ΣΙΝΕ

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Ενημέρωση και Οδηγίες Προφύλαξης από τον Ιό της Γρίπης

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίπης;

Τα συμπτώματα της γρίπης περιλαμβάνουν:...

αιφνίδια έναρξη υψηλού πυρετού, βήχα, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί καταρροή, πονόλαιμος, πονοκέφαλος, ρίγη, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμετοί.

Πώς μεταδίδεται ο ιός της γρίπης;
Ο ιός της γρίπης μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται και όλες οι ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού, από άνθρωπο σε άνθρωπο, μέσω σταγονιδίων που εκπέμπει στο περιβάλλον ο ασθενής με το βήχα ή το φτάρνισμα. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα από μολυσμένα χέρια ή άλλα αντικείμενα με εκκρίσεις του ασθενούς, μέσω χειραψίας ή επαφής των χεριών με το άψυχο περιβάλλον δηλαδή επιφάνειες, πόμολα, πληκτρολόγια Η/Υ, τηλέφωνο, διακόπτες, κ.α. μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες από 2-8 ώρες. Επίσης μπορεί να μεταδοθεί μέσω της επαφής των χεριών μας με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια.

Ανιχνεύεται ο ιός της γρίπης;
Ο ιός της γρίπης ανιχνεύεται άμεσα και αξιόπιστα με μεθόδους ταχείας δοκιμασίας και μοριακής βιολογίας (PCR πραγματικού χρόνου) σε ρινικά ή φαρυγγικά επιχρίσματα. Επί αρνητικής ταχείας δοκιμασίας και έντονης κλινικής υποψίας πρέπει να αποστέλλεται επίχρισμα ρινικό ή φαρυγγικό για ανίχνευση του ιού με PCR. Το επίχρισμα συλλέγεται με ειδικό στυλεό και η απάντηση δίνεται σε λιγότερο από 24ώρες.

Ποιες είναι οι ομάδες υψηλού κινδύνου για να προσβληθούν από τη γρίπη;
Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ατόμων, με υποκείμενα νοσήματα ή καταστάσεις, που ονομάζονται «ομάδες υψηλού κινδύνου», γιατί όταν νοσήσουν από γρίπη ενδέχεται να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές. 


Στις κατηγορίες αυτές ανήκουν:
– Παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών
– Γυναίκες που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης
– Άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα, με χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού, με άσθμα, με χρόνια νοσήματα μεταβολισμού όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, με χρόνια νοσήματα του ήπατος και των νεφρών, με νοσήματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού (χρόνια χρήση κορτιζόνης και νεοπλάσματα), με νευρολογικά και νευρομυικά νοσήματα, με νοσογόνο παχυσαρκία, με δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία και παιδιά που λαμβάνουν χρονίως ασπιρίνη

Μια ξεχωριστή κατηγορία ατόμων αποτελούν οι επαγγελματίες υγείας, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας για τους οποίους υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό έναντι της εποχικής γρίπης. Ο εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού επιβάλλεται να γίνεται γιατί δεν προφυλάσσει μόνο τους εμβολιαζόμενους, αλλά κυρίως τους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τον ιό της γρίπης;
Τέσσερα είναι τα βασικά μέτρα πρόληψης από τον ιό της γρίπης, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως και για τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής 

Υπηρεσιών Υγείας:
Τήρηση των κανόνων Υγιεινής και κυρίως συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό και επάλειψη με αλκοολούχο αντισηπτικό
Κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος με το μαντήλι ή το αντιβράχιό (μανίκι) σας


ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ
Έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση συνήθως με τη λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής πχ Oseltamivir (Tamiflu). Αφορά κυρίως άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί και έχουν έρθει σε επαφή με άτομα που νοσούν από γρίπη.

Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε και τους άλλους στην περίπτωση που νοσήσουμε από τον συγκεκριμένο ιό;
Αν νοσήσουμε από γρίπη, πρέπει να παραμείνουμε σπίτι και να αποφύγουμε τους κλειστούς χώρους και τη στενή επαφή με άλλους, κυρίως με παιδιά και άτομα υψηλού κινδύνου, για χρονικό διάστημα 7 ημερών ή δύο ακόμα ημέρες μετά το τέλος εμφάνισης των συμπτωμάτων.


Τι πρέπει να κάνουμε αν αισθανθούμε συμπτώματα γρίπης;
Όταν αισθανθεί κάποιος έντονη αδιαθεσία που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό, μυαλγίες ή/και βήχα είναι σκόπιμο να μείνει σπίτι του και να ειδοποιήσει τον οικογενειακό του γιατρό για συμβουλές. Δεν πρέπει να πάρει από μόνος του κανένα αντιβιοτικό, αφού τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στους ιούς (όπως η γρίπη) ενώ συγχρόνως δεν θα είναι δραστικά αν τα χρειαστούμε για τις επιπλοκές τις γρίπης, όπως πχ η πνευμονία.


πηγη

Δημοφιλείς αναρτήσεις