ΣΙΝΕ

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Τοποθέτηση αλυσίδας αυτοκινήτου για χιόνι και πάγο

Για όσους δεν γνωρίζουν το αντικείμενο, ας δουν το παρακάτω video...


ΑΛΥΣΙΔΕΣ-ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ

Bέβαια πρέπει να ξέρουμε και πως να τις τοποθετούμε, ενώ επίσης πρέπει να γνωρίζουμε και όλα τα μυστικά και τις λεπτομέριες για τις αντιολισθητικές αλυσίδες, γιατί η κίνηση σε χιόνι ή παγετό ορισμένες φορές δεν είναι και τόσο παιχνίδι όσο αρχικά μπορεί να πιστεύουμε.
Καταρχήν είτε έχουμε όχημα με τετρακίνηση είτε όχι, πρέπει να έχουμε μαζί μας αντιολισθητικές αλύσιδες, ακόμα μάλιστα και στην περίπτωση που τα ελαστικά που φοράμε είναι χειμερινά ή παντός καιρού με καλές επιδόσεις σε χιόνι, διότι μπορεί να προδωθούμε σε μια δύσκολη κατηφόρα ή ανηφόρα. Επιπλέον, μαζί με τις αντιολισθητικές αλυσίδες απαραίτητο είναι να έχουμε και γάντια. Στις πραγματικές δύσκολες συνθήκες, όπου χρειάζονται οι αντιολισθητικές αλυσίδες, οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν ή είναι και κάτω του μηδέν, έχουμε μόλις ελάχιστα λεπτά πριν να παγώσουν τα χέρια μας. Οπότε πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να γνωρίζουμε τι ακριβώς κάνουμε και πως, καλό θα είναι να έχουμε ένα ζευγάρι αδιάβροχα γάντια μαζί μας που θα μας προφυλάξουν τα χέρια ακόμα και από κρυοπάγηματα. Βέβαια, δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα χοντρά για να μην μας δυσκολεύουν πολύ στην τοποθέτηση. Μάλιστα μια πολύ καλή και έξυπνη λύση είναι να χρησιμοποίησουμε μάλλινα γάντια και από πάνω μεγαλύτερου μεγέθους γάντια κουζίνας καλής ποιότητας, έτσι ώστε να έχουμε την σωστή αφή για την γρήγορη τοποθέτηση των αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επιλογή αντιολισθητικών αλυσίδων Παλιότερα υπήρχαν αντιολισθητικές αλυσίδες ίσιου τύπου, οι οποίες μάλιστα απαιτούσαν να κυλήσουμε το αυτοκίνητο πάνω τους ή ακόμα και να χρησιμοποιήσουμε γρύλο για να το σηκώσουμε. Προφανώς αυτές τις αλυσίδες τις αποφεύγουμε διότι είναι δύσκολες στην τοποθέτηση ενώ προκαλούν και κραδασμούς.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε αντιολισθητικές αλυσίδες νέου τύπου και οι οποίες κουμπώνουν στο ελαστικό χωρίς να απαιτείται η μετακίνηση του. Επίσης υπάρχουν και τα αντιολισθητικά υφάσματα, τα οποία βοηθούν στην κίνηση στο χιόνι και πάγο και χρησιμοποιούνται κυρίως σε αυτοκίνητα όπου οι ζάντες έχουν …οριακό μέγεθος και φοράνε ελαστικά που δεν χωράνε καν αλυσίδα. Αυτά τα αντιολισθητικά υφάσματα βέβαια δεν γίνεται να χρησιμοποιηθούν σε κακοτράχαλους χιονισμένους δρόμους διότι δεν έχουν προφανώς τις ίδιες αντοχές με τις κανονικές αντιολισθητικές αλυσίδες και υπάρχει κίνδυνος να σχιστούν. Δείτε στην συνέχεια στο βίντεο που ακολουθεί πως γίνεται η τοποθέτηση τους. Το σημαντικό σ’ αυτή την περίπτωση είναι να έχουμε επιλέξουμε τις σωστές διαστάσεις.

[dcs_img width=»300″ height=»135″ thumb=»true» icon=»play» framed=»black» desc=»αντιολισθητικά υφάσματα» lightbox=»true» title=»αντιολισθητικά υφάσματα» url=»http://www.youtube.com/watch?v=U4Q3l1pMEcM»]http://www.cretadrive.gr/wp-content/uploads/2011/01/video-player.jpg[/dcs_img]

Για την τοποθέτηση των νέου τύπου απλών αντιολισθητικών αλυσίδων περνάμε την αλυσίδα πίσω από το ελαστικό, την σηκώνουμε και την ασφαλίζουμε στο επάνω μέρος. Στην συνέχεια κουμπώνουμε το αντίστοιχο μπροστινό επάνω μέρος. Περνάμε την αλυσίδα τεντώματος στο κάτω μέρος και σφίγγουμε. Αναλυτικότερα θα δείτε την διαδικασία στο επόμενο βίντεο. Επίσης σημαντικό είναι ότι μόλις τις έχετε τοποθετήσει πρέπει να κάνετε μερικά μέτρα και να τις ξανασφίξτε για να μαζευτούν όλα τα μπόσικα από το σημείο που είναι κάτω από το αμάξι. Μετά από μερικές εκατοντάδες μέτρα καλό είναι να κάνουμε και ένα τελικό έλεγχο ότι η αλυσίδα είναι κεντραρισμένη, σφιγμένη και περιστρέφεται ανεμπόδιστα. Χαλαρή αλυσίδα μπορεί να προκαλέσει από φθορά ελαστικού στην καλύτερη περίπτωση, ζημιά μπροστινού συστήματος, μπλοκάρισμα τροχού ή και έξοδο από τον δρόμο στην χειρότερη. Επιπλέον, μαζί με τις αλυσίδες μας δίνουν και ανταλλακτικούς κρίκους σε περιπτωση που σπάσουν, οπότε καλό θα είναι να έχουμε πένσα μαζί μας για να τους αλλάξουμε. Στην συνέχεια ακολουθεί και το βίντεο.

[dcs_img width=»300″ height=»135″ thumb=»true» icon=»play» framed=»black» desc=»τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων» lightbox=»true» title=»τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων» url=»http://www.youtube.com/watch?v=Ytkhr6_aLPM»]http://www.cretadrive.gr/wp-content/uploads/2011/01/video-player.jpg[/dcs_img]
Αν χρησιμοποιούμε αλυσίδες συχνά, προτιμούμε αυτές που πιάνουν πάνω στην ζάντα σε ειδικό μπουλόνι ή πιάτο που τοποθετούμε στην αρχή του χειμώνα. Συνήθως στοιχίζουν πολλαπλάσια από τις απλές, αλλά είναι ασύγκριτα πιο εύκολες και γρήγορες στην τοποθέτηση. Επίσης προσφέρουν μεγαλύτερη πρόσφυση από τις απλές αλυσίδες. Κάποιες από αυτές μάλιστα μοιάζουν με ερπύστριες, ενώ κάποιες άλλες έχουν ακόμα και καρφιά. Δείτε στο επόμενο βίντεο την τοποθέτηση τέτοιου τύπου αλυσίδας.

[dcs_img width=»300″ height=»135″ thumb=»true» icon=»play» framed=»black» desc=»τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων τύπου αράχνης» lightbox=»true» title=»τοποθέτηση αντιολισθητικών αλυσίδων τύπου αράχνης» url=»http://www.youtube.com/watch?v=nN5-h87i8wU»]http://www.cretadrive.gr/wp-content/uploads/2011/01/video-player.jpg[/dcs_img]

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις αντιολισθητικές αλυσίδες;
— Όσο περισσότερη επιφάνεια του πέλματος του τροχού καλύπτεται με αλυσίδα, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση, καθώς η επιφάνεια του τροχού που πλέον έχει αποκτήσει τα εξογκώματα της αντιολισθητικής αλυσίδας, μπορεί να «πιάσει» στο χιόνι ή στον πάγο και να κινήσει το όχημα.

— Οι αντιολισθητικές αλυσίδες χρησιμοποιούνται μόνο όταν το οδόστρωμα είναι ολισθηρό με χιόνι ή πάγο. Δε θα πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν το όχημα κινείται σε καθαρό οδόστρωμα, καθώς προκαλούν φθορές τόσο στα ελαστικά, όσο και στο οδόστρωμα.

— Οι αντιολισθητικές αλυσίδες τοποθετούνται στους κινητήριους τροχούς. Αν η κίνηση είναι πίσω στους δύο πίσω τροχούς, αν είναι εμπρός στους δύο εμπρός τροχούς, ενώ στην περίπτωση τετρακίνητων στους εμπρός τροχούς ενώ πρέπει να έχουμε επιλέξει αλυσίδες για οχήματα 4×4.

— Με τις αντιολισθητικές αλυσίδες οι κινήσεις του οδηγού πρέπει να είναι απαλές, διότι μπορεί οι κινητήριοι τροχοί να έχουν μεγαλύτερη πρόσφυση, ενώ το ίδιο δε συμβαίνει με τους υπόλοιπους τροχούς με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος διπλώματος (τετ-α κε). Οπότε καλό είναι να είναι χρησιμοποιούνται αλυσίδες σε όλους τους τροχούς.

— Η ταχύτητα που ενδείκνυται να κινείται ένα όχημα, όταν φορά αντιολισθητικές αλυσίδες, δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 20 με 30 χλμ/ώρα.

— Για την τοποθέτηση και συντήρηση των αντιολισθητικών αλυσίδων, οι οδηγοί θα πρέπει να συμβουλεύονται αντίστοιχα τις οδηγίες τοποθέτησης και συντήρησης που διαθέτουν.

— Οι σωστά τοποθετημένες αλυσίδες πρέπει να δείχνουν και να είναι «τεντωμένες».

— Πριν αποθηκεύσουμε τις αλυσίδες, τις ξεπλένουμε από λάσπες και αλάτια και τις στεγνώνουμε πριν τις βάλουμε στο κουτί για να μην σκουριάσουν. Επίσης ρίχνουμε λίγο αντισκωριακό σπρέι στους μηχανισμούς ασφάλισης (αν υπάρχουν).Ομοίως ξεπλένουμε – στεγνώνουμε τα αντιολισθητικά υφάσματα για να μην διαβρωθούν από το αλάτι.

Τέλος, προμηθευτείτε έγκαιρα τις κατάλληλες για το αυτοκίνητό σας αλυσίδες, αφού οι τιμές ανεβαίνουν πολύ όταν η ζήτηση αυξηθεί. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 20 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 100 ευρώ για την περίπτωση αντιολισθητικών αλυσίδων τύπου αράχνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις