ΣΙΝΕ

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

<< Λίγο αργά για Κεντροαριστερά >>

Του Λιοσάτου Δ. Θωμά

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 , ο ελληνικός λαός έδωσε ένα σαφές μήνυμα στο πολιτικό σύστημα , βάζοντας 8 κόμματα στη Βουλή . Ζήτησε μία πολυκομματική συγκυβέρνηση των...

δυνάμεων του δημοκρατικού τόξου , με βάση και άξονα το ΣΥΡΙΖΑ .

Όπως πάντα όμως δεν εισακούστηκε από κανένα. Ούτε από τα μικρά κόμματα που δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν τη δεδομένη φθορά της εξουσίας μέσα σε τόσο αντίξοες συνθήκες , πιστεύοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση θα πέσει εντός του έτους . Άλλα και ο ΣΥΡΙΖΑ δε φάνηκε να ψάχνεται και πολύ για περισσότερα κόμματα , αφού του έφτανε η συνεργασία των ΑΝΕΛ . Ένα σχήμα οξύμωρο εξαρχής που δεν είναι καθόλου περίεργο ότι διαλύθηκε , άλλα πώς άντεξε ως εδώ .

Και μπροστά στα καινούργια ζόρια , φτάσαμε πάλι στη καραμέλα της Κεντροαριστεράς . Που τη πιπιλάνε όλοι εδώ και 10 περίπου χρόνια . Από τότε δηλαδή που άρχισε να αποδυναμώνεται το ΠΑΣΟΚ , αφήνοντας κενό ένα τεράστιο χώρο .

Αυτή τη Κεντροαριστερά , πολλοί την ανέφεραν τόσα χρόνια άλλα ποτέ δεν έγινε καμία ουσιαστική προσπάθεια σύνθεσης τέτοιου χώρου . Η κίνηση Λυκούδη πριν λίγα χρόνια , είχε μια καλή δυναμική , σε ένα καίριο χρονικό σημείο , άλλα δεν ευόδωσε .

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πρός το ΚΚΕ για κοινά ψηφοδέλτια στις δημοτικές εκλογές του 2014 , ήταν μια γενναία προσπάθεια , άλλα δε βρήκε ανταπόκριση κι έμεινε ως άλλη μια χαμένη ευκαιρία .

Κατά τα άλλα , απλά γίνονται συνεχώς νύξεις και όλοι αναφέρονται στην Κεντροαριστερά σαν κάτι υπαρκτό , άλλα προς το παρόν δεν είναι . Και πως να γίνει , όταν όλοι κοιτάνε πάνω απ’όλα τις καρέκλες τους . Για να δημιουργηθεί ένας καινούργιος χώρος – φορέας , πρέπει πρώτα να διαλυθούν οι προηγούμενοι . Εδώ όμως όλοι θέλουν να κρατήσουν τα κόμματα τους και να έρθουν οι υπόλοιποι να ενσωματωθούν . Ε πώς θα γίνει ρε παιδιά ...

Και το λαό που έβαλε στη βουλή 5 κόμματα (και παραλίγο να βάλει και έκτο ) με κεντροαριστερή καταβολή ή έστω ατζέντα , προφανώς θέλωντας κάτι να πεί , δεν τον ακούει πάλι κανείς .

Μέχρι να ζήσουμε άλλη μία σκληρή Κεντροδεξιά κυβέρνηση ( που δεν την αντέχει πάλι ο τόπος ) και τότε να δούμε ποιοός θα βγάλει τα κάστανα απ’τη φωτιά .

Λιοσάτος Δ. Θωμάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: