ΣΙΝΕ

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων από την ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο θυελλωδών ανέμων εξέδωσε η ΕΜΥ και προειδοποιεί ότι εκτεταμένο χαμηλό με μετωπική δραστηριότητα στο νότιο...
Ιόνιο κινείται ανατολικά νοτιοανατολικά και αναμένεται στα νότια της Κρήτης.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι 7 ή 8 μποφόρ. Στο Νοτιοδυτικό Κρητικό Πέλαγος, οι άνεμοι πνέουν δυτικοί - (βορειοδυτικοί) με ένταση από 7 έως και 9 μποφόρ. Επιπλέον, στο δυτικό Κρητικό Πέλαγος πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι στα 7 με 8 μποφόρ.

Επίσης, στο βόρειο Ιόνιο πνέουν άνεμοι βόρειοι βορειοανατολική εντάσεως 7 ή 8 μποφόρ, ενώ στο νότιο Ιόνιο θα επικρατούν άνεμοι εντάσεως 8 ή 9 μποφόρ, ενώ στη συνέχεια θα μετατραπούν σε βοριάδες εντάσεων 8 μποφόρ. Στη θάλασσα των Κυθήρων ια πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 7 ή 8 μποφόρ, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο, στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, στο Ικάριο, στο νότιο Ευβοϊκό και στο Στενό του Καφηρέα θα επικρατούν βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 7 ή 8 μποφόρ.

Στο μεταξύ, το νέο κύμα κακοκαιρίας έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πυροσβεστική, ο δρόμος προς την Πάρνηθα έκλεισε από το ύψος του τελεφερίκ και πάνω, λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Όπως είπε ο Τάσος Αρνιακός στο NewsIt.gr: “Για το Σάββατο, όμως, περιμένουμε επιδείνωση του καιρού, κυρίως στις κεντρικές και νότιες ηπειρωτικές περιοχές, αλλά και τις θαλάσσιες και τις νησιωτικές.

Ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας περιμένουμε χιονόνερο και χιόνι σε όλα τα βουνά της Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας, Εύβοιας και βόρειας Πελοποννήσου, από τα 400 μέτρα και πάνω, ενώ και στην Αττική περιμένουμε να χιονίσει αύριο, σε Πάρνηθα και Κιθαιρώνα, από τα 800 μέτρα και πάνω.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα παρατηρηθούν στο νότιο και ανατολικό, κυρίως, Αιγαίο, σε Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα, αλλά και στη νότια Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ στα πελάγη, ενώ η θερμοκρασία, με παγετό στα ηπειρωτικά, θα κυμανθεί από -5 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -3 έως 12, ενώ νοτιότερα, σε Κρήτη και Δωδεκάνησα θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου”.

Ο καιρός την Κυριακή, 13.01.2019
Καταλήγοντας, ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει για το πώς θα είναι ο καιρός την Κυριακή: “Την Κυριακή περιμένουμε βελτίωση του καιρού στα κεντρικά και στα βόρεια, όπου θα έχουμε αρκετά διαστήματα με ήλιο, αλλά το πρωί τσουχτερό κρύο, με παγετό.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, αλλά και, κατά τόπους, στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, περιμένουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σιγά – σιγά, το βράδυ, θα εξασθενίσουν. Οι νοτιάδες στα νοτιοανατολικά θαλάσσια τμήματα και οι βοριάδες στις υπόλοιπες, θαλάσσιες κυρίως, περιοχές, θα φτάσουν τα 7 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια, περίπου, επίπεδα.

Και για τη Θεσσαλονίκη και για την Αττική, η Κυριακή θα είναι ηλιόλουστη μέρα, με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, αλλά το βράδυ και το πρωί θα έχουμε τσουχτερό κρύο, με τον υδράργυρο να φτάνει στην Αττική τους 8 βαθμούς Κελσίου, με ελάχιστη τους 2 βαθμούς Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη τους 6 βαθμούς Κελσίου με ελάχιστη τους -2 βαθμούς Κελσίου”.

Η σημερινή πρόγνωση

Αττική

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 800 μέτρα). Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο και ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά. Βαθμιαία από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις. Βαθμιαία από το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα στη δυτική Μακεδονία το πρωί.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα νοτιά θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά ορεινά – ημιορεινά. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 400 μέτρα) που κατά τόπους θα είναι πυκνές κυρίως στη νότια Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και τη βόρεια Πελοπόννησο. Βαθμιαία βελτίωση από το βράδυ.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά στα ανατολικά 7 μποφόρ. Στα νότια από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 που γρήγορα θα στραφούν σε βόρειους βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια και από το απόγευμα στα νότια θα είναι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Στα νότια νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Ζάκυνθος
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση από τη νύχτα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Δελτίο καιρού της ΕΡΤ με τον Σάκη Αρναούτογλου:

Δεν υπάρχουν σχόλια: