ΣΙΝΕ

Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019

Υπερψηφίστηκε με 153 "Ναι" το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

Υπερψηφίστηκε από την Βουλή, με 153 ψήφους, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο NATO.Υπέρ ψήφισαν οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και οι οκτώ που είχαν στηρίξει την κυβέρνηση στην κύρωση της...
συμφωνίας των Πρεσπών. Κατά του πρωτοκόλλου τάχθηκαν 140 βουλευτές.

Έξι βουλευτές απουσίαζαν, ενώ «παρών» ψήφισε ο Γρηγόρης Ψαριανός, όπως είχε πράξει και στην ψήφο για τις Πρέσπες.

Στην ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία που θα ακολουθήσει.

Την Πέμπτη με θετική εισήγηση, από την πλειοψηφία της διαρκούς κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, πήρε το δρόμο για την Ολομέλεια το σχέδιο νόμου «Κύρωση του Πρωτοκόλλου στη Συνθήκη του Βορείου Ατλαντικού για την Προσχώρηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και με βάση τη συζήτηση και τις τοποθετήσεις των μελών της επιτροπής, το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.

   Το... μπαλάκι στην πΓΔΜ ξανά

Τα επόμενα βήματα στην γειτονική χώρα εξηγεί ο πρωθυπουργός ώστε να επικυρωθεί η είσοδός της στο ΝΑΤΟ.

Είστε και εκτός τόπου και χρόνου και επικίνδυνοι

Ανεβαίνουν οι τόνοι για Μακεδονία και... Καταλονία

"Είπατε στην κ. Μέρκελ ότι δεν θα επιτρέψετε η Βόρεια Ελλάδα να γίνει Καταλονία. Παρομοιάσατε την Βόρεια Ελλάδα με μια αυτόνομη περιφέρεια του ισπανικού κράτους; Που έχει αυτόνομο κοινοβούλιο, με διαφορετική γλώσσα και αυτοσχιστικές τάσεις; Καταλαβαίνετε πόσο εθνικά επικίνδυνη είναι αυτή η ανιστόρητη αναφορά που κάνατε; Ή θα διαψεύσετε ή θα απολογηθείτε! Κυρίως στους βορειοελλαδίτες! Κύριε Μητσοτάκη, να είστε πιο σοβαρός όταν καταπιάνεστε με εθνικά ζητήματα".

Πώς θα... λένε τον Ζάεφ;

"Κ. Μητσοτάκη είπατε ότι δεν θα καλωσορίσετε ποτέ τον Σκοπιανό πρωθυπουργό ω Μακεδόνα. Εγώ θα τον αποκαλώ όπως λέει η Συμφωνία, Θα τον καλωσορίσω ως τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, ως τον Σλαβομακεδόνα πρωθυπουργό, γιατί κι αυτό το δικαίωμα μου δίνει η Συμφωνία.

Δεν θα τον αποκαλέσετε Μακεδόνα είπατε. Πρώτον γιατί δεν θα σας αφήνει η ακραία πτέρυγα του Άδωνι Γεωργιάδη. Δεύτερον γιατί δεν θα γίνετε ποτέ πρωθυπουργός για να τον καλωσορίσετε"!

Επίθεση και στο ΚΙΝΑΛ

Σας... βλέπουν

Εσείς λέγατε για τις συντάξεις, τις αγορές, την αξιολόγηση. Τι αφήγημα θα βρείτε πια; Θα γίνετε ο πολιτικός του οποίου όλα τα αφηγήματα θα διαψευστούν!

Την επομένη της πολιτικής διαφωνίας που είχαμε με τον κ. Καμμένο είπατε ότι είναι φτιαχτή η διαφωνία, ότι είναι στημένα όλα αυτά. Μετά έγινε εκβιαστικό διαζύγιο. Δεν καταλαβαίνετε ότι σας βλέπει ο ελληνικός λαός να λέτε ψέματα;

"Θα χάσετε"!

Τρία χρόνια ζητάτε εκλογές. Δεν πρωτοτυπήσατε σήμερα, αν και σήμερα ζητήσατε εκλογές και στην Βενεζουέλα. Εκεί θα γίνουν πιο γρήγορα μάλλον. Πάρτε το χαμπάρι, θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας.

Στην κάλπη των ευρωεκλογών θα υποστείτε μια δεινή διάψευση των προσδοκιών σας. Γιατί θα δουν πως αυτό που στήσατε ήταν μια ψευδής εικόνα. Εσείς θα έχετε το μεγάλο πρόβλημα να εξηγήσετε την αποτυχία. Έχετε αυτοπαγιδευτεί. Εσείς τις στήνετε τις παγίδες.

Ξεκίνημα με... γρίπη

"κ. Μητσοτάκη κάτι δεν πήγε καλά μάλλον στην προηγούμενη συνεδρίαση. Είχατε μιλήσει 60 λεπτά και σήμερα είπατε ακριβώς τα ίδια. Επανάληψη μήτηρ μαθήσεως βέβαια και μάλλον κάτι δεν πήγε καλά για να πείτε τα ίδια.

Βέβαια καινοτομήσατε σήμερα, κινδυνολογώντας ξανά για ένα ζήτημα δημόσιας υγείας, την γρίπη. Κινδυνολογήσατε και σας απάντησε με την πρέπουσα σοβαρότητα ο υπουργός Υγείας. Είπατε ότι δεν υπάρχουν επαρκείς κλίνες στις ΜΕΘ. Θέλετε να συκγρίνουμε πόσες βρήκαμε το '15 και πόσες είναι σήμερα; 438 ήταν το 2015 και σήμερα λειτουργούν 560 κρεβάτια.


Ή μήπως να θυμηθούμε τι συνέβαινε το 2012 και 2013 όταν εκατομμύρια συμπολίτες μας ήταν έξω από το ΕΣΥ; Και τότε μας ασκούσατε κριτική επειδή μιλούσαμε για ανθρωπιστική κρίση. Και γι' αυτό τα πρώτα μέτρα που πήραμε ήταν γι' αυτούς τους ανθρώπους. Σε όλα κινδυνολογείτε βέβαια...

Ξανά ο λόγος στον Αλέξη Τσίπρα

Φινάλε με... φύγετε!

Στο επόμενο διάστημα θα μιλήσουμε με όλους τους πολίτες, γυναίκες και άνδρες, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.

Με τις προτάσεις μας, με το θετικό μας λόγο και με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε.


Θα τις πληροφορηθούν οι πολίτες από μας – παρόλες τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να διαστρεβλώσει τις θέσεις μας και να μας συκοφαντήσει.

Τίποτα δεν θα ανακόψει το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα που διαμορφώνεται.

Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να παραμείνει όσο γίνεται περισσότερο στην εξουσία.

Ότι θα προσπαθήσει να μεταθέσει όσο μπορεί τις εθνικές εκλογές, φθάνοντας ακόμη κι ως το τέλος της τετραετίας.

Ο κ.Τσίπρας όμως δεν μπορεί να πάει κόντρα στη δύναμη των πραγμάτων. Στις αυτοδιοικητικές εκλογές η κυβέρνηση θα σαρωθεί. Και οι Ευρωεκλογές, αν δεν κάνετε και τις εθνικές εκλογές μαζί, θα γίνουν δημοψήφισμα – με σύνθημα αυτό που σας φωνάζουν οκτώ στους δέκα Έλληνες. Φύγετε, φύγετε, φύγετε! Μαζί μπορούμε και μαζί θα πάμε τη χώρα μπροστά!

Καταψηφίζουμε!

Πιστοί στη θέση που έχουμε διαμορφώσει, καταψηφίζουμε σήμερα το Πρωτόκολλο Ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Γιατί επισφραγίζει την εθνική ήττα των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα, καταγγέλλουμε τον ευτελισμό της πολιτικής ζωής από μία κυβέρνηση-κουρελού.

Αντιστεκόμαστε στο οικονομικό, εθνικό και θεσμικό ναυάγιο που έχει προκαλέσει στη χώρα μας η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί για τους ΑΝΕΛ, υποστηρίζεται πλέον στη Βουλή από θλιβερές μαριονέτες της πολιτικής.


Είναι ένα καθεστώς φόβου, ψεύδους, φόρων και εθνικών υποχωρήσεων.

Αλλά στις δημοκρατίες δεν μπορούν να στηθούν καθεστώτα. ΌΠως τα καθεστώτα σαν του κύριου Μαδούρο που συνεχίζετε να στηρίζετε και να θαυμάζετε! Χωρίς να λέτε τι σας συνδέει τελικά με την Χούντα της Βενεζουέλας. Περιμένω επιτέλους κύριε Τσίπρα.

Στις Δημοκρατίες δε στήνονται καθεστώτα. Γιατί τα σαρώνουν οι εκλογές. Και οι εκλογές έρχονται.Θα δώσουν ανάσα στους Έλληνες. Θα φέρουν αλήθεια, ενότητα και πρόοδο. Θα ανοίξουν έναν άλλο δρόμο. Με λιγότερους φόρους. Με επενδύσεις και δουλειές για τους πολλούς. Με ευκαιρίες για όλους και προστασία σε αυτούς που τη χρειάζονται. Με κράτος στην υπηρεσία του πολίτη και όχι του κόμματος. Με σεβασμό στους θεσμούς και στους κανόνες. Με ασφάλεια στην καθημερινότητα.

Βέτο!

Οι δυσμενείς επιπτώσεις θα πρέπει να αμβλύνονται μέτρο με μέτρο, ημέρα με την ημέρα.

Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: Δεν απεμπολώ το δικαίωμα του «βέτο» στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Υπάρχουν εκεί 35 κεφάλαια που απαιτούν έγκριση στην αρχή και στο τέλος τους. Ε, λοιπόν, αυτά δεν θα ανοίξουν ούτε και θα κλείσουν ποτέ, χωρίς να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Ελλάδας.

Η ΝΔ, το ΝΑΤΟ και η "Μακεδονία"

Άλλοι ανακάλυψαν όψιμα το ΝΑΤΟ. Να σας θυμήσω τι λέγατε για το ΝΑΤΟ πριν μερικά χρόνια; Εμείς δεν χρειάζεται να αποδείξουμε τίποτα και σε κανέναν, συνομιλούμε με τους εταίρους μας με σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού.

Επί της αρχής η Ν.Δ. δεν είχε αντίρρηση να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Έχει όμως αντίρρηση να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ εκχωρώντας μακεδονική ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα.


Αυτά εξήγησα στους συνομιλητές μου στην Ευρώπη, χωρίς να διστάσω να διαφωνήσω δημόσια με ισχυρούς παράγοντες, όπως η Καγκελάριος Μέρκελ.

Γιατί έχουμε την αξιοπιστία να το κάνουμε.

Για Τουρκία τώρα

Με ψέματα και προπαγάνδα δεν υπηρετείται το εθνικό συμφέρον.

Παρακολουθήσαμε με μεγάλη επιφύλαξη την κυβερνητική σκηνοθεσία της επίσκεψης του κ.Τσίπρα στην Τουρκία.

Η Ν.Δ. έχει σταθερές θέσεις απέναντι στους εξ Ανατολών γείτονες. Θέλει ειρήνη και συνεργασία. Με σεβασμό, όμως, των Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, του εθνικού συμφέροντος και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Τηρούμε στάση επιφυλακτική, καθώς η εμπειρία της Συμφωνίας των Πρεσπών υπήρξε τραυματική.

Όχι μόνο γιατί έφερε εθνικές υποχωρήσεις. Αλλά και γιατί ενέπλεξε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα στα δίχτυα των εσωτερικών κομματικών σκοπιμοτήτων. Ελάχιστο χρονικό διάστημα πριν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Τα εθνικά δίκαια δεν μπορούν ποτέ να μπαίνουν στη ζυγαριά των πολιτικών ανταλλαγμάτων.

Στο ζήτημα του βόρειου γείτονά μας εμείς κάναμε το καθήκον μας.

Για ανταλλάγματα μιλά ο Μητσοτάκης

Στην πράξη, ακόμη κι ο τυπικός όρος «Βόρεια Μακεδονία» θα παραγνωρίζεται καθώς η μοναδική ταυτότητα και γλώσσα θα συμπαρασύρουν το όνομα.

Αυτή δεν είναι μια ισορροπημένη Συμφωνία. Είναι μια διευθέτηση. Μόνο ο κ. Τσίπρας ξέρει τι πολιτικά ανταλλάγματα πήρε για να πει ναι εκεί που όλοι οι προηγούμενοι πρωθυπουργοί είπαν όχι.

Θα τα μάθουμε όλα στην πορεία...

Δεν άκουσε ο κ. Τσίπρας και δεν ακούσατε κι εσείς τις φωνές των Ελλήνων στα μεγάλα τους συλλαλητήρια. Αγνοήσατε ακόμη και τους μισούς από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που σας λένε ότι είναι απέναντι στην Συμφωνία..

Και συνεχίζετε να προσβάλλετε το λαό, αποκαλώντας εθνικιστή, ακροδεξιό ή ακόμη και άμυαλο όποιον δεν είναι με το μέρος του!


Ντροπή σας κύριε Τσίπρα να υποτιμάτε τους Έλληνες πολίτες με αυτό τον τρόπο!

Ο λαός έχει πλήρη επίγνωση για το τι σημαίνουν αυτές οι επτά αλήθειες: Η Συμφωνία των Πρεσπών προσφέρει στους γείτονες τη δυνατότητα να μονοπωλήσουν τη Μακεδονία, αναγνωρίζοντας επικράτεια με «μακεδονικό» λαό, που ομιλεί την «μακεδονική» γλώσσα και έχει «μακεδονικό» πολιτισμό.

Αλήθεια έβδομη

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν έρχεται να λύσει ένα παλαιό πρόβλημα, αλλά να προσθέσει νέα προβλήματα. Μπορεί, πράγματι, να εξυπηρετεί διεθνή συμφέροντα στην περιοχή. Όμως οδηγεί την Ελλάδα σε ένα διαρκές ναρκοπέδιο για το μέλλον.

Πώς θα πιστοποιούνται τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης της Βόρειας Ελλάδας όταν τα γειτονικά προϊόντα -επίσημα πια- θα κυκλοφορούν ως «μακεδονικά»;

Τι θα αλλάξει, άραγε, στα βιβλία Ιστορίας και των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν «αλυτρωτικές αναφορές»;

Και κάτι τελευταίο. Η Συμφωνία των Πρεσπών τυπικά επιτρέπει να συσταθούν και εδώ σύλλογοι «μακεδονικής» γλώσσας.

Και ξέρετε ότι υπάρχουν στη χώρα μας, ορισμένοι που προβάλλουν τη γλώσσα ως απόδειξη διαφορετικής εθνότητας Ότι δηλαδή -μέσα στην Ελλάδα- υπάρχουν «Μακεδόνες» που δεν είναι Έλληνες. Το έχουν πει ότι θα το κάνουν. Τους παρακολουθούμε.

Αλήθεια έκτη

Η Συμφωνία αυτή παρήγαγε αποτελέσματα από την υπογραφή της και όχι απ’ την κύρωσή της. Κάτι που δεν συνηθίζεται. Πρώτα κυρώνεται μια συμφωνία και μετά ακολουθούν οι συνέπειές της.

Στις Πρέσπες, όμως, υπογράφηκε αυτόματα και η πρόσκληση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Έκαψαν, έτσι, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το πιο ισχυρό διπλωματικό χαρτί της χώρας!

Ήδη, από το καλοκαίρι του 2018, για την ακρίβεια από τις 22 Ιουνίου, με επίσημη επιστολή στο ΝΑΤΟ, δώσατε το πράσινο φως, αίροντας την ισχύ της απόφασης του Βουκουρεστίου του 2008. Στα κρυφά και στα γρήγορα.

Όπως και άρον-άρον θέλετε τώρα την κύρωση του Πρωτοκόλλου εισόδου των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Όλα με σχέδιο - όλα με χρονοδιάγραμμα. Σαν συμβόλαιο που έπρεπε να εκτελεστεί κατά γράμμα!

Αλήθεια πέμπτη

Η Συμφωνία δεν αναφέρει πουθενά τη λέξη «Μακεδονία» ή «Μακεδόνες» σε σχέση με την Ελλάδα. Πουθενά δεν γράφει «Έλληνες Μακεδόνες» ή «ελληνική Μακεδονία». Αντίθετα, η Μακεδονία μας, προσδιορίζεται ως «η βόρεια περιοχή… του Πρώτου Μέρους».

Οι ηγέτες της FYROM, φρόντισαν να μην αποδεχθούν τίποτα το οποίο θα απέδιδε άμεσα τον όρο «μακεδονικός» και στην Ελλάδα. Για λογαριασμό τους πάλεψαν για τα συμφέροντα τους και απέκρουσαν τον όρο «ελληνική Μακεδονία».


Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Τσίπρας και οι περήφανοι διαπραγματευτές του τους το επέστρεψε, προσβάλλοντας όχι μόνο την Ιστορία, αλλά και την πραγματικότητα.

Και επειδή είδα μια χθεσινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που επέκρινε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας επειδή είπαν ότι δεν μπορούν να αποκαλούν τους γείτονές μας Μακεδόνες, μου κάνει πραγματική εντύπωση το θράσος σας.

Ζητάτε και τα ρέστα εσείς που υπογράψατε μια συμφωνία που περιγράφει την ελληνική Μακεδονία ως “το βόρειο τμήμα του πρώτου μέρους” και που δεσμεύει τους Έλληνες να προσφωνούν τον κ Ζάεφ ως “Μακεδόνα Πρωθυπουργό”.

Αλήθεια τέταρτη

Ούτε εδώ πήρα απάντηση.

Το άρθρο 1.8 της Συμφωνίας λέει ξεκάθαρα: «Τα Μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1.3, για όλες τις χρήσεις και για όλους τους σκοπούς erga omnes. Είτε εσωτερικά είτε σε όλους τους περιφερειακούς και διεθνείς Οργανισμούς».

Tι σημαίνει αυτό; Ότι το erga omnes δεσμεύει και τις δύο χώρες. Και την Ελλάδα και τα Σκόπια.

Συνεπώς η «μακεδονική» ταυτότητα και η «μακεδονική» γλώσσα, που αναγνωρίζονται -επισήμως και μονοπωλιακά- στους Σκοπιανούς, καθίστανται πλέον υποχρεωτικές και στην Ελλάδα.

Είμαστε υποχρεωμένοι νομικά να αποκαλούμε «Μακεδόνες» τους κατοίκους της χώρας αυτής.

Να το χαίρεστε το erga omnes σας, κύριοι της συμπολίτευσης.

Και, βέβαια, το πρόβλημα προκύπτει στο πολλαπλάσιο σε σχέση με τα εμπορικά σήματα.

Εκατοντάδες εταιρίες που χρησιμοποιούν το επίθετο «μακεδονικός» στο brand τους είναι ήδη τραγικά εκτεθειμένες αφού το ζήτημα των σημάτων έχει παραπεμφθεί στο μέλλον.

Αλήθεια τρίτη

Το άρθρο 7 ορίζει ότι, για τα Σκόπια, με τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδονικός» θα περιγράφεται -διαβάζω: «H επικράτεια, η γλώσσα, ο πληθυσμός και τα χαρακτηριστικά τους. Με την δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά».

Όλα αυτά, όμως, συνιστούν τον ορισμό της εθνικής ταυτότητας.

Πιο καθαρός ορισμός έθνους δεν έχει υπάρξει. Και στην περίπτωση αυτή, μάλιστα, συγκροτούν και κάτι νέο, απαράδεκτο: Μια ταυτότητα «μακεδονική», που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα.

Και η οποία δεν αποκαλείται καν «βορειομακεδονική», ώστε να συνδέεται -έστω και τυπικά- με το νέο όνομα των Σκοπίων.

Η συμφωνία, λοιπόν, αναγνωρίζει στους πολίτες αυτούς το δικαίωμα να προσδιορίζονται -επίσημα και νομικά- πλέον ως «Μακεδόνες» -κι έτσι θα αναγράφονται και στα διαβατήριά τους.

Όσο για το επιχείρημα ότι, τάχα, αυτή η γλώσσα ανήκει στις νοτιοσλαβικές γλώσσες, είναι χωρίς περιεχόμενο. Εκεί ανήκουν και τα βουλγάρικα και τα σέρβικα.

Ούτε και οι Σκοπιανοί είπαν, ποτέ, ότι μιλούν την αρχαιοελληνική γλώσσα. Τη «μακεδονική» ζητούσαν -και αυτήν τους δώσατε, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Βουλγάροι δεν αναγνώρισαν ποτέ μακεδονική γλώσσα. Και ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τέτοια γλώσσα και κανείς δεν μπορεί να την καθιερώσει.».

Αλήθεια δεύτερη

Από το πρώτο κιόλας άρθρο της Συνθήκης σημειώνεται η γλώσσα των γειτόνων ως «μακεδονική». Ισχυριστήκατε ψευδώς ότι αυτή είχε αναγνωριστεί από το 1977.

Σας διέψευσαν, όμως, και τα πρακτικά της Σύσκεψης Αρχηγών των Σκοπίων που διέρρευσαν. Εκεί οι ίδιοι οι Σκοπιανοί ομολογούσαν ότι ανέκαθεν η Ελλάδα δεν αναγνώριζε «μακεδονική» γλώσσα.

Όπως βέβαια και το ΝΑΤΟ, βέβαια, ύστερα από δική μας παρέμβαση. «Macedonian language is unacceptable to one NATO delegation», σημείωνε σε επίσημο έγγραφό του, από το 2000 κύριε Τσίπρα.

Το κατέθεσα, αλλά απάντηση δεν πήρα. Είμαι περίεργος να δω αν θα πάρω σήμερα.

Αλήθεια πρώτη, λοιπόν. Η Συμφωνία αυτή ανατρέπει μία πάγια εθνική στρατηγική. Εδώ και 140 χρόνια, η Ελλάδα ποτέ δεν επέτρεψε να μονοπωλήσει κάποιος τρίτος τον όρο Μακεδονία. Και δεν αναγνώρισε ποτέ διακριτή μακεδονική εθνότητα. Ποτέ.


Η σταθερή και καθαρή αυτή στάση τώρα αλλάζει. Και αυτό γίνεται με κοινό όχημα την εθνικότητα, την ταυτότητα και τη γλώσσα. Τρεις έννοιες που η κυβέρνησή σας τις δέχτηκε ως «μακεδονικές».

"Αυτά που γίνονται στο κοινοβούλιο τις τελευταίες μέρες δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας. Αποτελούν έκφραση πρωτοφανούς πολιτικής και θεσμικής αυθαιρεσίας. Μπροστά στα μάτια μας βλέπουμε εκβιασμούς. Κάθε μέρα νομίζουμε ότι δεν πάει πιο κάτω. Και μας διαψεύδουν", είπε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

"Φύγετε μαζί με τους φόρους, τα δυο σας τα μνημόνια, την αποτυχία σας"

Εκλογές τώρα!

"Οι πολίτες έβγαλαν τα συμπεράσματά τους. Θα πω μόνο ότι αυτή η κοινοβουλευτική παρακμή ενισχύει τους εχθρούς της Δημοκρατίας. Η δική σας πολιτική τους εκτρέφει. Ρίχνει νερό στον μύλο των ακραίων εχθρών της Δημοκρατίας. Οι εκλογές θα φέρουν πολιτική κάθαρση".

"Ένας τραγέλαφος τελειώνει με μελόδραμα", λέει ο κ. Μητσοτάκηςης"

"Νομοσχέδια περνούν με βουλευτές μιας χρήσης. Δίνεται εν λευκώ εξουσιοδότηση από βουλευτές για να ψηφίζουν όλα όσα φέρνει η κυβέρνηση. Έτσι θα ψηφιστεί και η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

"Κάθε μέρα πάει πιο κάτω"

"Συνειδήσεις ανταλλάχτηκαν με χαρτοφυλάκια και πόστα", λέει ο αρχηγός της ΝΔ.

Στο βήμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Απάντηση Καμμένου με αποχώρηση!

Ο Καμμένος πήρε πάλι τον λόγο μετά τις... βόμβες Τσίπρα για να πει: "Τις γέφυρες μου τις γράψατε χθες σε μήνυμα που μου στείλατε στο κινητό μου. Και δεν σας κρύβω ότι αυτό με ενόχλησε περισσότερο από όλα. Θα σας αφιερώσω εγώ όμως.

Απ' τον Ματρόζο.

Ήταν ένας μεγάλος ναύαρχος της επανάστασης που έδωσε όλη την περιουσία του για τον αγώνα του 1821.

Εδώ στην Αθήνα στο υπουργείο Ναυτικών ήταν υπουργός ο Κανάρης. Του έλεγαν του Ματρόζου να πας στο φίλο σου και βρες τον. Μπαίνει ο Ματρόζος στο καράβι, περνάει από την Ύδρα, φτάνει στο υπουργείο Ναυτικών. Και τότε στην είσοδο του υπουργείου, ρακένδυτος πια ζητά τον Ψαριανό τον υπουργό και του λέει θέλω να σε δω. Του λέει αυτός στην είσοδο δεν μπαίνουν ζητιάνο στο υπουργείο.

Και του απαντά τότε: "Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα, καπεταναίοι σαν εσέ δεν θα φορούσαν στέμμα".

Να 'στε καλά", είπε ο Πάνος Καμμένος και αποχώρησε από την αίθουσα!

Σκληρή επίθεση ο Τσίπρας!

"΄Όπως είδατε είμαι εδώ. Όχι για να ακολουθήσω την προσπάθεια που καταβάλλετε. Ομολογώ ότι δεν δύναμαι να παρακολουθήσω την εντατική προσπάθεια να αυτοακυρώσετε ένα σημαντικό κομμάτι της πολιτικής σας ιστορίας.

Ακούγοντάς σας όμως... Τέσσερις φορές αναφερθήκατε για γέφυρες, λες και κάποιος σας το ζήτησε.

Η πόλις: "Καινούργιους τόπου δε θα βρεις, δε θα βρεις άλλες θάλασσες, η πόλις θα σ' ακολουθεί.

Και σας το αφιερώνω γιατί σε λίγους μήνες αυτό που θα μείνει στην ιστορία είναι τα θετικά που πράξατε. Και σας διαβωεβαιώνω: Θα με ευγνωμονείτε που είδα τον σχεδιασμό σας να ανατρέψετε την κυβέρνηση. Και που απέτρεψα να καταγραφείτε στα κιτάπια της ιστορίας ως ένας νέος Αντώνης Σαμαράς".

Θα μπορούσατε να κάνετε δημοψήφισμα. Να αφήσετε να προσπαθήσουν μέσα από τον κομματικό μηχανισμό να βρουν συμμαχίες. Μεταγράψατε τους πιο σκληρούς δεξιούς μαζί σας. Και το χειρότερο; Προδώσατε την εμπιστοσύνη μας και τα νέα παιδιά που κάποτε πανηγύριζαν μαζί σας. Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ".

Διαγράφουμε τον Παπαχριστόπουλο

"Σε λίγα λεπτά καταθέτουμε την διαγραφή του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Δεν διαπραγματευτήκαμε με κανέναν. Παρότι αφέθηκαν δημόσια προθέσεις για αλλαγή κανονισμού. Γιατί δεν θέλουμε δώρα. Ξέρουμε να παλεύουμε αλλά δεν σας κρύβω ότι οι συνθήκες είναι άδικες για ένα Κοινοβουλευτικό Κόμμα. Μας κόβετε τη φωνή στη Βουλή. Βρισκόμαστε μεταξύ δύο πυρών. Από τους μέχρι χθες συνεργάτες μας, από την ΝΔ... Θα δώσουμε τη μάχη μας αλλά έχετε υποχρέωση κύριε Πρόεδρε εσείς τουλάχιστον σε αυτά που συμφωνήσαμε να προχωρήσετε. Η διαπλοκή ζει γιατί εκείνοι που έχουν παραβεί τον όρκο τους, παραμένουν στις θέσεις τους. Γιατί κάποιο συνδιαλλέγονται.

Επίθεση και στην ΝΔ

Σήμερα ερχόμαστε σε ένα Κοινοβούλιο με μία κυβέρνηση που κορμό έχει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αποστάτες. Τον ΣΥΡΙΖΑ που μας έκανε κριτική για τις σχέσεις μας με το ΝΑΤΟ. Μήπως μπει κάνας πύραυλος παραπάνω στην Λάρισα... Τον ΣΥΡΙΖΑ που ήλεγχε τι θα πούμε στο ΝΑΤΟ. Σήμερα υπογράφει την εν λευκό μεταφορά της μεγαλύτερης βάσης από το Ιντσιρλί στα Σκόπια.

Αντίθετη σε αυτό είναι η ΝΔ και θα το καταλάβαινα απόλυτα αν η ΝΔ είχε συνδυάσει την άρνηση με την Συμφωνία των Πρεσπών και την θέση ότι δεν συμφωνεί με το "Μακεδονία", όπως πιστεύουν πάνω από 35 βουλευτές της ΝΔ.

Είναι παράδοξο ότι πιο ικανοποιημένη είναι η ηγεσία της ΝΔ γιατί θεωρεί ότι η μπάλα φεύγει από τα χέρια της... Στην αθηναϊκή λέσχη προχθές ακούγονταν από μακριά τα γέλια κάποιου που έλεγε "πάλι καλά πέρασε".

Με... Ανδρέα Παπανδρέου

"Θέατρο του παραλόγου που έχει εξήγηση. Την έδωσε ο Αν. Παπανδρέου το 1995 μετά την Σύνοδο των Καννών. Ο Παπανδρέου άρρωστος, μετά την Σύνοδο των Καννών, αφού μίλησε για το Διευθυντήριο των Βρυξελλώνκαι ότι τον πίεσαν να παραδώσει το όνομα Μακεδονία... :Ασθενής αλλά αγέχωρος είπε επί λέξη: "Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων, το λέω ρητά. Δεν θέλω ν’ αποκαλύψω ονόματα για το ποιοι μίλησαν και τι είπαν. Σας λέω όμως ότι εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων, οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το Διευθυντήριο".

Και τότε αρνήθηκε να υποκύψει και να παραδώσει τον όρο Μακεδονία.

Μανιασμένη επίθεση στον Τσίπρα!

"Τις ΚΟ τις συγκροτεί ο λαός, οι πολίτες, οι πλατείες, οι αγώνες που δίνονται με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κόμματα. Σας τη χαρίζω και η ασφάλειά μου είναι ο ελληνικός λαός. Μου αρκεί το μετερίζι της ελεύθερης φωνής μου. Αλλά είχα δικαίωμα να το έχω ως εκλεγμένος από τον ελληνικό λαό με ένα κόμμα που συνεργαστήκατε για 4 χρόνια. Η δική μας εκτέλεση δεν σημαίνει πολλά. Για σας απολύτως τίποτα., Δείξατε ότι είστε πολύ ψυχρός εκτελεστής. Αλλά η εκτέλεση της Μακεδονίας σημαίνει πολλά. Και δεν σας απειλώ. Σας λέω ότι τουλάχιστον θα έπρεπε να σέβεστε αρχές και ιδέες από την στιγμή που δεν σέβεστε ανθρώπινες σχέσεις. Μπορεί να ακολουθήσω μετά από 4 χρόνια στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας υπερήφανος, τον δρόμο αυτούς που αποστρατεύσατε. Στο σπίτι μου. Οι άλλοι όμως που ακολουθήσανε όλους εμάς πού θα πάνε; Όλα αυτά τα παιδιά που πιστέψανε σε κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης τι θα κάνουν;

"Βόμβα" Καμμένου για παραίτηση!

"Τον κ. Μητσοτάκη μαζί τον παλεύαμε. Τώρα μας οδηγείτε στην αντιπολίτευση, ούτε αυτά που λέτε δεξιά κι αριστερά. Ούτε γέφυρες έχω χτίσει κ. πρωθυπουργέ με την διαπλοκή. Θα προτιμήσω να πάω σπίτι μου. Ίσως σας δώσω απόψε και την παραίτησή μου από βουλευτής. Εγώ πολέμησα την διαπλοκή. Ιδρύθηκαν 4 εφημερίδες με εμένα στο πρωτοσέλιδο. Από συγκεκριμένο άνθρωπο. Και μου λέτε ότι τα βρήκα; Όχι δεν τα βρήκα και δεν θα τα βρω. Εσείς μου λέτε ότι θα μείνω απροστάτευτος".

"Εξαγοράζετε με υπουργικές καρέκλες"!

Δεν παρακαλάμε, δεν κλαψουρίζουμε. Ποτέ δεν παρακάλεσα ανεξάρτητους βουλευτές. Εκείνο που δεν αποδέχομαι είναι εκείνους που με λαϊκή εντολή διαφορετική από αυτή που πήραν, ανταλλάσσουν την ψήφο τους με την υπουργική καρέκλα. Και μάλιστα όχι μόνο οι εκλεγμένοι βουλευτές. Ακόμη και ο αναπληρωτής βουλευτής που θα έπρεπε να περάσει στους ΑΝΕΛ μετά την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, εξαγοράζεται από εσάς με υπουργική καρέκλα! Για να πετύχετε το 151"!

¨"Ρουκέτες"!

"Εκλέχτηκα πρώτη φορά το 1993 στο Κοινοβούλιο. Σε όλη μου την πολιτική ζωή, με τη ΝΔ, τους ΑΝΕΛ, ό, τι είχα να πω το έλεγα από την Βουλή. Ούτε εκβίασα, ούτε εκβιάστηκε. Έλαχε στο τέλος της κοινοβουλευτικής μου ζωής να εκτελεστώ και να μου κοπεί το δικαίωμα να μιλώ από το βήμα. Αυτό είναι κύριε πρωθυπουργέ ένα έγκλημα που διαπράξατε. Όσον αφορά τον εαυτό μου αναλαμβάνω την ευθύνη. Οι ΑΝΕΛ όμως δεν θα ξεχάσουν. Τι φταίνε τα παιδιά; Τι φταίει η Εύα, ο Αντώνης να πεταχτούν στον δρόμο; Τι φταίνε αυτοί που σας πίστεψαν και ήταν στο Σύνταγμα, στην Κλαυθμώνος, στις επιτυχίες στην Βουλή και σήμερα τους λέτε ότι παίρνετε πόδι. Τους γκρεμίσατε καταργώντας την ΚΟ των ΑΝΕΛ με πραξικοπηματικό τρόπο, στερώντας τους την δυνατότητα να χαρούν τα αποτελέσματα της πορείας μας. Περάσαμε στην εποχή της καρέκλας που είναι ανταλλάξιμη με την ψυχή. Επιβεβαιώνεται μια ταμπέλα που είχε ο Κωνσταντίνος Καραμανκλής στο γραφείο του, του Ηράκλειτου: "Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός από τον ευεργετηθέντα αχάριστο".

"Πήρατε και το κεφάλι μου και το πήγατε βόλτα στον Ερντογάν"!

"Από το ταξίδι μου στις ΗΠΑ με τα πρωτοσέλιδα της Αυγής και της ΕΦΣΥΝ προαναγγέλθηκε ότι θα υπάρξει αποστασία. Ότι βουλευτές θα περάσουν από το ένα κόμμα στο άλλο με ανταλλάγματα. Και μάλιστα από το κόμμα τυ εταίρου της κυβέρνησης στην κυβέρνηση. Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, το καταφέρατε. Και είστε σε κοινή γραμμή με τη ΝΔ.

Πήρατε και το κεφάλι μου και το πήγατε βόλτα στον Ερντογάν και γράφανε τα πρωτοσέλιδα ότι έφυγε το πρόβλημα από τη μέση. Το επόμενο ίσως να είναι στην Μέρκελ

Τα "σχέδια" για "φίμωση των Ανεξάρτητων Ελλήνων" επαναλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος, λέγοντας πως όταν είχε διατυπώσει αυτή την άποψη, ο πρωθυπουργός είχε εκπλαγεί.

"Όπως βλέπετε, σήμερα μετά την ομιλία μου και μετά την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, αποφασίστηκε οι ΑΝΕΛ να μην έχουμε το δικαίωμα του λόγου, της συμμετοχής στις ΕΠιτροπές, το δικαίωμα να υπάρχουμε ως ΚΟ. Υπήρξαμε κυβερνητικοί εταίροι και στηρίξαμε το κυβερνητικό έργο.

Με την ψήφο μας και την πλάτη που βάλαμε για να βγει η χώρα από τα μνημόνια".

"Ελπίζω να μην αληθεύει ότι ο κ. πρωθυπουργός δεν θα παρευρεθεί στην συζήτηση", είπε ο κ. Καμμένος κι εκείνη την στιγμή μπήκε στην αίθουσα ο Αλέξης Τσίπρας