ΣΙΝΕ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Ακροβασίες με την ποσόστωση των γυναικών στα ψηφοδέλτια- Το παρασκήνιο της αύξησης

Η ρύθμιση της κυβέρνησης για αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στα εθνικά ψηφοδέλτια προβληματίζει τα κόμματα.
Ως μια ακόμα «παγίδα» της κυβέρνησης, στον δρόμο προς τις εκλογές, «διαβάζουν» τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη διακεκηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την ποσόστωση υπέρ των γυναικών στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών από το σημερινό 30% που ισχύει στο 40%, τουλάχιστον με βάση τα όσα λένε δημοσίως ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και η αρμόδια υφυπουργός Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Η ρύθμιση για τα εθνικά ψηφοδέλτια «πατάει» πάνω στην αντίστοιχη αύξηση που θα υπάρξει για τα ψηφοδέλτια των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών. Πλην όμως, υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα για τη ρύθμιση αυτή που ακόμα δεν έχει πάει στη Βουλή, αλλά σίγουρα είναι ικανή να προκαλέσει ανατροπές στις εκλογικές προετοιμασίες των κομμάτων.

Ένα ζήτημα, αρχικά, έχει να κάνει με το αν το 40% θα ισχύει ανά την επικράτεια ή ανά εκλογική περιφέρεια. Αυτό δεν έχει διασαφηνιστεί μέχρι αυτή τη στιγμή από το υπουργείο, αν και σε μια πρώτη διατύπωση της νομοθετικής ρύθμισης που δόθηκε προ καιρού στη δημόσια διαβούλευση γινόταν λόγος για αύξηση της ποσόστωσης σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας. Πιο συγκεκριμένα, η διατύπωση που περιεχόταν σε νομοσχέδιο για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της καταπολέμησης της έμφυλης βίας» ήταν ως εξής: «Για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών αυτοτελών κομμάτων, συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων και ανεξαρτήτων, ο αριθμός των υποψήφιων βουλευτών, από κάθε φύλο, πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον ίσο με το 40% του συνολικού αριθμού των υποψηφίων τους, αντιστοίχως, ανά εκλογική περιφέρεια». Κατά πληροφορίες, δε, εντός του υπουργείου Εσωτερικών, υπάρχει και συζήτηση για αύξηση της ποσόστωσης ακόμα και στο 50% σε επίπεδο επικράτειας, κάτι πάντως που δεν φέρεται να συμμερίζεται ο υπουργός κ. Χαρίτσης.

Ποια είναι, όμως, η διαφορά ανάμεσα στην ποσόστωση στην επικράτεια ή ανά εκλογική περιφέρεια; Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων στα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια είναι μια δύσκολη υπόθεση, ιδίως εκτός των μεγάλων περιφερειών. Για παράδειγμα, σε μια τετραεδρική περιφέρεια, το ψηφοδέλτιο έχει έξι θέσεις. Με την ισχύουσα ρύθμιση του 30%, θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 2 γυναίκες. Αν αυξηθεί η ποσόστωση στο 40%, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 3. Αν, πάλι, η ρύθμιση αφορά ποσόστωση 40% σε όλη την επικράτεια, τότε ίσως τα κόμματα έχουν το περιθώριο να πιάσουν τον «στόχο» με περισσότερες γυναίκες στα μεγάλα ψηφοδέλτια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα, ώστε να αποφύγουν την αύξηση της «αναγκαστικής» ποσόστωσης σε ψηφοδέλτια, όπου οι υποψηφιότητες μετριούνται στα δάχτυλα των δύο χεριών.

Ένα πρόβλημα, δε, με την εν λόγω ρύθμιση είναι ότι ακόμα δεν έχει έρθει στη Βουλή προς συζήτηση και κύρωση, κάτι που καθιστά τους εκλογικούς σχεδιασμούς των κομμάτων προβληματικούς. Όχι, βεβαίως, γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες, για να καλύψουν τις θέσεις στα ψηφοδέλτια, αλλά, γιατί, ειδικά στα ψηφοδέλτια της περιφέρειας, τα κόμματα κάνουν «χειρουργικούς» χειρισμούς, μιας και τα κουκιά είναι απολύτως μετρημένα.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: