ΣΙΝΕ

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019

Επιστήμονες εξηγούν γιατί το σκουφάκι δεν σε προστατεύει από το κρύο

Η κακοκαιρία «Σοφία» έχει ντύσει τη χώρα στα λευκά, έχει κάνει τα καλοριφέρ να πάρουν φωτιά, τα τζάκια να φουντώσουν, τα μάλλινα να γίνουν απαραίτητα και τα σκουφάκια αγαπημένο αξεσουάρ.


Γιατί το χιόνι έχει τα καλά του, προσφέρει νέες εικόνες, νέες ευκαιρίες για παιχνίδι και διασκέδαση, αλλά συνοδεύεται από δριμύ ψύχος.

Σε ορισμένες περιοχές της χώρας, μάλιστα, η κακοκαιρία Σοφία έριξε τα θερμόμετρα ακόμη και στους -16 βαθμούς Κελσίου.

Ετσι για κάθε έξοδο από το σπίτι, πέρα από τα μπουφάν και τις μπότες απαραίτητο αξεσουάρ είναι τα σκουφάκια, τα κασκόλ και τα γάντια.

Τα γάντια για προφανείς λόγους, γιατί απλά αν δεν φοράς γάντια δεν μπορείς να παίξεις με το χιόνι, το κασκόλ γιατί αν κρυώσει ο λαιμός καήκαμε και το σκουφί για να μην… κρυώνουμε.

Πολλοί θεωρούν απαραίτητο να είναι ζεστά τα πόδια τους καθώς αισθάνονται ότι έτσι δεν θα κρυώσει όλο τους το σώμα, άλλοι δίνουν έμφαση στα χέρια τους και κάποιοι άλλοι θεωρούν αδιανόητο να βγουν έξω στο χιονιά χωρίς να έχουν καλυμμένο το κεφάλι τους, με σκουφάκι ή έστω μια κουκούλα.

Ο σκούφος, όμως, τελικά, όπως ισχυρίζεται ο καθηγητής πανεπιστημίου του Μίσιγκαν Αντριου Μέιναρντ είναι απλά ένας μεγάλος μύθος, γιατί, όπως λέει, δεν ισχύει αυτό που υποστηριζόταν ευρέως ότι δηλαδή το 70% του ποσοστού της θερμότητας του σώματος βγαίνει από το κεφάλι μας

Ο καθηγητής πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι η ποσότητα της θερμοκρασίας του σώματος που χάνεται είναι ανάλογη της έκτασης του δέρματος που είναι εκτεθειμένο στο κρύο και δεν εξαρτάται από συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Και καθώς το κεφάλι αποτελεί το 10% της επιφάνειας του δέρματος, η απώλεια θερμοκρασίας από αυτό το σημείο είναι 10%.

Συνεπώς, κατά τον Μέιναρντ, το πόσο κρυώνετε ή όχι εξαρτάται απλά από το κατά πόσο ζεστά είστε ντυμένοι. Αν ήσασταν με καλοκαιρινά ρούχα και σκουφάκι ή χωρίς ρούχα και φορούσατε απλώς το σκουφάκι, προφανώς θα κρυώνατε.

Από την άλλη, αν βγείτε έξω με το παλτό, χοντρές κάλτσες, γάντια και κασκόλ, δεν θα κρυώσετε, ακόμη και αν δεν φοράτε σκουφάκι. Για να είστε πάντως 100% καλυμμένοι από το κρύο θα πρέπει να φοράτε τα πάντα και να έχετε όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος καλυμμένη. Δηλαδή και σκούφο.

Αυτό που ουσιαστικά υποστηρίζει ο Μέινραντ είναι ότι δεν μπορείς να περιμένεις από ένα σκούφο να σε κρατήσει ζεστό. Για να μην κρυώνεις πρέπει να έχεις ντυθεί από την κορυφή ως τα νύχια ζεστά.

Επίσης, ο Μέινραντ καταρρίπττει το μύθο ότι οι φαλακροί κρυώνουν περισσότερο. Και αυτό γιατί όπως λέει, η θέση ότι τα μαλλιά μπορούν να κρατήσουν ζεστό το σώμα είναι ένας ακόμη μύθος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: