ΣΙΝΕ

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019

Κοπή πίτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ»

Πολιτιστικός Σύλλογος Βατολακκου
Από την εκπροσώπηση του Συλλόγου μας στην κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019.
Ο Σύλλογός μας εκπροσωπήθηκε από τον πολύ καλό φίλο και χωριανό μας κ. Νίκο Ντίγκο, ο οποίος...
και παρέλαβε το κομμάτι της βασιλόπιτας αφιερωμένο στους απανταχού Βατολακιώτες κατόπιν ομόφωνης αποφάσεως του Δ. Σ.
Συγχαρητήρια για την εκδήλωση στο Συλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ» που με αυτό το μήνυμα ξεκίνησε μια καινούργια πολλά υποσχόμενη χρονιά...!!!
«Δεν θα επιτρέψουν τη Λήθη! Οι ψυχές ζητούν Δικαίωση!»


Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας Ο ΦάροςΜια ξεχωριστή βραδιά έζησαν όλοι όσοι παρευρέθηκαν στην κοπή της Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», το Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019, στην απέραντη και κατάλληλα διαμορφωμένη αίθουσά του. Μια Μεγάλη Γιορτή που η προσέλευση των μελών και φίλων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού και το πατάρι γέμισε ασφυκτικά.

Η κ.Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους , τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Σύλλογος φέτος συμπλήρωσε Σαράντα χρόνια ζωής και αποτελεί πυξίδα και φάρο φωτεινό με πολλές εκδηλώσεις και δράσεις. Ανέφερε επίσης ότι το 2019 είναι Χρονιά ορόσημο αφού συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πιο αιματηρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Πιστοί στην Παράδοση ξεκίνησαν με το Θεατρικό <Νεοχρονίας Εθίματα> στην ποντιακή διάλεκτο σε κείμενα του κ. Κυρ. Σαχανίδη και κατά την διάρκεια χόρεψαν οι Ζουπουνοφόρες και η Χορωδία του Συλλόγου έψαλλε τα Πρωτοχρονιάτικα κάλαντα του Πόντου. Παρουσίασαν τα Έθιμα της Πρωτοχρονιάς και απέδειξαν πως παρά τον ξεριζωμό και την προσφυγιά, όπου και αν βρέθηκαν οι Πόντιοι ξαναγεννήθηκαν από τις στάχτες τους και διατήρησαν τις παραδόσεις. Αυτές τις παραδόσεις συνεχίζουν τα νέα παιδιά και θα συνεχιστούν και στις επόμενες γενιές.

Και ξαφνικά … ξεπρόβαλλαν Οι Πυρριχιστές και με τις χορευτικές τους κινήσεις υπό το φως των φαναριών, έστειλαν μήνυμα: «Δεν θα επιτρέψουν τη Λήθη! Οι ψυχές ζητούν Δικαίωση!»

Στη συνέχεια η Πρόεδρος, με χαρά βράβευσε την Γεωργία Σταματελάτου, μέλος του χορευτικού , που πέρασε στο Παιδαγωγικό Προσχολικής Εκπαίδευσης στην Κρήτη.

Ο πάτερ –Γεράσιμος ευλόγησε την πίτα και οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις ανάλογες ευχές.

Το δοξάρι «της κεμετζές» του Γιώργου Κυριακίδη, το τραγούδι του Σταύρου Σαββίδη, το νταούλι του Σάββα Ηλιάδη και του μικρού Γιώργου Μουρατίδη, συνόδεψαν τα πολυάριθμα χορευτικά, που χόρεψαν με έντονη διάθεση τους λεβέντικους χορούς του Πόντου. Κατά την είσοδό τους κέρασαν τσίπουρο και ποντιακές λιχουδιές τους καλεσμένους.
Χορευτές μικροί και μεγάλοι ευχαρίστησαν την Χοροδιδάσκαλό τους κ. Σοφία Σαββίδου και της προσέφεραν δώρα.

Αυτή η Μεγάλη Γιορτή εξελίχθηκε σε δυνατό Ποντιακό Γλέντι, με κρασί και μεζέδες, που κράτησε μέχρι το πρωί. Κανείς δεν ήθελε να φύγει, Γνώστες και Μη των Χορών, Όλοι στον Κύκλο της Ζωής, Όλοι μαζί Ενωμένοι.

Στην Εκδήλωση παρευρέθηκαν και ο Δήμαρχος κ.Γ.Καπλάνης, η Βουλετής και Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κ.Φώφη Γεννηματά, οι Αντιδήμαρχος κ.Σ.Σαββίδης, Θ.Ντάβιος, Α.Λεωτσάκος, Δ.Παγουρτζής, ο κ.Φ.Κοντοχρήστος Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Ν.Ελλάδος & Νήσων, ο κ.Κ.Καράμπελας Περιφερειακός Σύμβουλος, ο Πρόεδρος Πανελλήνιας ΄Ενωσης Ασσυρίων Ελλάδας κ.Κ.Μπατσάρας, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Ν.Κολιάκος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σ.Κοσμίδου, Χ.Καλή, Ε.Ανδρουλάκη, Δ.Σωτηρόπουλος, Β.Βόσσος, Ι.Χατζηνικολάου, οι Επικεφαλείς Παρατάξεων και Δημ.Σύμβουλοι κ.Μ.Γιάγκας «Δυνατή Πόλη» και κ.Α.Φέγγη «Πράξη Ευθύνης», ο κ.Λ.Σκλαβούνος Δημοτικός Σύμβουλος Αιγάλεω & Υποψήφιος Δήμαρχος, ο Σταμάτης Μαλέλης Δημοσιογράφος, Υποψήφιοι Βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, ο κ.Δ.Χριστοφορίδης Αντιδήμαρχος Κορυδαλλού, ο κ.Λ.Αθανασιάδης πρ.Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, ο κ.Α.Παυλίδης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Εκπαιδευτικών, οι Εκπαιδευτικοί της πόλης μας κ.κ Φ.Μουρδουκούτα, Α.Λόντος, ο κ.Η.Ορφανίδης από το Pontos Radio, η Μυρσίνη Σακκά Σκηνοθέτης – Ηθοποιός, η κ.Δ.Κορμπά Πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων Ολοκαυτώματος στο Αιγάλεω, ο κ.Π.Περάκης Αντιπρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αγ.Βαρβάρας, η κ.Στ.Μπαντούνα Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγ.Βαρβάρας, ο κ.Μ.Σέρβος Εκπρόσωπος του Συλλόγου Δαμαριώνας Νάξου, Εκπρόσωποι από ποντιακά αδελφά σωματεία Πανελλήνιας Ένωσης Ποντίων Επιστημόνων, Πετρούπολης, Νίκαιας-Κορυδαλλού, Περιστερίου, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Συλλόγου Ποντίων εκ Αιτωλοακαρνανίας ‘Αξέχαστες Πατρίδες», Ν.Ιωνίας, Κ.Ο.Π.Α, Βριλησσίων, Χαλανδρίου, Βατολάκκου Γρεβενών, Ν.Σινώπης Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: