ΣΙΝΕ

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Ξέχνα το καλαμάκι, ήρθε το staramaki από το Κιλκίς

Το 2021 θα είναι το έτος που δεν ξαναδούμε πλαστικά καλαμάκια. Αυτή είναι η απόφαση που ψηφίστηκε ομόφωνα στην Ευρώπη και όποια χώρα την παραβιάζει θα... τιμωρείται με βαριά πρόστιμα

Στην Ελλάδα τα νούμερα από τη χρήση των πλαστικών καλαμακίων προκαλούν εγκεφαλικά στους Ευρωπαίους, αφού ξεπερνάμε τα 75 καλαμάκια το χρόνο, ανά άτομο.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν τεράστιες ευκαιρίες στον επιχειρηματικό τομέα αφού καλούνται να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί. Μια εθελοντική ομάδα από το Κιλκίς, η Omnes κατάφερε να δημιουργήσει καλαμάκι από σκληρό στάρι που βρίσκεται σε αφθονία στο νομό.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Omnes, Στέφανος Καμπέρης, στο τέλος του 2018 έγινε η πειραματική σπορά με τέσσερις καλλιέργειες σε 10 στρέμματα (σσ: στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς καλλιεργείται σιτάρι σε περίπου 15.000 στρέμματα). Η συγκομιδή αναμένεται να γίνει περί τον Μάιο-Ιούνιο και η τελική μεταποίηση του προϊόντος θα γίνει σε συνεργαζόμενη μονάδα. «Είμαστε στη φάση που πραγματοποιούμε χημικές αναλύσεις και εξετάζουμε τεχνικές που εφαρμόζονται διεθνώς, ώστε το Staramaki να πληροί τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές», αναφέρει ο ίδιος.

Η χώρα μας οφείλει να είναι μέρος της αλλαγής και η γεωγραφική μας θέση αλλά και οι δυνατότητες που έχουμε σε πρώτες ύλες, είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιήσουμε.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: