ΣΙΝΕ

Παρασκευή 26 Απριλίου 2019

ΛΙΒΑΝΙ-ΘΥΜΙΑΜΑ: Ένα Θείο Δωρο

Έχει χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες για λατρευτικούς σκοπούς από διάφορες θρησκείες, έχει προσφερθεί ως πολύτιμο δώρο σε βασιλειάδες, ενώ η χρήση του ακόμα και σήμερα υπογράφει την διαχρονική του αξία.


Ο λόγος φυσικά για το λιβάνι, αυτό το δώρο της φύσης προέρχεται από τα δέντρα του γένους Boswellia στην οικογένεια Βουρσερακιδών, και ιδιαίτερα το Boswellia Sacra και το Β carterii. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για αρωματική φυσική ρητίνη από τον κορμό του δένδρου Boswellia sacra που φύεται στο Ομάν και στην Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου αλλά και τη Σομαλία και χρησιμοποιείται σε θυμιάματα και αρώματα. Στα αγγλικά ονομάζεται frankincense και προέρχεται από την παλιά γαλλική γλώσσα, όπου "franc encens" σημαίνει υψηλής ποιότητας θυμίαμα.

ΘΥΜΊΑΜΑ
Θυμίαμα είναι το βιολογικό ρετσίνι το οποίο απελευθερώνει άρωμα καθώς καίγεται. Αναφέρεται στο υλικό και όχι στο άρωμα που απελευθερώνει. Χρησιμοποιείται για αισθητικούς λόγους, για θεραπεία, διαλογισμό και σε τελετές. Το φυσικό λιβάνι καίγεται αυτούσιο, κάτι που γινόταν από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Το μοσχοθυμίαμα όπως είναι γνωστό σήμερα προέρχεται από ανάμιξη αλεσμένου φυσικού λιβανιού με αρώματα και αιθέρια έλαια.

Είναι γνωστό για τις ιαματικές του ιδιότητες. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, αφού εξαλοίφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σύμφωνα με έρευνες ενεργοποιεί την πρωτεΐνη TRPV3, η οποία βοηθάει το δέρμα μας να αντιληφθεί την ζεστασιά. Το λιβάνι τονώνει το μυαλό, αφού έχει επίσης μια ισχυρή αντικαταθλιπτική και αγχολυτική επίδραση που μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε ανοιχτοί και χαλαροί. Βοηθάει το μυαλό μας να ξεκουραστεί, κατευνάζει τα πνεύματα, ενώ χρησιμοποιείται επίσης για εξαγνισμό και για τις καθαρτικές του ιδιότητες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: