ΣΙΝΕ

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Τι ισχύει συνταγματικά σε ενδεχόμενο διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Με φόντο το διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ο Συνταγματολόγος, Καθηγητής Νομικής ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος μίλησε στο OPEN και την Ελλη Στάη.

Οσον αφορά την απώλεια της...

δεδηλωμένης από την κυβέρνηση σε περίπτωση αποχώρησης των ΑΝΕΛ ο κος Βλαχόπουλος είπε πως θα πρέπει να υποβληθεί από την αντιπολίτευση πρόταση δυσπιστίας κι αν υπερψηφιστεί θα έχει χαθεί η δεδηλωμένη. Το Συνταγμα απαιτεί την ψήφιση 151 βουλευτές

Ο άλλος τρόπος που μπορεί να χαθεί η δεδηλωμένη είναι με την υποβολή πρότασης εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση η οποία δεν θα υπερψηφιστεί Το Σύνταγμα στην περίπτωση αυτή αλλάζει την πλειοψηφία και απαιτεί την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, στη συγκεκριμένη περίπτωση απαιτεί τα δύο πέμπτα δηλαδή τουλάχιστον 120

Οσον αφορά την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την πρόταση δυσπιστίας αποδίδεται στο γεγονός ότι απαιτούνται διαφορετικές πλειοψηφίες.

Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης των ΑΝΕΛ και σε ερώτημα αν είναι υποχρεωμένη η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο κος Βλαχόπουλος απάντησε πως από τυπική συνταγματική όχι.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: