυτόν τον νέο άνθρωπο ότι αξίζει να μείνει εδώ γιατί πολύ απλά είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε πάρα πολλά πράγματα και να διαμορφώσουμε τέτοιες συνθήκες ώστε πραγματικά να μπορεί να ξεδιπλώσει εδώ τα όνειρά του και να έχει την ζωή που θέλει και του αξίζει.

Η Δεσκάτη πρέπει να γίνει ο τόπος της βιολογικής κτηνοτροφίας και των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που θα μεταποιούνται στον τόπο τους και θα τα εμπορεύονται οι άνθρωποί του για να μένει το κέρδος στον τόπο και στους ίδιους.

Θα παλέψουμε να διακινούνται εύκολα και γρήγορα προϊόντα και άνθρωποι αφού η σύνδεση με την Εγνατία και τα Γρεβενά με τον Ε65 που καθυστέρησε ανεπίτρεπτα μέχρι σήμερα, είναι η μεγάλη μας προτεραιότητα.

Η Δεσκάτη θα είναι το αστικό κέντρο του Γεωπάρκου των Γρεβενών και της Κοζάνης που καλείται να στηρίξει ένα πρωτότυπο τουριστικό προϊον που θα πάρει σάρκα και οστά.

Εδώ θα παλέψουμε για φθηνή θέρμανση με κάθε τρόπο συνδυαστικά με το Φυσικό Αέριο που είναι άμεση προτεραιότητα για όλη τη Δυτική Μακεδονία.

Δεν θα το κάνουμε από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν υπάρχει κανένα μαγικό κουμπί το οποίο θα το πατήσουμε και θα πετύχουμε όλα αυτά τα οποία θέλει εκείνος και φυσικά θέλουμε και εμείς. Του υποσχόμαστε πάρα πολύ δουλειά και του υποσχόμαστε αυτά τα οποία θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ανταποκρίνονται στα δικά του θέλω πάνω και πρώτα απ΄ όλα.

Θα του ζητήσουμε λίγο παραπάνω υπομονή και θα του ζητήσουμε να ξέρει ότι τίποτε δεν κερδίζεται από την μια μέρα στην άλλη.

Έτσι νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τον πείσουμε και από την στιγμή που θα τον πείσουμε θα έχουμε πετύχει το πρώτο πολύτιμο στοίχημα.

Στην συνέχεια μαζί θα πετύχουμε και τα υπόλοιπα


πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις