ΣΙΝΕ

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019: ΠΩΣ ΘΑ ΨΗΦΙΣΕΤΕ ΤΗΝ 2η ΚΥΡΙΑΚΗ - ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ

Επαναληπτικές εκλογές 2019: Δείτε πως θα ψηφίσετε στις στις εκλογές της 2ης Ιουνίου. Ποιοι δήμοι πήγαν στον δεύτερο γύρο. Ποιοι θα ψηφίσουν μόνο για περιφέρειάρχη.

Στις κάλπες ξανά την επόμενη Κυριακή 2 Ιουνίου, θα προσέλθουν οι πολίτες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών 2019.

Και αυτήν την Κυριακή, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Σε συνολικά 51 δήμους της περιφέρειας Αττικής, θα επαναληφθεί η ψηφοφορία καθώς οι υποψήφιοι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από το 50% για να εκλεγούν από τον πρώτο γύρο.

Η εκλογική διαδικασία, αυτήν την φορά διαφοροποιείται καθώς, όσοι προσέλθουν στις κάλπες, δεν θα ψηφίσουν για ευρωεκλογές αλλά μόνο για περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές.

Οι δήμοι που έβγαλαν από την πρώτη Κυριακή δήμαρχο (σε όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν υπήρξε συνδυασμός που συγκέντρωσε το 50% συν 1 ψήφο), , θα ψηφίσουν μόνο για την περιφέρεια.

Στους υπόλοιπους δήμους οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για δήμαρχο και περφερειάρχη.

Πιο συγκεκριμένα σε αυτούς τους δήμους, οι υποψήφιοι θα έχουν την δυνατότητα να ψηφίσουν ανάμεσα στα ψηφοδέλτια των δύο πρώτων συνδιασμών της πρώτης Κυριακής, στα οποία δεν χρειάζεται σταυρός, παρά μόνο η τοποθέτησή του ψηφοδελτίου που επιθυμεί ο ψηφοφόρος στον φάκελο.

Σταυροί δημοτικών εκλογών 2019

Σταυροί περιφερειακών συμβούλων 2019


Χρήσιμες πληροφορίες για τις εκλογές
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2019 στην Ελλάδα;

Δικαίωμα ψήφου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν:

α. Οι Έλληνες πολίτες που:

➜ συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002

➜ είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας και δεν έχουν στερηθεί του δικαιώματος του εκλέγειν.

β. Οι πολίτες των λοιπών 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που:

➜ διαμένουν στην Ελλάδα και συμπληρώνουν το 17οέτος της ηλικίας τους κατά το έτος της εκλογής, δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2002. * δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν * έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δήμου του ελληνικού κράτους μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2019.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι στην περιφέρεια και τον δήμο μου; Που μπορώ να τους πληροφορηθώ;

Οι ψηφοφόροι δύνανται να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, ο οποίος εκδίδει, δημοσιεύει και αναρτά το πρόγραμμα εκλογής.

Πού θα μπορώ να δω τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών;

Τα αποτελέσματα των εκλογών ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών (https://ekloges.ypes.gr/).

Υπενθυμίζεται ότι:

➜ Δεν επιτρέπεται στα κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να χορηγούν εισιτήρια για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών ή να ναυλώνουν μεταφορικά μέσα.

➜ Οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι δικαστικοί, θρησκευτικοί και δημόσιοι λειτουργοί, όταν ασκούν τα καθήκοντά τους, οφείλουν να τηρούν τις αρχές της ουδετερότητας και της αμεροληψίας της Διοίκησης. Ως εκ τούτου, πρόσωπα που κατέχουν δημόσιο αξίωμα ή υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης οφείλουν, ιδιαίτερα κατά την προεκλογική περίοδο, να απέχουν από δηλώσεις υποστήριξης υπέρ συγκεκριμένου κόμματος ή αποδοκιμασίας κόμματος, επικαλούμενοι τη δημόσια ιδιότητά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: