ΣΙΝΕ

Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

«Σείστηκε» το Βελλίδειο από τους χιλιάδες χορευτές στην τελετή αδελφοποίησης Βλάχων και Ποντίων (vids)

Θεσσαλονίκη: Σύμφωνο αδελφοποίησης υπέγραψαν Πόντιοι και Βλάχοι 

Περίπου 2.500 Πόντιοι και Βλάχοι χόρεψαν μαζί στο Βελλίδειο!

Με έναν χορό φιλίας και αλληλεγγύης και τη συμμετοχή περίπου 2.500 χορευτών σφράγισαν το Σύμφωνο αδελφοποίησης που συνυπέγραψαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ) το Σάββατο (19/01) στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στη Θεσσαλονίκη.

Στόχος τους η αλληλεγγύη και η αλληλοϋποστήριξη στην προσπάθεια προβολής και προώθησης των αιτημάτων της μίας ή της άλλης πλευράς.

Βλάχοι και Πόντιοι, σε μια εκδήλωση Αδελφοποίησης, συνέργειας και προσφοράς ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν νέους δρόμους δημιουργικής συνεργασίας με κοινούς στόχους που έχουν να κάνουν με την Ιστορία τους τον Πολιτισμό τους και τη διατήρηση των ηθών και εθίμων τους.
«Η σκέψη για την αδελφοποίηση ‘’γεννήθηκε’’ πριν από περίπου έναν χρόνο και αμέσως ξεκίνησε η ανταλλαγή απόψεων και οι συναντήσεις αντιπροσωπειών. Και εμείς και οι Βλάχοι θέλουμε να έχουμε υποστηρικτές στην προσπάθειά μας για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας.

Για παράδειγμα, για εμάς τους Πόντιους είναι πολύ σημαντικό να έχουμε και τους Βλάχους μαζί μας στην προσπάθειά μας για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Ο Ομάλ θα αποτελέσει χορό αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ Ποντίων και Βλάχων», τόνισε στο ethnos.gr η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου.


Από τις σημαντικές στιγμές της βραδιάς ήταν τα χορευτικά δρώμενα, η παρουσίαση του ποντιακού λαϊκού δρώμενου των «Μωμόγερων», αλλά και του Βλάχικου Γάμου.
Το Σύμφωνο αδελφοποίησης γιορτάστηκε με βλάχικο γλέντι.


Στην τελετή έδωσαν το παρών, μεταξύ άλλων, οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Παναγιώτης Ψωμιάδης και Γιώργος Ορφανός, Χάρης Αηδονόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων -Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, οι βουλευτές της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο βουλευτής της Ένωσης Κέντρων, Γιάννης Σαρίδης, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: