ΣΙΝΕ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2019

Γεωργία Ζεμπιλιάδου: «Ο κ. Καρυπίδης έμεινε στην εποχή του σιδηρούν παραπετάσματος;» – «Στον αέρα όλο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης» – «280 εκ από τις αποζημιώσεις στην Ποντοκώμη έφυγαν από την περιοχή» – «Αν δεν υπάρξει η Μελίτη 2 το φυσικό αέριο δεν θα έρθει στην περιοχή»

«Τέλος στον πρωταθλητισμό της ανεργίας και της φτώχειας»-Την Κυριακή η παρουσίαση των υποψηφίων της Π.Ε.Κοζάνης

Η Γεωργία Ζεμπιλιάδου, υποψήφια περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και επικεφαλής του...

συνδυασμού «Ελπίδα» παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ραδιοΛόγος και το Λύσανδρο Ρήγα. Χάσαμε 617 εκ το 2015 και 2016 τόνισε από χρηματοδοτήσεις που πήγαν σε διπλανές περιφέρειες , ενώ στο 14, 5% είναι η πτώση του ΑΕΠ μόνο στη Δυτική Μακεδονία. Αισιόδοξη δήλωσε ότι θα είναι η επόμενη περιφερειακή αρχή με τον κόσμο να εμπιστεύεται το λόγο και το συνδυασμό της Ελπίδας.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βελβεντό

Για την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Βελβεντό ανέφερε ότι είναι κρίμα να γίνεται αυτή διαδικασία σε μια εντελώς προεκλογική περίοδο κάτι που δεν τιμά την κυβέρνηση και αυτούς που το διοργάνωσαν. Προσβάλει τους ίδιους τους βελβεντινούς, είναι μια προεκλογική εκμετάλλευση και δεν έχει να κάνει με το δίκαιο αίτημά τους.«Η παρουσία του Πρωθυπουργού έκρυβε την αγωνία τους για να προβάλουν μια συγκεκριμένη υποψηφιότητα για την περιφέρεια» είπε.

Έντονη κριτική έκανε και στον πρωθυπουργό λέγοντας ότι «ένας πρωθυπουργός έρχεται στη Δυτική Μακεδονία και πάει μόνο στο Βελβεντό και δίπλα είναι η Ακρινή, που βυθίζεται στην απελπισία. Πέρασε έξω από τα Σέρβια και δεν μπήκε».

Το επόμενο διάστημα θα ασχολούμαστε για το διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων των δήμων Σερβίων και Βελβεντού και όχι με την αναπτυξιακή τους διάσταση τόνισε με το ΕΣΠΑ νε λήγει σε δύο χρόνια και χωρίς ακόμα να υπάρχουν οργανωμένες υπηρεσίες. «Αν πραγματικά νοιάζονταν έπρεπε να προχωρήσουν νωρίτερα» είπε λέγοντας ότι όφειλαν να δώσουν μια απάντηση και σε υπόλοιπες ενότητες που θέλουν να διαχωριστούν, όπως τη Νεάπολη και την Αιανή.

Τα αγροτικά θέματα δεν προχώρησαν

Ως προεκλογικό πυροτέχνημα χαρακτήρισε την εξαγγελία του περιφερειάρχη Θόδωρου Καρυπίδη στο Βελβεντό για το διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης αγροτών. «Από τη μια η τριετής εκπαίδευση καταργείται και από την άλλη δημιουργούνται διετή προγράμματα σπουδών απουσία του υπουργού Παιδείας». Αναρωτήθηκε μάλιστα πόσο σοβαρή είναι αυτή η συζήτηση, όταν τα αγροτικά θέματα δεν προχώρησαν καθόλου, όπως η Βόρεια Ζώνη Πολυφύτου, η έξοδος του Βελβεντού, οι αναδιαρθρώσεις , η εξωστρέφεια της περιοχής Σερβίων –Βελβεντού, ο κάθετος άξονα για να φτάσουν τα προϊόντα στις αγορές της Ευρώπης.

Σχετικά με τον διπλασιασμό του προϋπολογισμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας είπε ότι πρόκειται για μια προεκλογική υπόσχεση όταν οι βιολογικοί καλλιεργητές από Γρεβενά ως Βόιο έμειναν εκτός, όλα τα κονδύλια πήγαν σε γειτονικές περιφέρειες και η κατεξοχήν περιφέρεια που ωφελούνταν έμεινε εκτός .

Για την καταπολέμηση της ανεργίας

Σε ερώτηση για το σχέδιο καταπολέμησης της ανεργίας, το οποίο ο κ. Καρυπίδης ζήτησε από την ίδια στην παρουσίαση των υποψηφίων του στα Γρεβενά είπε: «Είναι άκομψο για έναν περιφερειάρχη που βύθισε στην ανεργία στη Δ. Μακεδονία να ρωτά για το τι θα κάνουμε εμείς. Πάντα είχαμε πρωτιές, αλλά πρώτοι στην ανεργία γίναμε επί θητείας Καρυπίδη». Αυξήθηκε η ανεργία στους νέους μέχρι 24 ετών και αυτό μας δίνει μια ευθύνη πρόσθεσε μέσα από ευρωπαϊκά κονδύλια να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και όχι απασχόλησης. Μάλιστα απηύθυνε κάλεσμα στον κ. Καρυπίδη να παραστεί στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν αρχής γενομένης από αυτήν την Κυριακή για ένα συγκροτημένο πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας.

«Είναι λάθος πολιτική να δίνουμε απασχόληση για 8 μήνες και ένα χρόνο» τόνισε για τους επιστήμονες που θα προσλάβει η περιφέρεια. Τα πτυχία τους ευτελίζονται αφού υποαπασχολούνται σε θέσεις άσχετες με αυτό που έχουν σπουδάσει και η πραγματική οικονομία χρειάζεται τις γνώσεις τους συνέχισε. Είναι σπατάλη χρημάτων το να δίνονται κονδύλια από το ευρωπαϊκό κοινωνικό ταμείο χωρίς να υπάρχει περαιτέρω συνέχεια και οι άνθρωποι να γυρνούν πιο απελπισμένοι και απομακρυσμένοι από την αγορά εργασίας.

Για το προσφυγικό

Για το ευαίσθητο προσφυγικό θέμα ανέφερε ότι το να εγκαταστήσεις στο μεγάλο τουριστικό σου προορισμό ,όπως τα Γρεβενά πρόσφυγες, σε μια περιοχή λάθος έχει συνέπειες. Μπορεί να δημιούργησε κάποιες θέσεις εργασίας , αλλά έκλεισαν 140 περίπου επιχειρήσεις εστίασης, φιλοξενίας, σκι. Η έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή υπήρξε καταστροφική τόνισε. Το ίδιο φαίνεται και στον Πεντάλοφο. «Να δουν τις ανάγκες των προσφύγων , άλλες ανάγκες έχουν οι οικογένειες, άλλες τα νέα παιδιά. Ακόμα και αυτό έγινε με ασύνδετο τρόπο. Το να παινεύεται κανείς ότι δημιουργεί θέσεις εργασίας από την φιλοξενία αυτών των ανθρώπων δείχνει ότι δεν υπάρχουν άλλες ευκαιρίες για την καταπολέμηση της ανεργίας».

Για τα κλειστά σύνορα και τους 300.000 τουρίστες

Για τα κλειστά σύνορα που επανειλημμένως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης και τους 300.000 τουρίστες, οι οποίοι τώρα θα μπορούν να έρθουν στις Πρέσπες και την Φλώρινα είπε: «Φαίνεται ότι δεν έχει πάει στην περιοχή ο κ. Καρυπίδης. Πάντα υπήρχαν στο Πισοδέρι επισκέπτες από τη γείτονα χώρα. Έμεινε στην εποχή του σιδηρούν παραπετάσματος; Προφανώς μπορούσαν και να παν και να έρθουν. Το πρόβλημα δεν είναι να γίνουν επενδύσεις εκεί όπως ανέφερε αλλά σε εμάς στη Δυτική Μακεδονία»

Για την Ακρινή

Για την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ να άρει την ΟΝΠ10, την αναγκαστική απαλλοτρίωση του κάμπου της Ακρινής τόνισε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα αυτής της κυβέρνησης και του κ. Καρυπίδη να βγάλουν το λιγνίτη από τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Έχουμε βίαιη μετάβαση στη μετά λιγνίτη εποχή. Και με το δεδομένο ότι θα κλείσουν οι σταθμοί ΑΗΣ Καρδιάς, Αμυνταίου και Αγίου Δημητρίου – χωρίς να προβλέπεται καμία νέα μονάδα-, έχοντας ήδη φύγει από το σχεδιασμό η Μελίτη 2, η περιοχή θα μείνει μόνο με την Πτολεμαΐδα 5.

«Αυτό τινάζει στον αέρα όλο το πρόγραμμα μετεγκατάστασης των Αναργύρων, των Βαλτονέρων, της Ακρινής. Εγκλωβίζει τους κατοίκους σε μια εγκληματική πολιτική, από τη μια τους έχουν πάρει το βιοτικό τους χώρο και τους αφήνουν στη μέση του πουθενά σε ένα περιβάλλον που δεν θα ήθελε κανείς να ζήσει» τόνισε.

Για την Ποντοκώμη

Το μεγάλο έγκλημα σύμφωνα με την κ. Γεωργία Ζεμπιλιάδου είναι ότι δόθηκαν οι αποζημιώσεις στους ανθρώπους της Ποντοκώμης αντί τα 280 εκ να μείνουν στον τόπο. Η νέα Ποντοκώμη επί πέντε χρόνια είναι σε πρωτόλειο επίπεδο τόνισε . Αντί να γίνουν γρήγορα τα έργα υποδομής ,όπου θα άνθιζε ένας κατασκευαστικός τομέας ,τα χρήματα έφυγαν από την περιοχή. Εκεί θα δημιουργούνταν θέσεις εργασίας τόνισε. «Χάνεται μια ιστορική ευκαιρία και τα χρήματα πήραν το δρόμο για αλλού από Γιάννενα, Πρέβεζα ως Χαλκιδική και Αθήνα».

Για την πώληση της ΔΕΗ

Δεν είναι δυνατόν να προχωράς στην πώληση του 40% έχοντας στον αέρα το θέμα των μετεγκαταστάσεων , των τηλεθερμάνσεων, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων είπε. Είναι εξευτελιστικές οι προσφορές με 23 και 50 εκ για το 40%. Πρόκειται για ευτελισμό μιας ολόκληρης επιχείρησης και κοινωνίας . «Η Μελίτη 2 πρέπει να μπει στη συζήτηση, για να μπορεί να έρθει και το φυσικό αέριο στην περιοχή. Αν δεν υπάρξει ένας μεγάλος καταναλωτής όπως οι λιγνιτικές μονάδες το φυσικό αέριο δεν θα έρθει στην περιοχή».

Για το ΕΣΠΑ

Είμαστε στο 8% σε απορρόφηση, η τελευταία περιφέρεια από τις 13. Είναι άλλο να αξιοποιήσεις τα 340 εκ μέχρι το 2020 και από το 2021 να προσθέτεις νέο χρήμα κι άλλο να προσπαθείς για δύο ακόμα χρόνια να απορροφήσει χρήματα που δεν αξιοποιήθηκαν τόνισε. Από έλλειψη γνώσης χάσαμε 617 εκ το 2015 και 2016. 14, 5% είναι η πτώση του ΑΕΠ μόνο στη Δυτική Μακεδονία .Χάθηκαν οι χρηματοδοτήσεις οι οποίες πάνε στις διπλανές περιφέρειες συνέχισε.

Για την «Ελπίδα»

«Θα κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια να φέρουμε σε τροχιά ανάπτυξης την περιφέρεια της ανεργίας. Τέλος στον πρωταθλητισμό της ανεργίας και της φτώχειας» τόνισε .Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι έχουμε έναν διαφορετικό λόγο και εμπιστεύεται το συνδυασμό μας .Πιστεύουμε ότι θα είμαστε η επόμενη περιφερειακή αρχή .Αν φύγει άλλη μια γενιά στο εξωτερικό δεν θα μιλάμε το ίδιο σε τέσσερα χρόνια. Ήδη υπάρχουν περιοχές στη Δυτική Μακεδονία με μη αναστρέψιμη πορεία γιατί δεν υπάρχει ενεργός πληθυσμός .
Την Κυριακή 21 του μήνα στις 11:30 στην Εύξεινο Λέσχη Κοζάνης γίνεται η παρουσίαση υποψηφίων του συνδυασμού Ελπίδα με επικεφαλής την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, όπου θα παρουσιαστεί το ψηφοδέλτιο της Π.Ε. Κοζάνης, αλλά και όλου του συνδυασμού.

Ιωάννα Παπαδημητρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια: