ΣΙΝΕ

Πέμπτη 30 Μαΐου 2019

Γιατί ο Δασταμάνης θα επανεκλεγεί Δήμαρχος στις 2 Ιουνίου – Ανάλυση

Βρισκόμαστε μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής των Δημοτικών εκλογών και στα Γρεβενά κυριαρχεί το ερώτημα «Δασταμάνης ή Κουπτσίδης θα εκλεγεί στις 2 Ιουνίου;», αλλά και άλλα όπως ...
«Τι θα κάνουν οι Παλάσκας, Παπαδόπουλος και Ντάγκα; Με ποιον θα συνταχθούν; Θα ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι τους, της πρώτης Κυριακής, την ενδεχόμενη ‘γραμμή’ που θα δώσουν οι επικεφαλής;»

Μια μικρή ανάλυση μπορεί να απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα:

  1. Οι ψηφοφόροι, της πρώτης Κυριακής, του Δασταμάνη δύσκολα θα τον εγκαταλείψουν για τον Κουπτσίδη, αφού η σχέση τους βασίζεται σε αμοιβαία εκτίμηση για την προσωπικότητα, το έργο του και την ποιότητα των συνεργατών του
  2. Ο Κουπτσίδης την πρώτη Κυριακή πήγε πάρα πολύ καλά και έκανε την υπόθεση πρωτιάς ντέρμπυ καθώς η διαφορά με τον πρώτο Δασταμάνη ήταν μόλις 251 ψηφοδέλτια. Θεωρείτε όμως ότι αυτό το ανέλπιστα μεγάλο ίσως ποσοστό του Κουπτσίδη αποτελεί ένα ανώτατο όριο και έχει πιάσει «ταβάνι» στην άμεση επιρροή του στους ψηφοφόρους. Η στροφή αυτή προς Κουπτσίδη συντελέστηκε τις 2-3 τελευταίες μέρες καθώς ο Παλάσκας ήταν φαβορί για τη 2ηθέση.
  3. Ο Παπαδόπουλος, με άρθρο του στην ιστοσελίδα του (https://grevenamedia.gr/oi-aytodioikitikoi-synergates-moy-synapofasizoyme-kai-synechizoyme/), τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του Κουπτσίδη αλλά και με ανάρτηση του στο Facebook δήλωσε πως το 70% ζητά αλλαγή Δημάρχου. Αυτό ήταν ευρέως γνωστό και πριν τις εκλογές ότι όποιος πάει 2ο γύρο θα στηρίξει ο ένας τον άλλο. Παρόλα αυτά δεν είναι σίγουρο ότι τη «γραμμή» που έδωσε θα τον ακολουθήσουν οι ψηφοφόροι του της πρώτης Κυριακής καθώς ήδη άρχισαν οι διαφοροποιήσεις με πρώτο τον πρώην Δήμαρχο Γιώργο Νούτσο (που δεν εκλέχθηκε για 5 σταυρούς) να διαχωρίζει τη θέση του και να τάσσεται υπέρ του Δασταμάνη με άρθρο του στο Facebook και στην προσωπική του ιστοσελίδα (http://www.noutsosgeorgios.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=434%3A2019-05-29-09-50-44&catid=35%3Aenarth-synen&Itemid=79&fbclid=IwAR3sLTauhOM_FveIwsya1ffGez8i0nGgmjXA1Ixk9tGm3b6tgp0KO12Dw9Y) λέγοντας πως η στήριξη στο Δασταμάνη είναι μονόδρομος. Ακολούθησαν και άλλοι υποψήφιοι του Παπαδόπουλου που άρχισαν να προσεγγίζουν το νυν Δήμαρχο Δασταμάνη και να δηλώνουν στήριξη σε αυτόν.
  4. Οι πολύ καλές σχέσεις Δασταμάνη-Παλάσκα θα οδηγήσουν κατά πάσα πιθανότητα τους περισσότερους ψηφοφόρους του Παλάσκα στον Δασταμάνη καθώς ο ίδιος ουσιαστικά «αποσπάστηκε» από τον Κουπτσίδη στον οποίο ήταν σύμβουλος και παλιότερα Αντιδήμαρχός του, και διεκδίκησε αυτόνομος το Δήμο.
  5. Οι ψηφοφόροι της Ντάγκα (ΚΚΕ) κατά πάσα πιθανότητα θα απέχουν από τη 2η Κυριακή σε μεγάλο ποσοστό αλλά όσοι πάνε να ψηφίσουν είναι σίγουρο ότι θα επιλέξουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τον μετριοπαθή Δασταμάνη από τον «σκληροπυρηνικό» δεξιό Κουπτσίδη.
  6. Κυλιόμενο ιντερνετικό γκάλοπ, με δείγμα 450 ατόμων μέχρι τώρα, μέσω κινητών, τάμπλετ και υπολογιστών δείχνει ότι ο Δασταμάνης «καρπώνεται» το μεγαλύτερο μερίδιο των ψηφοφόρων σε σχέση με τον Κουπτσίδη.
  7. Σήμερα η Stoiximan.gr δίνει απόδοση 1,45 στο Δασταμάνη και 2,65 στον Κουπτσίδη να εκλεγούν Δήμαρχοι θεωρώντας δηλαδή την εκλογή Δασταμάνη πιο πιθανή:

Δεν υπάρχουν σχόλια: