ΣΙΝΕ

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019

Erasmus+ 2018 Από την επίσκεψη των μαθητών του 1ου ΕΠΑ.Λ Γρεβενών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ισπανία, διεξάγεται κάθε καλοκαίρι αγώνας ταχύτητας ηλεκτρικών οχημάτων μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ο Formula Student Spain...
(FSS - http://formulastudent.es/). Σε αυτόν τον αγώνα παίρνουν μέρος εκπαιδευτικά ιδρύματα όλων των βαθμίδων, από Επαγγελματικές Σχολές έως και Πανεπιστήμια. 

Κατά τη διάρκεια της επιμόρφωσής μας, επισκεφθήκαμε το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, όπου ο Dr. Emilio Hernandez Chiva και η ομάδα του, προετοιμάζονται για τον FSS. Κατασκευάζουν δύο ηλεκτροκίνητα οχήματα, μία μηχανή και ένα μονοθέσιο.


Η ομάδα του Dr. Emilio Hernandez Chiva αποτελείται από 30 φοιτητές, από τους οποίους οι έξι από αυτούς ασχολούνται με την κατασκευή της ηλεκτρικής μηχανής και οι υπόλοιποι με την κατασκευή του μονοθεσίου. Η ομάδα λειτουργεί σαν επιχείρηση, που σημαίνει πως εάν κάποιος φοιτητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις, απομακρύνεται. 


Κάποια από τα εξαρτήματα των projects κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, ενώ άλλα παραγγέλνονται από συνεργαζόμενες εταιρείες. Το κόστος κατασκευής των συγκεκριμένων projects είναι αρκετά υψηλό και η χρηματοδότηση γίνεται από χορηγούς. Ένα από τα εξαρτήματα που κατασκευάζουν στο Πανεπιστήμιο είναι η πλακέτα του BMS (Battery Management System), δηλαδή του συστήματος διαχείρισης φόρτισης της μπαταρίας (εικόνα).

Μια μπαταρία που είναι ενσωματωμένη σε ένα σύστημα διαχείρισης μπαταριών BMS, και με ένα εξωτερικό δίαυλο δεδομένων επικοινωνίας, είναι μια έξυπνη μπαταρία. Μια έξυπνη μπαταρία πρέπει να φορτίζεται από έναν έξυπνο φορτιστή μπαταρίας. Ένας έξυπνος φορτιστής μπαταρίας είναι κυρίως μια πηγή τροφοδοσίας (γνωστή και ως φορτιστής υψηλής συχνότητας), που έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί με ένα σύστημα διαχείρισης φόρτισης μιας έξυπνης μπαταρίας (BMS), για να ελέγχει και να παρακολουθεί τη διαδικασία φόρτισης. Αυτή η επικοινωνία γίνεται μέσω ενός τυπικού διαύλου, του CAN bus.

Ευχαριστούμε πολύ τον Dr. Emilio Hernandez Chiva και την ομάδα του, για τη θερμή υποδοχή, για τις πολύτιμες πληροφορίες που μας έδωσαν καθώς και για την υπομονή που έδειξαν στο να απαντήσουν σε οποιαδήποτε απορία μας.